Чи реальний виїзд без штампу про постійне проживання закордоном на практиці?

Добрий день!
Я вже 9й рік постійно проживаю за кордоном, але ніколи не оформляв виїзд на постійне проживання і ніколи не ставав на консульський облік, бо це було чистою формальністю. В грудні приїхав з візитом до України, і після того, як почалась війна я ще не намагався виїжджати, тому що скоріш за все я знову став військовозобов`язаним, хоча по закону чоловіки які виїхали на постійне місце проживання за кордон не підлягають військовому обліку. На офіційному сайті Держприкордонслужби бачу що вони вимагають відмітки міграційної служби або консульства в паспортному документі при перетині кордону. ДМС каже що штамп про постійне проживання мені зараз не поставлять, тому що треба зніматися з реєстрації, а у воєнний час мене не знімуть. Консульство не поставить штамп про постійний консульський облік без оформлення виїзду/залишення на постійне місце проживання. Ось така пастка.

В мене є карта постійного резидента іноземної держави, також іноземне свідоцтво про шлюб.
Чув що деяким чоловікам вдавалося виїхати без штампа в паспорті. Яким чином це можна зробити, можливо потрібно їхати через конкретні КПП, показувати конкретні документи чи які ще варіанти є для підвищення шансів на виїзд?

29.07.2022 17:26 1659

Консультация исполнителя

Сергій РОГОЗІН
Адвокат Київ
На портале: 2 года
10 отзывов (8 +) (2 -)
Консультации: 43

Вітаю!
Починаю відповідь на поставленні питання.

 

ПО-ПЕРШЕ.

Діюче законодавство України висуває до особи ( статусу особи) , що перебуває на постійне місце проживання за кордоном відповідні бюрократичні вимоги, як-то здача внутрішнього паспорту,  зняття з місця реєстрації на території України, і ще інше. В отому числі знаття з військового обліку.

Фактичне проживання в іншій країні (хоча б і на постійній основі і достатньо довго) відповідно до законодавства України не дає статус «ПМЖ за кордоном» особі котра не оформила постійне місце проживання за кордоном в Державній міграційній службі України.

При отриманні статусу «ПМЖ за кордоном» ставиться відповідна відмітка в паспорті громадянина.

 

Щодо питання: «ДМС каже що штамп про постійне проживання мені зараз не поставлять, тому що треба зніматися з реєстрації, а у воєнний час мене не знімуть».

 

Підстав для зняття з реєстрації місця проживання в Державній міграційній службу (далі -  ДМС) та територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (далі – ТЦКтСП, колишні військомати) нема. Але до цього питання може не дійти розмова. Так як при відвідування ТЦКтСП, перш за все вручать повістку та запропонують пройти ВЛК для вивчення стану здоров’я та придатності до військової служби. І там вже буде не до зняття з реєстрації і оформлення адміністративних процедур у ДМС.

 

ПИТАННЯ:

Чув що деяким чоловікам вдавалося виїхати без штампа в паспорті. Яким чином це можна зробити, можливо потрібно їхати через конкретні КПП, показувати конкретні документи чи які ще варіанти є для підвищення шансів на виїзд?

 

ВІДПОВІДЬ.

ПЕРШЕ. Що стосується пунктів перетину кордону, де  (так би мовити можливе лояльне спілкування з представниками Державної прикордонної служби України), то скажу наступне.

Ситуація на кордоні плинна, змінюється швидко. І я раджу вже на кордоні емпіричним шляхом шукати варіанти позитивного рішення проблеми.

Ще багато залежить від зміни прикордонників, настрою та суб’єктивних моментів. Це життя.

 

 

ДРУГЕ. Що стосується можливості перетину кордону чоловікам віком від 18 до 60 років. То відповідно до діючого законодавства України - дозволяється виїжджати за кордон чоловікам, якщо вони мають статус:. 

  • чоловіків, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
  • чоловіків, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
  • опікуна, піклувальника, прийомного батька чи батька-вихователя, на утриманні якого перебуває дитина-сирота або дитина, позбавлена батьківського піклування, віком до 18 років;
  • усиновлювача дитини;
  • батька, опікуна, піклувальника, прийомного батька, батька-вихователя, який виховує неповнолітню дитину з інвалідністю;
  • батька, який виховує дитину з інвалідністю віком до 18 років, та залишився на території України, у той час, коли його дитина вже перетнула кордон з одним із родичів;
  • батька (усиновлювача), опікуна, піклувальника, прийомного батька, батька-вихователя, який виховує тяжко хвору дитину;
  • чоловіків, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина з інвалідністю I чи II групи;
  • чоловіків, які мають інвалідність;
  • чоловіків, зайнятих постійним доглядом за хворою дружиною, дитиною, а також своїми батьками або батьками дружини, які за висновком лікарської комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного стороннього догляду;
  • чоловіків, які мають дружину з інвалідністю І чи ІІ групи та/або одного із своїх батьків або батьків дружини із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;
  • для опікунів особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною;
  • чоловіків, зайнятих постійним доглядом за особою з інвалідністю I чи ІІ групи або за особою, яка за висновком лікарської комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного стороннього догляду, у разі відсутності інших осіб;
  • працівників закладів (будинків-інтернатів для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, стаціонарних відділень територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), центрів надання соціальних послуг), що здійснюють постійний догляд.

Ось оснований перелік осіб, котрім дозволено перетин кордону в воєнний час.

При перетині кордону вимагається надання відповідних документів, що підтверджують зазначений вище статус особи.

Про необхідний перелік документів можу розповісти у випадку існування додаткових питань.

Шанси завжди є. Безвихідних ситуацій немає.

===

Дякую за звернення на ресурсі B2B CONSULT!

Використовуємо можливості, які дає B2B CONSULT.

Це швидко та оперативно,  корисно та безпечно.

 

На сайті можна поставити ПРЯМЕ ПИТАННЯ АДВОКАТУ.

А також ВІДДЯЧИТИ за роботу АДВОКАТА.

===

У ВИПАДКУ ВИНИКНЕННЯ ЗАПИТАНЬ ПРОКОНСУЛЬТУЮ ІНДИВІДУАЛЬНО, З КОНКРЕТНОЇ СИТУАЦІЇ.

відповім на поставлені запитання.

МОЯ КОНСУЛЬТАЦІЯ ДОЗВОЛИТЬ СКЛАСТИ ОПТИМАЛЬНИЙ ПЛАН ОСОБИСТІХ ДІЙ І УНИКНУТИ НЕГАТИВНИХ ТА НЕОЧІКУВАНИХ СИТУАЦІЙ.
КОНСУЛЬТАЦІЯ АДВОКАТА СЬОГОДНІ – ВАША БЕЗПЕКА ЗАВТРА ТА ЗАВЖДИ.
===
ІНДИВІДУАЛЬНІ КОНСУЛЬТАЦІЇ НАДАЮТЬСЯ ЗА ПОПЕРЕДНІМ ЗАПИСУ ЗА ТЕЛЕФОНОМ
☎ +38050 19-359-42,
☎ +38067-940-63-00.
===
У ВИПАДКУ ЯКЩО У ВАС ВИНИКЛИ ДОДАТКОВІ ЗАПИТАННЯ АБО НЕОБХІДНО ВИВЧИТИ КОНКРЕТНІ ДОКУМЕНТИ, ЗВЕРТАЙТЕСЯ ЗА АДРЕСОЮ -
rogozin555@ukr.net
(ДЛЯ ПЕРЕСИЛКИ ДОКУМЕНТІВ) АБО ЗА ВКАЗАНИМИ ТЕЛЕФОНАМИ.
===
Можливий правовий супровід процесу АДВОКАТОМ.
===
З повагою.
Адвокат Сергій Леонідович РОГОЗІН
https://bit.ly/3wsTZRE
☎ +38050 19-359-42
☎ +38067-940-63-00

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram