Строк дії повістки для уточнення даних/медкомісії

Протягом якого строку діє повістка на прибуття до районного ЦКТСП для уточнення даних/медкомісії, вручена особисто в руки(під розпис) в період мобілізації військовообов`язаному (НЕ ПРИЗОВНИКУ)? У повістці вказано конкретну дату і час прибуття по районного ЦКТСП. У день, зазначений у повістці, у військомат не з`явивися з причини хвороби (є консультативний висновок терапевта виданий в день неявки до районного ЦКТСП і відкритий лікарняний листок непрацездатності на 5 робочих днів).
Чи необхідно САМОСТІЙНО, без повторного вручення повістки або іншого повідомлення у законний спосіб від районного ЦКТСП, з`являтись до військомату за даною "простроченю повісткою"? Чи є якійсь термін дії данной повістки, або термін виконання дій, вказаних у повістці?
Дякую!

19.07.2022 10:23 3720

Консультация исполнителя

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
На портале: 5 лет
247 отзывов (246 +) (1 -)
Консультации: 795
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Ведення та реєстрація військового обліку призовників та військовозобов'язаних громадян України регулюється ЗУ «Про військовий обов'язок та військову службу» та постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників та військовозобов'язаних» від 7 грудня 2016 р. N 92.

Виконання військового обов'язку в особливий період здійснюється, зокрема, у відповідності нормам Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". 

Отже, якщо повістка має відповідні реквізити, дату і час прибуття та вручена у межах діючого законодавства, явка за повісткою є обов’язковою. 

За неявку до військкомату для проходження медкомісії або постановки на військовий облік передбачена адміністративна відповідальність.

Якщо у день, зазначений у повістці, військовозобов’язаний не з’явився за викликом, але при цьому є поважні причини неявки, то відповідальність не настає. Для запобігання відповідальності необхідно мати та надати до військомату документи, що підтверджують поважність причини неявки. У вашому випадку - медичні документи по хворобі. 

Щодо строку дії повістки, то юридичне значення повістка має до моменту її виконання. Тобто, повістка не може втратити свій термін дії, якщо існує неявка до ЦКТСП, та правові наслідки за таку неявку розповсюджуються до моменту виконання певних дій, зазначених у повістці. 

Враховуючи зазначені моменти та для запобігання негативних наслідків у зв’язку з неявкою військовозобов’язаного до військомату, треба з’явитися за наявною повісткою до військомату, не чекаючи повторного виклику, та надати медичні документи, які є доказом поважності неприбуття.  

На практиці,  після явки за "простроченою" повісткою, військовозобов’язаному призначається нова дата явки у військомат, про що виписується та вручається відповідна повістка. 

Після проходження медкомісії, у разі  визнання придатними до військової служби, військовозобов’язаному може бути вручене мобілізаційне розпорядження.   

Якщо у Вас э додатковы або уточнюючы питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram