Чи зможу я перетнути кордон з наявним документом?

Чим можу я бути мобілізований? Чи є шанс перетнути кордон з наявним документом? Довідки ВЛК не маю, бо тоді її не давали. Є відповідна відмітка у паспорті.

04.07.2022 16:47 1043

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Юрист
На портале: 4 года
741 отзыв (740 +) (1 -)
Консультации: 1878
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Чи можу я бути мобілізований?

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані, визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії), або ж визнані повністю непридатними з виключенням з військового обліку.

В тимчасовому посвідченні чітко вказано, що Ви визнані непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку.

Отже, Вас не мобілізують.

2. Чи є шанс перетнути кордон з наявним документом? Перелік осіб чоловічої статі віком від 18 до 60 років, яким дозволено виїжджати за межі України, наведений в Постанові КМУ № 57 "Про затвердження правил перетинання державного кордону громадянами України". У відповідності до пункту 2-6 "Правил", У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону мають військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Ви не підлягаєте призову, отже маєте право виїхати за межі України.

На сайті ДПСУ https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/ є відповідне роз'яснення, де вказано, що можуть виїхати за кордон Визнані встановленим порядком непридатними до військової служби за станом здоров’я з виключенням з військового обліку (тимчасове посвідчення військовозобов’язаного або військовий квиток з відміткою).

В той же час, при перетині кордону прикордонники керуються не тільки вказаними "Правилами", а ще й документом під назвою Лист Адміністрації ДПСУ № 23-6855/0/6-22-Вих від 17.03.2022 року. Його можна переглянути за посиланням https://www.donbasssos.org/dpsu-peretyn-kordonu/

В цьому Листі прикордонники досить своєрідно трактують "Правила перетинання кордону", і вважають, що для перетину кордону необхідно додатково взяти у військоматі Довідку про непридатність до військової служби.

І хоча наявність такого документу не передбачена ані "Правилами", ані законом "Про мобілізацію", все ж таки я рекомендую звернутися до військомату для отримання вказаної довідки.

Щодо терміну дії тимчасового посвідчення: воно безстрокове, міняти його непотрібно.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram