Виїзд закордон з ВНЖ Туреччини військовозобов’язаного

Доброго дня.
Військовозобов’язана особа отримала бізнес пропозицію і планує рік проживати в Туреччині. Для цього у вересні (перебуваючи в Туреччині) оформить короткострокове ВНЖ на рік, починаючи з жовтня місяця на рік.

До кінця вересня особа заброньована, не підлягає мобілізації та має право перетинати кордон.

Звідси виникають питання:


1. Особа військовозобов’язана. Бронювання закінчується у вересні. А з жовтня матиме внж. Чи має право особа виїхати у вересні на підставі бронювання та відрядженння та вже залишитися в Туреччині на підставі отриманого там ВНЖ? Чи потрібно повернутися в Україну та здійснити якісь переоформлення?

2. Чи є підставою отримане у жовтні ВНЖ законною підставою для виїзду та проживання поза Україною військовозобов’язаного? Чи потрібно погодити з військкоматом? Чи не підлягатиме особа мобілізації в такому разі?


3. Чи не виникне зауважень та перепон, якщо особа потребуватиме приїздити на якийсь час в Україну та знову повертатись в Туреччину?

дякую

18.07.2022 18:16 924

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
737 отзывов (736 +) (1 -)
Консультации: 1926
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір.

1. До кінця дії відстрочки у зв'язку із бронюванням, чоловік може без жодних проблем виїхати за кордон. Після спливу строку відстрочки, якщо він повернеться в Україну, він буде вимушений пройти процедуру бронювання ще раз, та отримати відстрочку якщо він планує подальший виїзд . Відповідальності, якщо  чоловік не повернеться, законодавством не встановлено. Обов'язку негайно з'явитися після спливу строку відстрочки до ТЦК та СП (за старою назвою-військомат) законодавством теж не передбачено.  Тож, якщо обов'язку з'явитися до військомату після спливу строку відстрочки (бронювання) законом не передбачено, то військомат має викликати  чоловіка вручивши йому повістку. Якщо повістки немає, то відповідно і обов'язку не виникає, тож притягнути до відповідальності підстав теж немає.

Але, якщо повістка буде відправлена работодавцеві (що дуже ймовірно, адже чоловік офіційно працює), то така повістка буде вважатися належним чином врученою чоловіку. Та  нез'явлення без поважних причин буде вважатися правопорушенням, як наслідок,  чоловіка зможуть притягнути до адміністративної відповідальності на підставі ст. 210-1 КУпАП за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію у вигляді штрафу від 1700-5100грн.

2. ПМЖ не надає права на відстрочку згідно із ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Крім того, в Правилах перетину кордону (див. за посиланням: Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua) ) такої підстави для виїзду як ПМЖ теж немає. 

Тобто, Адміністрація прикордонної служби прийняла таке рішення самостійно без жодного законодавчого підгрунтя. Тож, відсутність законодавчого врегулювання в рази ускладнює ситуацію. Адже у випадку відмови, людина позбавлена можливості її оскаржити через те, що в Правилах перетинання кордону такої підстави для визду під час дії правового ремижу воєнного стану, не передбачено.  Згідно з роз'ясненнями Адміністрації прикордонної служби, право на перетин кордону мають ті, хто постійно проживає за кордоном див. за посиланням:Перетинання державного кордону в умовах правового режиму воєнного стану (dpsu.gov.ua)  що має бути підтверджено штампом в паспорті міграційної служби про виїзд на пмж. 

Вони собі самостійно вирішили пропускати чоловіків з ПМЖ при наявності штампу в паспорті міграційної служби. Тож, не варто сподіватися на наявність пмж, краще якщо Ваш роботодавець зробить Вам нове бронювання. Також звертаю увагу, в ВРУ знаходиться на розгляді законопроект № 7484 від 30.06.22 Картка законопроекту - Законотворчість (rada.gov.ua) яким (якщо приймуть) вносяться зміни зокрема в Правила перетинання кордону та передбачають можливість чоловікам, які мають пмж, бізнес, нерухомість, комерційні контракти за кордоном перетинати кордон. Чи приймуть його, всі сподіваються. Можете переглядити стан його розгляду за посиланням. 

3. Якщо діє відстрочка, то перетинати кордон Ви можете скільки завгодно в період дії терміну відстрочку (обмежень не встановлено).

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram