Дохід, ФОП, податки, іноземні платіжні сервіси

Оподаткування ФОП при отриманні доходу на платіжні системи без повернення коштів в Україну.
Цікавить використання сервісу WISE, а саме отримання на нього коштів від компанії в Сінгапурі в доларах.
Схема наступна: Платник (Сінгапур) - WISE (рахунок ФОП чи фізичної особи потрібен) - SWIFT (на рахунок фізичної особи в Європі чи Україні).
Як потрібно сплачувати податки за ФОП (3-я група) яке зареєстроване в Україні, чи законна така схема?

01.07.2022 17:06 1388

Консультация исполнителя

Добрий день.

Абзацом першим п. 5 розділу I Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків - резидентів і нерезидентів, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12.11.2003 N 492 (у редакції постанови Правління Національного банку України від 01.04.2019 N 56) (далі - Інструкція N 492), встановлено, що клієнти мають право відкривати рахунки в будь-яких банках України відповідно до власного вибору для забезпечення своєї господарської / підприємницької / інвестиційної / незалежної професійної діяльності / діяльності, яка не пов'язана з підприємницькою, і власних потреб. Банк відкриває поточний рахунок для здійснення підприємницької діяльності фізичній особі - підприємцю на підставі заяви про відкриття поточного рахунку, що підписана фізичною особою - підприємцем або її представником (абзац другий п. 40 розділу III Інструкції N 492).

Забороняється використовувати поточні рахунки фізичних осіб, що відкриваються для власних потреб, для проведення операцій, пов'язаних із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності(абзац другий п. 14 розділу I Інструкції N 492).

Відповідно до ст. 44 ГКУ підприємництво здійснюється на основі вільного розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом.

Згідно  ст. 387 ГКУ, суб'єкти ЗЕД після сплати передбачених законом податків і зборів (обов'язкових платежів) самостійно розпоряджаються валютною виручкою від проведених ними операцій, .

Згідно ЗУ "Про валюту та валютні цінності", національний банк України за наявності ознак нестійкого фінансового стану банківської системи, погіршення стану платіжного балансу України, виникнення обставин, що загрожують стабільності банківської та (або) фінансової системи держави, має право запровадити такі заходи захисту, як обов’язковий продаж частини надходжень в іноземній валюті у межах, передбачених нормативно-правовими актами Національного банку України.

Станом на сьогодні, обов’язкового продажу частини надходжень в іноземній валюті НБУ не встановлено.

Згідно з п. 292.1 ПКУ доходом платника єдиного податку (фізособи та юрособи) є, зокрема, дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій). 

Дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на дату отримання такого доходу (п. 292.5 ст. 292 ПКУ).
Пунктом 292.6 ст. 292 ПКУ встановлено, що датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).
Платіжні системи Payoneer та Wise є фінансовими установами, відкриття рахунків в таких платіжних системах прирівнюється до відкриття рахунку в банку.

Ураховуючи вищенаведене, фізична особа - підприємець - платник єдиного податку має право вільно користуватися коштами для власних потреб з поточного рахунку та платіжних систем, які відкрито для здійснення підприємницької діяльності за кордоном, за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством, від підприємницької діяльності.

Дохід в декларації ФОП Ви будете рахувати у гривні за курсом НБУ на дату отримання платежу(день зарахування на на рахунок WISE), сплачувати податки Ви будете на всю суму інвалюти(за курсом НБУ), що надішла на рахунок WISE(днем доходу - день зарахування на на рахунок WISE). Також раджу, зберігати первинну документацію (інвойси і договори) і виписки із платіжних систем у випадку проведення контролючими органами(ДПС України)перевірок валютного та податкового законодавства.

Чинне законодавство, в повній мірі не регламентує отримання доходу на платіжні системи, однак при декларуванні доходу та сплати всіх податків, вищенаведена схема є законною, головне у разі проведення перевірки довести, що всі суми, що надійшли на таку платіжну систему не минули податкову.

Якщо у Вас залишились додаткові питання або з питань супроводження зможете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram