В расчет пенсии за решением суда на вошла справка до 01.07.2000,т.к. ПФ должен проверить её

Я перебуваю на обліку з 28.05.2020 та отримуєте пільгову пенсію за віком по Списку No 1,призначену згідно з Законом України “Про загальнообов’язкове державне
пенсійне страхування” при загальному стажі роботи 53 роки 7 місяців 20 днів, в
тому числі робота за Списком No 1 - 19 років 9 місяців 17 днів та з урахуванням
заробітної плати для обчислення пенсії за періоди роботи з 01.07.2000 по 31.07.2020. При розрахунку пенсії за рішенням суду (список №1) не було враховано заробітну плату за період роботи з 01.07.1995 по 30.06.2000 згідно довідки від 26.06.2020 No 27/167, виданої КП “Харківський метрополітен”,хоча вона подавалась з комплектом докуменів. Відділом призначення пенсій управління пенсійного забезпечення головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області 19.07.2021 (вих. No 8980/03-16) було направлено запит до управління контрольно-перевірочної роботи головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області щодо перевірки сум заробітної плати, зазначених в довідці від 26.06.2020 No 27/167, виданої КП “Харківський метрополітен”.
Після перевірки відповідності даних, зазначених у довідці про заробітну плату, первинним документам, буде розглянуто питання можливого
перерахунку пенсії.
На теперішній час акт про результати перевірки довідки до відділу перерахунків пенсій No 1 не надходив ( є письмова відповідь від ПФУ в Харк.обл.від 26.07.2022), то карантин то війсковий стан і котролери не ходять по перевіркам.
Скажіть будь ласка:
1. Є якісь законі підстави (можливо через скаргу) щоб без перевірки довідки перерахували розмір пенсії з урахуванням довідки про заробітну плату до 01.07.2000,так як невідомо коли буде акт перевірки цієї довідки ?
2. Можу я ,як працюющий пенсіонер подавати на перерахунок пенсії по стажу , сгідно ч.4сч.42 поки довідка по зарплаті до 01.07.2000 не врахована в розмір назначеної пенсії?

28.07.2022 14:40 935

Консультация исполнителя

Сергій РОГОЗІН
Адвокат Київ
На портале: 2 года
10 отзывов (8 +) (2 -)
Консультации: 43

Доброго літнього дня!

Почина відповідь на Ваше заритання по порядку.

Питання 1

Є якісь законі підстави (можливо через скаргу) щоб без перевірки довідки перерахували розмір пенсії з урахуванням довідки про заробітну плату до 01.07.2000,так як невідомо коли буде акт перевірки цієї довідки ?

ВІДПОВІДЬ.

Поланея скарги можлива відповідно до законодавства України. Але вважаю спосіб мало ефективним, тому що по досвіду скаргу буде спрямована до органу який розглядав та прийняв рішення з цього питання.

Тобто бажаних наслідків очікувати на жаль не приходиться.

Можна зробити судове оскарження зазначених дій крапка Але судові органи не квапиться з розглядом даної категорії справ, по причини війни та іншим бюрократичним причинам. В зоні бойових дій суди працюєть не дуже швидко.

Але, якщо первірка в ПФУ затянется то судове оскарження залишеться останнім варіантом.

Додатково можу надати правову допомогу з питання судового оскарження дій ПФУ в порядку адміністративного судочинства.

Питання 2.

Можу я ,як працюющий пенсіонер подавати на перерахунок пенсії по стажу , згідно ч.4 ст.42 поки довідка по зарплаті до 01.07.2000 не врахована в розмір назначеної пенсії?

Відповідь. 

Згідно пункту 5 статті 45 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування ” (далі - Закон № 1058) та пункту 4.3 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону № 1058 від 25.11.2005 № 22-1 (далі — Порядок) не пізніше 10 днів після надходження заяви орган, що призначає пенсію, розглядає подані документи та приймає рішення щодо призначення, перерахунку, переведення з одного виду пенсії на інший, поновлення раніше призначеної пенсії.

Відповідно до частини 4 статті 42 Закону № 1058, якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, перерахунок пенсії проводиться з урахуванням не менш як 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. Перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати (доходу), з якої обчислена пенсія.

За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати за періоди страхового стажу, зазначеної в частині першій статті 40 Закону, із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

У разі, якщо застрахована особа після призначення (перерахунку) пенсії має менш як 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії проводиться не раніше ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу після її призначення (попереднього перерахунку) та заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.

Обчислення страхового стажу, який дає право на перерахунок пенсії відповідно до цієї статті, здійснюється не раніше дня, що настає за днем, по який обчислено страховий стаж під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

Згідно з абзацом 5 пункту 4.3 Порядку № 22-1, у разі якщо на дату звернення особи за перерахунком пенсії відповідно до частини 4 статті 42 Закону в 

в реєстрі застрахованих осіб відсутні дані про страховий стаж за двадцять четвертий місяць після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, за бажанням особи перерахунок пенсії проводиться за наявні місяці страхового стажу або після надходження відповідних даних за цей місяць за умови, якщо дані надійшли не пізніше трьох місяців від дня звернення за перерахунком пенсії. У цьому разі днем звернення за перерахунком пенсії є день приймання органом, що призначає пенсію, відповідної заяви.

Тому більщ виважене рішення - це дождитися закінчення адміністративних процедур працівниками ПФУ та після цього прийняти рішення , розробити план подальших дій.

При виникненні додаткових 

запитань надам відпрвіді на них.

=== 

Дякую за звернення на ресурсі B2B CONSULT! Використовуємо можливості, які дає B2B CONSULT. Це швидко та оперативно, корисно та безпечно. На сайті можна поставити ПРЯМЕ ПИТАННЯ АДВОКАТУ. А також ВІДДЯЧИТИ за роботу АДВОКАТА. 

=== 

У ВИПАДКУ ВИНИКНЕННЯ ЗАПИТАНЬ ПРОКОНСУЛЬТУЮ ІНДИВІДУАЛЬНО, З КОНКРЕТНОЇ СИТУАЦІЇ. відповім на поставлені запитання МОЯ КОНСУЛЬТАЦІЯ ДОЗВОЛИТЬ СКЛАСТИ ОПТИМАЛЬНИЙ ПЛАН ОСОБИСТІХ ДІЙ І УНИКНУТИ НЕГАТИВНИХ ТА НЕОЧІКУВАНИХ СИТУАЦІЙ. КОНСУЛЬТАЦІЯ АДВОКАТА СЬОГОДНІ – ВАША БЕЗПЕКА ЗАВТРА ТА ЗАВЖДИ.

 === 

ІНДИВІДУАЛЬНІ КОНСУЛЬТАЦІЇ НАДАЮТЬСЯ ЗА ПОПЕРЕДНІМ ЗАПИСУ ЗА ТЕЛЕФОНОМ 050 19-359-42, 067-940-63-00. 

=== 

У ВИПАДКУ ЯКЩО У ВАС ВИНИКЛИ ДОДАТКОВІ ЗАПИТАННЯ АБО НЕОБХІДНО ВИВЧИТИ КОНКРЕТНІ ДОКУМЕНТИ, ЗВЕРТАЙТЕСЯ ЗА АДРЕСОЮ rogozin555@ukr.net (ДЛЯ ПЕРЕСИЛКИ ДОКУМЕНТІВ) АБО ЗА ВКАЗАНИМИ ТЕЛЕФОНАМИ. === Можливий правовий супровід процесу АДВОКАТОМ. 

=== 

З повагою. Адвокат Сергій Леонідович РОГОЗІН https://bit.ly/3wsTZRE 

050 19-359-42 

067-940-63-00

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram