Трудові відносини при звільненні за згодою обох сторін

Доброго дня! У мене питання по трудовим відносинам! Працювала офіційно.Справа в тому, що при звільненні мені нарахували компенсацію за невикористані дні відпустки( 34 дні за 1,5 роки роботи), тепер просять їх повернути готівкою або на карту третьої особи, і не хочуть віддавати трудову книжку, поки не поверну кошти , які по закону належать мені!

09.07.2022 13:46 692

Консультация исполнителя

Наталия Лихунжан
Адвокат
На портале: 4 года
36 отзывов (35 +) (1 -)
Консультации: 143

Добрий день!

Щодо повернення коштів. Якщо Вам нарахувались кошти за період роботи то повертати Ви їх не повинні. Повертаються гроші за відпустку, яку Вам надали "авансом", наприклад Ви працювали півроку і вирішили взяти відпустку тривалістю 24 дні, в такому випадку маєте повертати кошти. У Вашому випадку Вам видали відпускні за минулий період.

Роботодавець мав видати Вам трудову книжку в день звільнення.

Якщо роботодавець відмовляється повертати трудову книжку це являється порушенням з його боку.

Законодавством встановлено відповідальність за несвоєчасну видачу трудової книжки при звільненні.

За порушення встановленого порядку ведення, обліку, зберігання і видачі трудових книжок посадові особи несуть дисциплінарну, а в передбачених законом випадках іншу відповідальність.

Якщо затримка в видачі трудової трапилась з вини роботодавця, тоді доведеться виплатити працівнику середній заробіток за весь час вимушеного прогулу (ст. 235 КЗпП)).

У разі неможливості вирішення спору добровільно працівник з метою захисту своїх прав Ви можете звернутися до суду шляхом подання до відповідного позову, закон на Вашому боці.

Але для початку можу Вам порадити написати офіційно лист до роботодавця з вимогою про повернення трудової книжки, лист має бути з рекомендованим повідомленням про вручення.

Бажаю успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram