Актуалізація консультації 33098

Актуалізація консультації 33098

21.07.2022 21:54 581

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Юрист
На портале: 4 года
750 отзывов (749 +) (1 -)
Консультации: 1896
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків
1. цей алгоритм дійсний, так як за останні декілька років не було жодних змін у тих нормах законодавства, які нас цікавлять.
2. В консультації допущена механічна помилка, справжній номер статті - не 240-1, а 204-1. Щодо адвоката: потрібно шукати не будь-когось із західних областей, а конкретно в тому регіоні, де будете перетинати кордон і де знаходиться конкретний районний суд. В той же час, є шанси (хоч і невеликі, але вони є) що вдасться виїхати по британському паспорту, без будь-яких перепон з боку прикордонників. Телефони таких адвокатів можна знайти біля приміщення суду.
3. Якщо виявиться, що Ви громадянин України, то теоретично можуть вручити повістку.
4. Можлива мобілізація, як громадянина України.
5. у нас подвійне громадянство заборонено. Якщо людина є громадянином України, то з точки зору законодавства абсолютно не важливо - скільки у нього інших громадянств. Така людина буде відповідати за порушення законодавства як громадянин України.
6. Ви підходите до пункту перевірки документів і надаєте свій британський паспорт. Якщо цей паспорт не буде викликати жодних зауважень, то Вас пропустять без проблем і без додаткових запитань. Якщо вирішать, що відсутність печатки про в`їзд в Україну свідчить про можливе подвійне громадянство, то здійснити відповідну перевірку - це справа десяти хвилин, тому якщо і запитають про наявність громадянства України то немає смислу обманювати, так як все рівно провірять по реєстрам.
 
Бачу що потрібно трохи пояснити щодо вручення повістки, тому що з власного досвіду знаю, як часто кому попало вручають на західній Україні повістки. Вважаю що у Вашому випадку це важливо, тому потрібно приділити увагу цьому питанню.
 
Дійсно, існує така практика, що тим особам, які намагаються перетнути кордон без всіх необхідних документів, разом з Рішенням про відмову у перетинанні кордону вручають ще й повістку.
Існують три типи повісток:
- повістка-виклик для уточнення облікових даних;
- повістка на медкомісію;
- повістка на відправку.
 
Повістка-виклик для уточнення облікових даних: за її ігнорування відповідальність передбачена статтею 210-1 КУпАП: штраф в розмірі від 3400 до 5100 грн. Якщо з`явитися по такій повістці, то після уточнення облікових даних (місце проживання, місце прописки, сімейний стан, місце роботи) з великою долею ймовірності буде вручена повістка на медкомісію.
 
Повістка на медкомісію: за її ігнорування відповідальність передбачена статтею 210-1 КУпАП: штраф в розмірі від 3400 до 5100 грн. Якщо з`явитися по такій повістці, то після проходження медкомісії буде винесена постанова ВЛК (військово-лікарська комісія), в якій буде зазначено ступінь придатності до військової служби. Є три ступені: придатний; обмежено придатний; непридатний. Якщо встановлять придатний, то є ймовірність, що там же, у військоматі, вручать повістку на відправку.
 
Повістка на відправку: за її ігнорування відповідальність передбачена статтею 366 ККУ: позбавлення волі на строк від 3 до 5 років. Щоб уникнути відповідальності і одночасно не прийти на збірний пункт, потрібно дістати довідку про хворобу - або в поліклініці або в лікарні. Будь-яке захворювання, яке не дозволяє виконати вимоги повістки і з`явитися у вказаний час. Заходите в найближчу поліклініку, і вирішуєте проблему. Як саме вирішуєте - писати не буду:) Можу тільки написати, що з медсестрою домовитись набагато легше ніж з лікарем. А вже потім медсестра сама домовиться з лікарем. Тільки не кажіть що це для того щоб неприйти по повістці. Кажіть що Ви тут в командировці, і не хочете повертатися і вам треба на три-п`ять днів залишится тут, тобто довідка про хворобу - начебто для роботи.
 
Повістки не завжди вручаються в такій послідовності, як я зазначив. Інколи можуть вручити повістку, в якій не буде вказано її назву - чи то для уточнення, чи то на відправку. Це не зовсім законно, але трапляється часто. При цьому військомат буде наполягати, що відповідальність за невиконання вимог такої повістки - кримінальна, і вже адвокат буде доводити, що насправді це не так, і відповідальність суто адміністративна (штраф).
 
Де можуть вручити повістку?
В будь-якому місці. Навіть в громадському туалеті можуть вручити, і це буде законно.
 
Хто має право вручати повістку?
Тільки працівники військомату. Тому перевіряйте документи тих осіб, хто вручає повістку. Якщо це НЕ представник військомату, то на відривному корінці повістки, який передається до військомату, потрібно написати: "повістка вручена _______ (ПІБ, звання, посада) який не являється працівником військомату. Вважаю повістку незаконною, вимоги повістки виконувати не буду". Таким чином Ви знімаєте з себе відповідальність за невиконання вимог повістки.
 
Якщо вручають працівники військомату, але це одразу повістка на відправку, то слід записати: "повістка на відправку вручена без проходження ВЛК. У відповідності до Положення про військово-лікарську експертизу, лише після проходження ВЛК можна визначити ступінь придатності до військової служби, що зроблено не було. Вважаю повістку незаконною, вимоги повістки виконувати не буду"
 
Ваш підпис на відривному корінці - доказ вручення повістки. Немає підпису --> немає доказу вручення --> немає відповідальності за невиконання вимог повістки. Якщо відмовляєтесь від підпису, то працівники військомату повинні знайти двох свідків, які погодяться підтвердити, що Ви відмовились від підпису. Складається акт про відмову від підпису і тоді повістка вважається врученою належним чином. Але інколи виникає така ситуація, що непросто знайти двох свідків (наприклад, пізній час, або нелюдне місце). В такому разі Ви не зобов`язані стояти і чекати, поки вони знайдуть свідків. Ви надали документи для перевірки, питань до документів немає, і після цього маєте право йти по своїм справам. Ніхто не може затримати Вас. Якщо затримують або перешкоджають вашому руху - викликайте поліцію.
Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram