Резервування робітника

Доброго дня.

Як швидко зараз отримується (розглядається) документ на дозвіл відсрочки через резервування (область IT- технології)?
Чи потрібно потім з цим документом йти у військомат?

29.07.2022 13:28 715

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
146 отзывов (146 +) (0 -)
Консультации: 739

Вітаю!

В Україні зараз немає законного способу отримати відстрочку чи звільнитися від служби в армії на підставі роботи в ІТ-індустрії.

Рекомендаційний лист міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, в якому він закликав владу обмежити мобілізацію співробітників IT-компаній, які дають відсіч російській агресії у кіберпросторі, не є достатньою підставою для звільнення айтішників від призову.

В умовах воєнного стану бронювати військовозобов’язаних можуть органи державної влади, компанії, установи, організації, які задовольняють потреби Збройних сил, інших військових формувань, населення.

В середині березня міністр цифрової трансформації Михайло Федоров опублікував лист, де закликав не мобілізувати до ЗСУ IT-фахівців. Він має тільки рекомендаційний характер, але може бути підставою для бронювання айтівців.

На даний момент законодавчого механізму для компаній із бронювання IT-фахівців не існує, хоча робота над його створенням ведеться.

ЗАРАЗ МОЖЛИВИЙ ТАКИЙ АЛГОРИТМ:

Насамперед компанія має подати в Мінцифру перелік спеціалістів, яких пропонує бронювати, з обґрунтуванням, що може містити:

  • опис і докази роботи компанії в умовах війни: наявність реальних клієнтів, контрактів, дедлайни за ними тощо – звичайно, з дотриманням NDA;
  • розрахунок податків, які компанія сплатила в бюджет і може сплатити за умови збереження можливості працювати;
  • вжиті компанією та її спеціалістами заходи з підтримки ЗСУ (новини, скриншоти, банківські виписки);
  • участь спеціалістів у боротьбі з агресором на інформаційному фронті (блокування сайтів, фейкових інформаційних каналів тощо), а також посилання на згаданий лист Мінцифри.

Далі Мінцифра передає ці списки на погодження Міноборони, а після – у Мінекономіки. Остаточне рішення щодо відстрочки спеціаліста ухвалює Мінекономіки. Але бронювання – це не повне звільнення від військового обов’язку, а лише відстрочка від призову максимум на шість місяців.

На практиці є випадки, коли IT-фахівці приходили до військкомату, посилалися на лист (Михайло Федорова), як на певну підставу для відстрочення їхнього призову, але отримували протилежну реакцію та були МОБІЛІЗОВАНІ.

Не можуть гарантувати відстрочку від армії також обіцянки місцевої влади "забронювати" IT-співробітників, які переїхали в їхні регіони. Зокрема, такі обіцянки з боку Закарпатської обласної військової адміністрації (ОВА) мають умовну законність та позбавлені будь-яких гарантій – адже "IT-спеціальності не входять до переліку критичних індустрій, передбачених українським законодавством.

Зараз не лише Мінцифри, а й асоціація IT Ukraine у ​​співпраці з Міністерством оборони та іншими представниками влади допомагає готувати проект нормативного документа, який би врегулював механізм бронювання окремих IT-фахівців від військової служби.

Щоправда, навіть у разі прийняття такого документа навряд чи йтиметься про повне звільнення всіх айтішників від мобілізації. У всякому разі, у спільному листі IT Ukraine та локальних кластерів до влади були "пропозиції конструктивного вирішення ситуації, що склалася на перетині потреб IT-індустрії та армії.

Найбільша проблема, яка зараз є на практиці – це паніка і незнання своїх прав та обов’язків людьми. На жаль, цим користуються працівники військкоматів – аби вирішити свої виробничі задачі. Тому важливо знати, як виглядає процедура мобілізації за законом.

Процедура мобілізації

  1. Повістку призовнику мають право вручати: працівники військкомату, селищний або сільський голова, керівник підприємства/організації. Повістка повинна бути підписана саме тією людиною, яка її вручає.
  2. Якщо за цією повісткою призовник не прийшов до військкомату у визначений час, за це настає адміністративна відповідальність. Тобто штраф, а не суд і в’язниця.
  3. Якщо ви вже стоїте на обліку у військкоматі, пройшли медогляд та були визнані придатним до військової служби, і вже прийнято офіційне рішення про направлення вас служити чи навчатися якійсь військовій спеціальності – а ви не прийшли до військкомату у визначений час – настає кримінальна відповідальність. Наслідком може бути і позбавлення волі в тому числі.

Також є непоодинокі випадки “спрощеного” медогляду для переселенців, які стають на облік в містах на заході України.

Тому є сенс спокійно і ввічливо вимагати від чиновників таки дотримуватися ваших прав. Ми живемо в правовій державі.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram