Освіта і мобілізація

Доброго дня. Планую стати студентом магістратури денної форми навчання, для мене це друга вища освіта в магістратурі,також являюсь військовозобовязаним рядового складу і служив в ЗСУ, чи можуть мене мобілізувати після прийняття в ВНЗ?питання досить нагальне,так як треба подавати документи, а достеменно ніхто не може дати відповідь.

01.07.2022 12:41 1413

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
727 отзывов (726 +) (1 -)
Консультации: 1903
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Звичайно можете стати студентом як українського ВНЗ так і іноземного, та оскільки у Вас буде право на відстрочку, призвати на службу під час мобілізації Вас не зможуть  на підставі частини 3 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

Стаття 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" надає відстрочку під час мобілізації у зв'язку із навчанням абсолютно для всіх студентів денної/дуальної форм навчання, в тому числі іноземних ВНЗ. 

Тобто, якщо Ви є студентом фахової вищої  освіти (за денною або дуальною формами навчання),  та можете ці обставини документально підтвердити, то Ви маєте право на відстрочку та не підлягаєте мобілізації. І немає значення якого ВНЗ, де він знаходиться, на території України або за кордоном. Чи то друга вища освіта, або третя,  або Вам 30+, або Ви вступили до/після 24 лютого,  законодавством таких обмежень не встановлено. 

Зверність увагу, що  ст. 23 Закону про мобілізацію також не передбачає обмежень щодо часу отримання відстрочки. Тобто, вона діє на весь час навчання. Якщо Ви будете здобувати другу, або третю  вищу освіту,  або  будете вчитися в аспіратурі, немає значення, у Вас буде відстрочка якщо Ви ці обставини зможете підтвердити. 

Ще на всякий випадок звертаю Вашу увагу, в  ст. 23 Закону про мобілізацію нічого НЕ вказано, що відстрочку надають тільки тим, хто навчався до 24 лютого, або ще не отримав вищу освіту,  не підлягають мобілізації абсолютно всі студенти. В військоматах зараз можуть казати і про вік, і про навчання до 24 лютого. Вам також можуть сказати, що втратили своє право на відстрочку оскільки вже маєте освіту. Це повна маячня.  Адже закон таких винятків не встановлює. Всі, студенти, аспіранти тощо, без виключення не підлягають мобілізації. 

Також не має значення Ваше військове звання, що Ви вже проходили службу в ЗСУ. Всі, без виключення студенти закладів вищої освіти не підлягають мобілізації.

Після зарахування на навчання, ВНЗ має надати  Вам довідку про зарахування, де буде вказано, що Ви зараховані на денну форму навчання. Та мають бути вказаний період навчання (семестру). В принципі, для більшості випадків цієї довідки достаньо. Але є деякі військомати які вимагають (особливо якщо то стосується іноземного ВНЗ) ще контракт та докази сплати за навчання згідно контракту ( квитанція) за семестр/рік/місяць. Всі ці документи бажано мати  в оригіналі, ВНЗ (іноземний) відправляє їх Вам поштою . Їх маєте перекласти на українську мову із нотаріальним посвідченням.  Переклад документів з ВНЗ робите в 2-х екзм. Один йде до військомату, інший знадобиться на кордоні (якщо Ви плануєте перетнути кордон).

Якщо Ви будете зараховані до українського ВНЗ, Вам достатньо буде тільки довідки про зарахування на денну/дуальну форму навчання. 

Далі, звертаєтесь  в РТЦК та СП  (військомат) де Ви перебуваєте на обліку та одразу маєте подати письмову заяву (зразок я Вам скину) на отримання та документи з ВНЗ (задалегідь приготовлені/перекладені з нотаріальним посвідченням -якщо то іноземний).  Вам мають відповісти : або задоволенням заяви та надати відстрочку, або обгрунтовану письмову заяву із зазначенням підстав відмови, яку Ви можете оскаржити до Міноборони та/або до суду. Але до цього із практики ситуація не доходить, із скандалими, нервами, але хлопці отримують відстрочку.  Для того, щоб не було в подальшому проблем з оскарженням то треба мати докази про відправку заяви з документами, Ви заяву подаєте в 2-х екз., один йде до військомату, на іншому мають проставити штамп про прийняття заяви ( печатку з підписом де буде вказана дата прийому). Цей 2 екз. залишається у Вас.  Бувають випадки, коли військомат надає свій шаблон заяви, одразу попереджаю вони неправильні. Наполягайте прийняти Вашу заяву, не мають права Вам відмовити у прийнятті. 

Якщо Ви поступили в іноземний ВНЗ,  за результатами розгляду Заяви, Вам мають надати довідку про відстрочку та дозвіл на перетин кордону. Якщо Ви плануєте виїзд за кордон. Але закон цього не передбачає, як і форми таких довідок не затверджені Кабміном. Генштаб ЗСУ розробив ці довідки, на кордоні прикордонники їх приймають (якось вони  між собою домовилися). В результаті на кордоні у Вас має бути другий екземляр перекладених документів з ВНЗ; довідка про відстрочку та до довідка про дозвіл на перетин кордону (іноді військоматі обєднують такі довідки в одну, та таке "недорозуміння" теж приймають на кордоні). 

Якщо це  український  ВНЗ, Вам просто в військовому квитку проставлять штамп та запис про надану відстрочку та Вас в подальшому не мобілізують. 

Також скину зразок заяви на отримання відстрочки, мені потрібна Ваша ел. пошта 

У разі виникнення також додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram