Інвалідність: ВЛК, мобілізація та відстрочка від неї

У даній статті розгялнемо 4 ключові проблеми:

1) медогляд та мобілізація осіб з інвалідністю;

2) медогляд та мобілізація осіб, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю;

3) медогляд та мобілізація осіб, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

4) отримання відстрочки зазначеними категоріями осіб.

25.07.2022 15:02 16292

Консультация исполнителя

Олександр Савченко
Юрист
На портале: 3 года
2 отзывы (2 +) (0 -)
Консультации: 17

Досить часто клієнти в своїх питаннях пишуть, що є особою призовного віку. Однак потрібно розуміти, що наразі відбувається призов на військову службу під час мобілізації, а не на строкову військову службу. А тому все залежить від військово-облікового статусу особи (призовник, військовозобов`язаний чи резервіст), який не завжди пов`язаний з віком. 

При цьому, статтею 23  Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"наведено перелік підстав, коли військовозобов`язані особи не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Ми з вами розглянемо дві такі підстави:

1)  визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії); {Абзац третій частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

2) які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;{Абзац одинадцятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

Здавалося б все зрозуміло. Якщо Законом встановлено, що вищезазначені категорії військовозобов`язаних осіб не підлягають мобілізації, то направляти їх на ВЛК непотрібно. Адже, медичний огляд проводиться саме з метою визначення придатності до військової служби під час мобілізації. Тому, якщо з Вами трапиться така ж ситуація, вимагайте відповідне рішення військового комісара ВЛК та повістку на медкомісію.

При цьому, звичайно існують певні винятки. 

ПОЛОЖЕННЯ про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08​):

3. Медичний огляд військовозобов`язаних у мирний час та під час мобілізації, на особливий період

3.1. Медичний огляд військовозобов`язаних проводиться за рішенням військового комісара ВЛК військових комісаріатів.

3.2. Повторний медичний огляд військовозобов’язаних, які перебувають у запасі 1 і 2 розрядів, раніше визнаних придатними до військової служби або непридатними до військової служби в мирний час за станом здоров’я, а також військовозобов’язаних плавскладу ВМС Збройних Сил України проводиться один раз на 5 років ВЛК військових комісаріатів, а льотного складу - ЛЛК військових комісаріатів.

ІНША ПРОБЛЕМА ДАНОГО ПИТАННЯ - це те, що існують випадки, коли особу з інвалідністю (в основному з 3-ою групою) направляють на ВЛК, яка визнає особу придатною до військової служби за станом здоров`я, після чого її мобілізують. Хоча Законом чітко встановлено, що особи з інвалідністю (тобто всі, незалежно від групи) не підлягають мобілізації та відповідно до частини другої статті 23 можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

У таких випадках потрібно відразу, до направлення на ВЛК та її завершення, заявляти про своє право на відстрочку. Робити це краще письмово, а не усно. Тобто, необхідно подавати на ім`я керівника ТЦК та СП письмову заяву про надання Вам відстрочки від мобілізації та документи, які підтверджують це право.

ЩЕ ОДНІЄЮ ПРОБЛЕМОЮ є отримання відстрочки відповідно до абз. 11 ч. 1 статті 23 Закону. По-перше, у ТЦК та СП говорять, що отримати відстрочку можуть лише військовозобов`язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи. Тобто запевняють, що III група інвалідності не підходить. По-друге, стверджують, що однієї лише інвалідності дружини (чоловіка) або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) недостатньо для отримання відстрочки. Потрібно, щоб був оформлений постійний догляд чи опіка.

Про все це можна сказати лише одне - працівники ТЦК та СП тлумачать Закон на власний розсуд.

Адже, здійснення опіки чи постійного догляду є окремими підставами для відстрочки (за абз. 10 та 12), а в нашому випадку мова йде про абз. 11.

Тому, щоб ваші права не порушувалися, потрібно вчасно подавати заяву на відстрочку та знати як себе поводити у ТЦК та СП у разі відмови в її прийнятті, реєстрації та задоволенні. З практики скажу, що юридично правильно складена заява є гарантом отримання відстрочки та недопущення вашої мобілізації.

Якщо Вам буде потрібна моя допомога чи зразок заяви на відстрочку, можете писати мені на:

   е-пошта - mailmessage@ukr.net

   вайбер  - 0951495127

Також можете ознайомитися з іншими моїми статтями:

1) Відстрочка від мобілізації та право на виїзд за кордон - https://b2bconsult.ua/consultation/37823

2) Виїзд військовозобов`язаних студентів, які навчаються за кордоном - https://b2bconsult.ua/consultation/36528

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram