Хочу звільнитися з ТРО м.Одеси

Доброго дня , Я є військовослужбовець 126-ї окремої бригади ТРО ЗСУ м.Одеси
Прийшов до ТРО 18го березня 2022 року. Контракт не підписував, присягу приймав, підписував тільки прийняття посади. Видали військовий квиток. Маю дружину та троїх неповнолітніх дітей ( 2х, 4х та 7ми років). Дружина не працює, виховує дітей, але їй тяжко одній
До війни працював у морі за кордоном. Маю вищу освіту, та дві середні.
Як я можу звільнитися з ТРО???,щоб повернутися працювати за кордон

09.07.2022 15:13 1222

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
737 отзывов (736 +) (1 -)
Консультации: 1925
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброї ночі.

Якщо Ви дійсно перебуваєте на службі в ТРО, та не були мобілізовані як це відбувається  зараз  (чоловіки дізнаються про це випадково), то Ви можете вільно вийти з ТРО за власним бажанням подавши відповідну заяву командуванню (зразок я Вам можу скинути).

Згідно до п. 23 Положення про добровольчі формування територіальних громад, затвердженого Постановою КМУ від 29 грудня 2021 р. № 1449, Підставами припинення контракту добровольця територіальної оборони можуть бути: заява добровольця територіальної оборони про припинення контракту.

Оскільки Ви контракт не укладали ( до речі що є порушенням цього Положення з боку командування), Ви маєте подати заяву про вихід із добровольчого формування, оскільки служба в ТРО є добровольною ( а відверто кажучи взагалі навіть заяву можна не подавати, адже контракт з Вами не укладали).

Згідно до п. 19 Положення, особа, яка виявила бажання стати членом добровольчого формування, подає заяву на ім’я командира добровольчого формування. У заяві зазначається прізвище та ім’я особи, місце реєстрації та фактичного проживання, інформація про освіту, інформація про місце роботи або вид діяльності, інформація про військово-облікову спеціальність (за наявності), обґрунтування бажання стати членом добровольчого формування.

Тобто, якщо  вступ до  в ТРО є добровільним, то і відповідно, вийти з добровольчого формування Ви можете теж вільно. І ніхто не має права  Вас тримувати.

Оскільки Ви не підписували контракт добровольця, то і Ваша правова підстава перебування в ТРО під великим питанням. Тож, сміло подавайте заяву на вихід, перебування  Вас в ТРО підстав немає. 

Разом з тим, Ви не підлягаєте також мобілізації адже Ви є багатодітним батьком. Згідно до ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію",  не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

Тож, сміло подавайте заяву на вихід із ТРО, та жодних питань до Вас бути не може.

Зразок заяви я Вам скину, моя ел. адреса: marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram