Чи є можливість навчатись за кордоном у военний час

чоловік 38 років, хочу навчатись за кордоном у Польші чи у Словаччині

30.06.2022 13:35 1148

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Юрист
На портале: 4 года
750 отзывов (749 +) (1 -)
Консультации: 1896
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Умови вступу до вищого навчального закладу (ВНЗ) в Польщі або Словаччині:

Як у Польщі, так і в Словаччині немає вікових обмежень для вступу до ВНЗ.

Польща: Якщо хочете вчитися безкоштовно – тоді Вам потрібно вступати до польського державного ВНЗ. Тут можна вчитися безкоштовно з картою поляка або, якщо Ви володієте польською мовою на рівні С1. Також в деяких університетах (не у всіх) треба здати вступні іспити та/або надати документ з попереднього місця навчання в Україні (не важливо - школа, коледж, університет) з високим середнім балом. Якщо поступаєте в приватний навчальний заклад, то вимоги до знання польської мови дещо нижчі (на рівні В1). Вартість вищої освіти в Польщі починається від 1000 євро/рік і вище.

Словаччина: Також є безліч пропозицій для українців щодо безкоштовного навчання, але при вступі перевіряють знання мови на початковому рівні. Вартість навчання в приватних ВНЗ співставна з польськими навчальними закладами.

Щоб не шукати самому потрібні ВНЗ на польських та словацьких сайтах, раджу звернутися до українських фірм-посередників, які за певну винагороду допоможуть знайти потрібний навчальний заклад, зібрати та подати необхідні документи.

Ось деякі з них:

https://studix.eu/kontakty/

https://www.postupai.com/ua

http://education.allinc.biz/ua/

https://slovakstudy.com/uk/kontakty/

https://univerpl.com.ua/contacts/

https://mojaedukacja.com/contacts

Це лише декілька з існуючих, інші зможете самі знайти в інтернеті.

2. Умови виїзду з України:

Для перетину кордону потрібно надати наступні документи:

а) студентський квиток або студентська віза;

б) документ з ВНЗ, що підтверджує зарахування на денну форму навчання, з указанням строків навчання та назви навчального закладу;

в) нотаріально завірений переклад цього документу на українську мову;

г) військово-обліковий документ з проставленою позначкою про відстрочку від мобілізації;

д) довідка про відстрочку, видана військоматом.

Це виключний перелік документів. Жодних інших документів пред'являти непотрібно. При наявності цих документів у прикордонників немає підстав для відмови в перетині кордону.

Документи "а" і "б" надає ВНЗ. Нотаріально завірений переклад самі замовляєте у нотаріуса. Для отримання довідки про відстрочку потрібно з'явитися до свого військомату, з собою взяти

-- документ з ВНЗ, що підтверджує зарахування на денну форму навчання, з указанням строків навчання та назви навчального закладу;

-- нотаріально завірений переклад цього документу на українську мову;

-- свій військово-обліковий документ (це може бути або військовий квиток або тимчасове посвідчення), в якому потім проставлять відмітку про відстрочку від мобілізації в зв'язку із навчанням.

Враховуючи людський фактор, потрібно бути готовим до виникнення незапланованих проблем - як у військоматі, так і на кордоні. Якщо у військоматі з якихось причин відмовляються видати довідку про відстрочку, треба дзвонити на гарячу лінію Міністерства оборони України. Пояснити всю ситуацію. Додзвонитися важко, але можна. Тел. 0-800-50-04-42 додаткові телефони за посиланням на сайті Міністерства оборони: https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.html

Ваш дзвінок зареєструють, назвуть номер звернення. Запишіть його. Через деякий час (узгоджений при реєстрації скарги) передзвоніть, назвіть номер свого звернення і дізнаєтесь про результати розгляду скарги.

При виникненні проблем вже при перетині кордону - їх вирішення також можливе шляхом здійснення дзвінка на гарячу лінію ДПСУ (так званий телефон довіри) 0-800-218-808.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram