Абітурієнт переселенець.

Доброго дня! Я переселенець. Прийняв рішення поступлення в магістратуру. Став на облік, пройшов ВЛК, придатний, в мене забрали військовий квиток і далі все по стандарту з`являюсь в центр комлектування від повістки до повістки.
В мене питання як краще потягнути час щоб не мобілізували до моменту зачислення в університет.
Якщо в кінці кінців скажуть з речима з`явитись до виїзду, чи має бути на бути підписана спеціальна повістка в якій буде прописано коли і куди направляють, "бути на дзвінку напоготові" не законно і приходити хочу тільки по повістках.
Якщо в кінці кінців відмовлюсь від мобілізації, до моменту вироку суду стану студентом, тобто отримаю підстави відстрочки - чи перестану я бути суб`єктом цього злочину, чи не закриється справа, або буду виправданим.
Воєнкомат забрав мій військовий квиток, до переліку документів необхідних для зачислення він входить як отримати його назад.

30.07.2022 00:57 946

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
150 отзывов (150 +) (0 -)
Консультации: 756

Вітаю!

І.

про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу

13. Військовослужбовець (військовозобов'язаний, резервіст) може передавати військовий квиток іншим фізичним чи юридичним особам лише за умови одержання оформленої у встановленому порядку розписки про отримання відповідними фізичними чи юридичними особами такого квитка.

ОТРИМАЙТЕ ВІД ТЦКСП (ВІЙСЬКОМАТА) ТАКУ РОЗПИСКУ - ЦЬОГО БУДЕ ДОСТАТНЬО ДЛЯ ВСТУПУ В УНІВЕРСИТЕТ.

2. ЯКЩО ВАМ ВРУЧАТЬ ПОВІСТКУ, НА ВІДПРАВКУ НАДАЙТЕ В ТЦКСП ДОВІДКУ З УНІВЕРСИТЕТУ, ЩО ВИ ПОДАЛИ ДОКУМЕНТИ ДЛЯ ВСТУПУ НА МАГІСТРАТУРУ (ЗАЗДАЛЕГІДЬ ВІЗЬМІТЬ ЇЇ В УНІВЕРСИТЕТІ).

3. ПІСЛЯ НАКАЗУ ПО УНІВЕРСИТЕТУ О ЗАРАХУВАННІ ВАС НА НАВЧАННЯ В МАГІСТРАТУРУ, ВІЗЬМІТЬ КОПІЮ ЦЬОГО НАКАЗУ ТА НАДАЙТЕ В ТЦКСП ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ. 

ІІ.

СТОСОВНО ПОВІСТОК:

3 березня 2022 року Верховна рада затвердила указ президента про загальну мобілізацію.

Загальна мобілізація - це поповнення армії новими військовослужбовцями. Проводиться загальна мобілізація протягом 90 діб після її оголошення, тобто з 24 лютого 2022 року. Підлягають мобілізації громадяни здатні виконувати військовий обов'язок віком від 18 до 60 років.

Які бувають повістки

  • Повістка для уточнення даних

Уточнення військово-облікових даних для уточнення та оновлення інформації про склад сім’ї та стан здоров’я призовників і військовозобов’язаних, в першу чергу. Уточнюватися можуть також відомості про місце роботи, інше.

  • Повістка на медкомісію

Ця повістка за підписом військового комісара зобов'язує призовника пройти медичне обстеження. В результаті обстеження видається документ з висновком військово-лікарської комісії про придатність чи непридатність до військової служби.

  • Повістка на призов до ЗСУ

Вручення цієї повістки передбачає виклик до військового комісаріату для призову на строкову службу. Неявка за цією повісткою може спричинити відповідальність за ст. 335 Кримінального кодексу України (ухилення від строкової служби). Повістки для призову в армію, без попереднього виклику на медогляд, на практиці зустрічаються досить часто навіть у мирний час, однак медкомісія все одно проводиться обов’язково .

  • Повістка прибути на призивну дільницю

Це може бути повістка «з’явитися з речами», що не означає негайну відправку у війська, повістка "пропоную" та "наказую" чи мобілізаційний припис. Останній вручається військовозобов’язаному після проходження медкомісії, за умови визнання придатним до служби в армії й зобов’язує громадянина з’явитися на призовний збірний пункт протягом 12-24 годин після оголошення мобілізації (загальної або часткової).

Після отримання повістки варто уважно її перечитати. Перевірити, чи вона оформлена належно.

Що має бути вказано у повістці:

  • ПІБ отримувача, адреса проживання, реквізити розпорядження територіального центру комплектування та соціальної підтримки;
  • адреса ТЦК та СП, куди потрібно прибути;
  • вид повістки;
  • перелік документів, які потрібно із собою мати;
  • ПІБ, підпис, печатка керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Якщо повістка заповнена правильно та не містить помилок, людина її зобов’язана прийняти, підписатись, а у вказаний у документі термін з’явитися у територіальний центр. 

У повістці-призові на строкову військову службу вказано термін, у який потрібно з'явитися до призовної дільниці. Втім, цьогоріч такі повістки не видають. Весняний призов на строкову військову службу до ЗСУ та інших військових формувань не проводиться через загальну мобілізацію. У другому виді повісток - мобілізаційному розпорядженні - зазначено про обов'язок з'явитися у визначений призовний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації».

Мобілізаційне розпорядження вручається тим військовозобов’язаним, які пройшли медичну комісію та визнані придатними до несення військової служби. Тобто такий вид повістки передбачає безпосередній виклик до армії.

Ухилення від виконання цих двох видів повісток тягне за собою кримінальну відповідальність.

За неявку військовозобов’язаного до військового комісаріату у терміни, які вказані у мобілізаційному розпорядженні або повістці-призові на строкову службу йому може загрожувати притягнення до відповідальності за статтею 335 Кримінального кодексу України. Військовозобов'язаний має усвідомлювати, що, прийнявши повістку даного типу і не з'явившись по ній, він здійснює акт ухилення від призову. Тож ризикує отримати покарання через його неявку для відправки на військову службу (тобто до військової частини), при наявності стверджувального висновку медкомісії – ув'язнення від 2 до 5 років.

Тобто, якщо людина прийшла, пройшла медкомісію, її визнали придатною, і вона потім уже не прийшла з речами на збори — це вже кримінальна відповідальність.

ЯКЩО ВИ ОТРИМАЄТЕ ТАКУ ПОВІСТКУ, ТЕРМІНОВО БЕРІТЬ СВОГО АДВОКАТА (ЗАЗДАЛЕГІДЬ УКЛАДІТЬ УГОДУ З АДВОКАТОМ), ЙДІТЬ ДО ТЦКСП ТА НАДАВАЙТЕ ДОВІДКУ З УНІВЕРСИТЕТУ ЩО ВСУПАЄТЕ ДО ВИШУ (МАГІСТРАТУРУ).

ВИКЛИК ПО ТЕЛЕФОНУ, НЕ Є НАЛЕЖНИМ СПОСОБОМ СПОВІЩЕННЯ ПРО ПРИБУТТЯ ДО ТЦКСП. АЛЕ, ЩОБ УБЕЗПЕЧИТИ СЕБЕ, НА ПЕРІОД ВСТУПУ (ДО НАКАЗУ ПРО ЗАРАХУВАННЯ) ЗМЕНІТЬ НОМЕР ТЕЛЕФОНУ.  

УГОДА З АДВОКАТОМ ТА МОЇ РЕКОМЕНДАЦІЇ НАДАДУТЬ ВАМ МОЖЛИВІСТЬ УНИКНУТИ КАРНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ. 

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Сергій
    Сергій
    1 год
    Консультация № 38383
    Абітурієнт переселенець.

    Дуже дякую за змістовну розгорнуту консультацію! Отримав відповіді на свої запитання чітко і по суті, зрозумів вектор у якому рухатись. Фахівець пояснюючи посилається на актуальне законодавство, що в процесі суттєво допоможе в відстоювання своїх прав. Рекомендую спеціаліста!

Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram