Виявлення непридатності до мобілізації по зору

/обрий день

В далекому 2002 р мені бів видан Військовий квиток (точніше, папірець, що його замінює)
В ньому написано, що я визнаний обменежно придатним в військовий час, ст 30в

3 роки тому я проходив медичний огляд і в мене виявили зір -9,5/10, що не відповідає пункту про непридатність в ст. 30. Але гострота зору - 0,05, що відповідає пункту про непридатність в військовий час за ст. 31. Звичайно, пройшло 3 роки, але краще з зором точно не стало :) Частина виписки - в додатку. Там ще є складний астигматизм та вади сітківки

Питання в тому, чи може до мене прийматися ст 31? І яка верогідність того, що з цими показниками мене визнають непридатним з виключенням з військового обліку?

15.07.2022 14:37 3938

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Юрист
На портале: 4 года
750 отзывов (749 +) (1 -)
Консультации: 1900
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Стаття 30: це порушення рефракції та акомодації (гіперметропія, міопія, астигматизм, анізометропія, пресбіопія та ін.)

Стаття 31: розлади зору та сліпота (амбліопія, диплопія, сліпота та знижений зір одного, обох очей, порушення відчуття кольору тощо).

У Вас короткозорість, тобто міопія. Міопія входить до переліку хвороб, які визначаються статею 30.

Астигматизм - це патологія рефракції ока, пов'язана з неправильною формою рогівки або кришталика. Внаслідок цього порушення людина бачить навколишні предмети викривленими, місцями розмитими, прямі лінії виглядають вигнутими – теж Ваш діагноз, теж відповідає переліку в статті 30.

Стаття 31: розлади зору та сліпота (амбліопія, диплопія, сліпота та знижений зір одного, обох очей, порушення відчуття кольору тощо).

Окрім цього, стаття 31 - це гострота зору з корекцією.

За всіма параметрами ваш зір (-9,5/10) підходить під визначення статті 30-б: короткозорість або далекозорість будьякого ока в одному із меридіанів більше 8,0 дптр і до 12,0 дптр.

За вказаною статтею ВЛК у відповідності до графи ІІ,ІІІ Розкладу хвороб Наказу № 402 непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально. Це означає, що медкомісія військомату (ВЛК) буде в індивідуальному порядку вирішувати: визнати Вас повністю непридатним до служби з виключенням з військового обліку, чи визнати Вас обмежено придатним.

Що означає термін "обмежено придатний"? Вас не можуть направити в бойову частину, але можуть мобілізувати і залишити, наприклад, проходити службу при військоматі. Відповідно до п.п. г) п. 20.3 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402, при медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються постанови такого змісту, зокрема: «Обмежено придатний до військової служби». Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

З власного досвіду можу сказати, в таких випадках медкомісія "за просто так" ніколи не встановить повну непридатність. Встановлять обмежену придатність.

Ще дивимося Пояснення до статті 30: "Постанова про непридатність до військової служби приймається тільки в тих випадках, коли гострота зору з корекцією відповідної виявленої аметропії менша за ту, яка передбачена статтею 31 Розкладу хвороб".

З вашого питання незрозуміло - 0,05 це гострота зору, чи гострота зору з корекцією. Якщо це гострота зору з корекцією, то є шанс побороися за встановлення повної неридатності. Якщо це прсто гострота зору, то встановлення непридатності неможливе.

Вади сітківки - це стаття 26, але потрібно бачити діагноз, щоб зрозуміти можливий висновок ВЛК щодо цього захворювання. Ви написали, що скинули в додатку свою виписку, але я не бачу виписку- очевидно, файл не прикріпився.

Ви зможете скинути фото виписки на мою ел.пошту ddmitr@ukr.net і тоді я доповню свою консультацію. Також можете писати на ел.пошту, якщо щось незрозуміло в моїй відповіді.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram