Мобілізація офіцера запасу в якого один з батьків з інвалідністю

Добрий день.

Мій хлопець офіцер запасу. Не служив та не призивався. Його мама може оформити інвалідність у зв’язку із станом здоров’я. 

Якщо він оформиться як доглядальник чи опікун (не знаю правильного визначення) за мамою чи дадуть йому відстрочку у військоматі?

Із членів сім’ї у мами є: чоловік пенсійного віку, дочка та син.

Чоловік офіційно працює на роботі в школі і сам мав 2 інфаркти. Відповідно він не може здійснювати догляд?

Дочка за кордоном та не проживає в Україні останні 8 років. 

Цікавить детальна інформація. Чи дадуть відстрочку у такому випадку, враховуючи всі вищенарисані обставини? Чи підлягає він мобілізації?Яка група інвалідності має бути у мами для цього? Чи потірібно оформлятись як піклувальник за мамою з інвалідністю? Які документи треба зібрати, щоб отримати відстрочку?

Потрібна саме детальна, структурована та розгорнута відповідь з чітким поясненням.

Дякую!

13.07.2022 18:41 1614

Консультация исполнителя

Добрий день.

По суті заданних питань.

Чи дадуть відстрочку у такому випадку, враховуючи всі вищенарисані обставини? Чи підлягає він мобілізації?Яка група інвалідності має бути у мами для цього? Чи потірібно оформлятись як піклувальник за мамою з інвалідністю? Які документи треба зібрати, щоб отримати відстрочку?

Щодо догляду

Якщо він оформиться як доглядальник чи опікун (не знаю правильного визначення) за мамою чи дадуть йому відстрочку у військоматі?

Відповідно до абз.12 ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:- опікуни особи з інвалідністю, визнаною судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю І групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю ІІ групи або за особою, за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії установи охорони здоров'я потребує постійного догляду у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд”.

Одразу зауважу, що для опіки або піклування, необхідно у судовому порядку визнавати матір недієздатною або обмежено дієздатною(для цього необхідно, щоб у матері була психічна хвороба або інше захворювання внаслідок якого вон не може усвідомлювати та керувати своїми діями), тому у Вас можливі підстави для звільнення від мобілізації -  догляд або за наявністю І або ІІ групи інвалідності у матері чоловіка.

Оформлення догляду

Відповідно до абз.10 ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми або дружини (дружина), які за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії установи охорони здоров'я потребують постійного догляду.

Таким чином, щоб скористуватись такою підставою необхідно спочатку оформити висновок медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативний комісій установи охорони здоров'я потребують постійного догляду.

Щодо документів на підтвердження необхідністю здійснення постійного догляду 

Як зазначено вище такими документами може бути висновок медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я.

Стосовно висновку медико-соціальної експертної комісії, такий висновок можливо оформити при встановленні інвалідності(наприклад ІІІ групи, оскільки при І або ІІ групі оформлювати догляд немає необхідності(зазначено нижче).

Висновок, що Вам необхідний це висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я.

Для отримання довідки ЛКК

ЛКК (лікарсько-консультативна комісія) — клініко-консультативна комісія, колегіальний орган, який створюється на базі державних лікувально-профілактичних установ або при регіональних органах охорони здоров'я.

Необхідно звернутися до лікаря необхідної спеціалізації щодо Вашого захворювання за місцем Вашого проживання. Лікар видасть направлення на ЛКК для отримання довідки. Необхідно зазначити, що довідка необхідна для підтвердження необхідності догляду та видана була саме ЛКК(рекомендована форма довідки -  080-4/о.(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0510-21#n19)або 080-2/о(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0511-21#Text), за можливістю у довільній формі. Також, звертаю увагу, що не кожне захворювання потребує догляду, та зазвичай лікар може призначити лікування(обстеження, станціонар) та тільки потім видати таке направлення.

Після отримання вищенаведених висновків необхідно оформити догляд за матір'ю. 

Порядок дій

Подати до УПСЗН (управління соціального захисту населення) за місцем проживання, перебування особи (які надаються соціальні послуги)

- паспорти гр.україни на чоловіка і на його матір,

- інн(РНОКПП) на на чоловіка і на його матір

- свідоцтво про народження чоловіка,

- Висновок ЛКК(або МСЕК) на матір, де зазначено "потребує сторонню допомога(догляд)"

- заява про згоду на надання соціальних послуг;

- копія трудової книжки чоловіка, а у разі відсутності трудової книжки - письмове повідомлення особи із зазначенням інформації про відсутність трудової книжки та про останнє місце роботи або отримання доходів;

- заяву про надання згоди на проведення перевірки даних щодо доходів особи з використанням відомостей Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (з урахуванням вимог Закону України «Про захист персональних даних»);

- заява про необхідність надання соціальних послуг від матері чоловіка;

- документ, що підтверджує спільне проживання з матірʼю (довідка про склад сім'ї, довідки про місце реєстрації). У разі відсутності УПСЗН здійснить перевірку та складе акт обстеження умов проживання.

Після офрмлення видадуть довідку про отримання компенсації за здійснення догляду на непрофесійній основі, що є документом, що підтверджує догляд.

Для отримання відстрочки за цієї підставою необхідно до військкомату надати 

1. Свідоцтво про народження;

2. Висновок ЛКК(або МСЕК) на матір, де зазначено "потребує сторонню допомога(догляд)"

3. Довідка про отримання компенсації за здійснення догляду на непрофесійній основі()

4. Копії паспорту громадянини України та ІНН чоловіка та його матері.

5. Військово - обліковий документ чоловіка(приписне посвідчення або тимчасове посвідчення(довідка) або військовий квиток).

6. Довідка про склад сімʼї(місце проживання) чоловіка з матірʼю(у разі наявності). 

Щодо інвалідності матері

Відповідно до абз.11 ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:
які мають
дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

З урахуванням вищенаведеної норми Ваш чоловік не підлягатиме мобілізації(та матиме право на перетин кордону), якщо у його матері буде І або ІІ група інвалідності.

Слід зазначити, що оформляти опіку(піклування) чи догляд Вашому чоловіку за мамою немає необхідності та при цій обставині, не впливає наявність інших родичів(батька, сестри) або місце проживання, адже ці особливості притаманні іншим підставам звільнення від військової служби під час мобілізації(абз.10,12 ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"):

- зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми або дружини (дружина), які за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії установи охорони здоров'я потребують постійного догляду;
- опікуни особи з інвалідністю, визнаною судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю І групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю ІІ групи або за особою, за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії установи охорони здоров'я потребує постійного догляду у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд”.

Для підтвердження цієї підстави необхідно надати наступні документи(оригінали або нотаріально посвідчені копії(крім паспортів та інн)):

1. Свідоцтво про народження;

2. Один із документів, що підтверджує інвалідність матері: 

довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою No 157-1/о (див. додаток 9)

або

Посвідчення, яке підтверджує відповідний статус

або

Пенсійне посвідчення 

Посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги від- повідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про дер- жавну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю» 

або

Довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, видана структурним підрозді- лом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради 

3. Копії паспорту громадянини України та ІНН чоловіка та його матері.

4. Військово - обліковий документ чоловіка(приписне посвідчення або тимчасове посвідчення(довідка) або військовий квиток).

5. Довідка про склад сімʼї(місце проживання) чоловіка з матірʼю(у разі наявності). 

А для оформлення відстрочки необхідно подати заяву про надання відстрочки за цією підставою до військкомату(ТЦКСП) за місцем проживання, зразок можу відправити додатково(контакти у профілі або нижче).

Слід зазначити, що за такою підставою для перетину кордону Вашому чоловіку не обовʼязково оформлювати відстрочку у військкоматі.

Відповідно до п.2-1,  постанови КМУ №57 від 27 січня 1995 р. "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57 -95-п#Text), у разі запровадження на території України надзвичайного чи військового стану особи з інвалідністю вправі перетинати державний кордон за наявності довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о) ( z1509 -12 ) або посвідчення, що підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" ( 2109-14 ), "Про державну соціальну не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" ( 1727-15 ), у яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію або соціальний ну допомогу, за формою, затвердженої Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

Перетин державного кордону може здійснюватися:  одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, , /  );…».

Ураховуючи вищенаведене, оформлення інвалідності І або ІІ групи матерʼю чоловіка буде оптимальним варіантом для звільнення від призову під час мобілізації, оскільки при цій обставині достатньо наявності у матері чоловіка І або ІІ групи, оформлювати додаткові документи та догляд немає потреби. У разі неможливості оформлення І або ІІ групи інвалідності, є можливо спробувати офрмити догляд, однак для цього попередньо необхідно отримати відповідні висновки(ЛКК або МСЕК). І при першій і при другій обставині наявність вищенаведених Вами близькиїх осіб не впливають на отримання відстрочки(звільнення) від мобілізації.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram