Мобілізація осіб до 27 років

Цікавить чи можуть мобілізувати людину яка є призовником, а не військовозобовʼязаним (тобто віком до 27 років, не проходила військову кафедру та не проходила строкову службу раніше)?

05.07.2022 15:38 3710

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
728 отзывов (727 +) (1 -)
Консультации: 1907
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Вік до 27 років то в мирний час вважався призовним віком на строкову службу. Тобто, з 18  до 27 років хлопців  призвали на строкову службу, а вже після 27 років таку особу знімали з обліку призивників та ставили на облік військовозобов'язаних. Після 27 років могли призвати на тренувальні збори за відповідною військовою спеціальністю (як правило, офіцерів запасу після закінчення військової кафедри, або тих хто пройшов строкову службу).

Але на сьогоднішній день діє правовий режим воєнного часу. У зв'язку із введенням воєнного стану призов на строкову службу був скасований Указом Президента №230/2022 див. за посиланням: УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №230/2022 — Офіційне інтернет-представництво Президента України (president.gov.ua)

Тобто, строкову службу скасували та чоловіків призивного віку ( від 18-60 років) зараз призивають на військову службу під час мобілізації згідно до Указу Президента Про загальну мобілізацію | від 24.02.2022 № 65/2022 (rada.gov.ua) та Про продовження строку пров... | від 17.05.2022 № 342/2022 (rada.gov.ua) 

Призовний вік вважається з 18 до 60 років. Але, в законодавстві цього прямо не вказано. 

Призовний вік починається з 18 років ( на строкову службу) згідно до ст. 15 Закону  "Про військовий обов'язок і військову службу" та гранічний  призовний вік з числа осіб: рядового, сержантського і старшинського складу, молодшого та старшого офіцерського складу - до 60 років ( ст. 22 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу").

Наразі всіх, чоловіків від 18-60 років вважають військовозобов'язаними. Адже в країні війна. Тих, хто не проходив строкової служби, або воєнної кафедри, теж призивають під час мобілізації (якщо вони пройшли медкомісію та були визнані придатними до служби та не мають інших підстав для відстрочки),  проводять первинну бойову підготовку (навчання на полігоні у кращому випадку), розподіляють по військовим частинам (надають військову спеціальність, звання рядового складу)  та  далі  направляють для виконання бойових задач. 

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram