Відпустка для мобілізованого, по сімейним обставинам

Как правильно писать...Нужни ли подтверждающие документи.И какие

25.07.2022 13:08 902

Консультация исполнителя

Борис Луговий
Адвокат Запоріжжя
На портале: 3 года
5 отзывов (5 +) (0 -)
Консультации: 13

Доброго дня!

Враховуючи вимоги частини 17 статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» під час дії воєнного стану, військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше ніж 2 доби в один кінець.

В той же час, відпустка за сімейними обставинами без збереження грошового забезпечення надається військовослужбовцю у таких випадках (частина 9 статті 10-1 Закону):

– укладення ним шлюбу – тривалістю до 10 календарних днів;

– тяжкого стану здоров’я або смерті рідних по крові або по шлюбу, зокрема дружини (чоловіка), батька (матері), вітчима (мачухи), сина (дочки), пасинка (падчерки), рідного брата (рідної сестри) військовослужбовця, батька (матері) подружжя або особи, на вихованні якої перебував військовослужбовець, – тривалістю до 7 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад та інших рідних – тривалістю до 3-х календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад;

– пожежі або іншого стихійного лиха, яке спіткало сім’ю військовослужбовця або родичів, – тривалістю до 15 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад;

–  в інших виняткових випадках, коли присутність військовослужбовця в сім’ї необхідна, за рішенням командира (начальника) військової частини – тривалістю до 3-х календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад, проте така відпустка може надаватися один раз протягом календарного року.

Зразок рапорту на відпустку за сімейними обставинами:

_______________________________________________________________________________________

Начальнику військової частини №____

полковнику Іванову І.І.

солдата Петрова О.О.

 

РАПОРТ

 

Дійсним доповідаю, що ______ (тут коротко опишіть свою сімейну обставину).

Зазначена сімейна обставина потребує моєї особистої присутності у місті Києві (як приклад).

Враховуючи положення частини 17 (якщо Ваша сімейна обставина підпадає під випадки, перелічені у частині 9 статті 10-1 Закону, то вкажіть замість частини 17, частину 9) статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та викладені мною сімейні обставини, прошу надати мені відпустку за сімейними обставинами із збереженням грошового забезпечення тривалістю __ діб.

Під час відпустки перебуватиму за адресою: _______.

Викладені мною сімейні обставини підтверджуються _____ (перелік документів)

 

Солдат                                        ____                                                  Петров О.О.

__________________________________________________________________________________________________

Підтверджуючими документами можуть бути будь-які документи, які об'єктивно вказують на наявність тих обставин, на які Ви посилаєтесь як на підставу надання відпустки за сімейними обставинами. Наприклад, якщо це укладення шлюбу, то підтверджуючими документами будуть - копія заяви до відділу РАЦС на реєстрацію шлюбу, копії квитанції зі сплати державного збору. Якщо це смерть рідної людини, то підтверджуючим документом може бути - копія медичного свідоцтва про смерть.

Також, Вам слід враховувати реальну обстановку у країні. Зокрема, не виключені випадки, коли певні начальники військових частин відмовляються підписувати військовослужбовцям рапорти про надання відпусток, зокрема в разі одруження. Хоча такі види відпусток без збереження грошового забезпечення, навіть під час війни надаються в обов’язковому порядку і в цьому випадку командир може її лише обмежити, тобто надати 3, 5 або 7 діб.

У разі виникнення додаткових питань можете писати в Телеграм або телефонувати за номером телефону: 063-73-68-733.

Буду вдячний за позитивний відгук.

Адвокат Борис Луговий.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram