Виїзд за кордон

Доброго дня! Підскажіть, будь ласка, що буде тим чоловікам, які виїхали по програмі "Шлях", і не повернулися в місячний термін. Пройшло 2.5 місяці, що буде на кордоні?

02.08.2022 09:21 1310

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
150 отзывов (150 +) (0 -)
Консультации: 763

Вітаю!

Ліцензовні перевізники можуть подати заяву на перетин кордону для осіб віком від 18 до 60 років в кабінеті системи «ШЛЯХ».

Але є умова: повна маса транспортного засобу, який є засобом господарської діяльності ліцензіата, має бути не менше ніж 3500 кг. На одному транспортному засобі державний кордон можуть одночасно перетинати: один водій — на вантажному транспортному засобі ліцензіата; два водії — на пасажирському транспортному засобі (автобусі) ліцензіата.

Водії ліцензованих перевізників можуть безперервно перебувати за кордоном не більше ніж 45 к. дн.

Якщо за 45 к. дн. водій не повернеться із-за кордону, «Укртрансбезпека» може припинити доступ ліцензіата до Єдиного комплексу інформаційних систем на три місяці.

ххххххххх

«Правила перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57

Рішення про виїзд за межі України , що здійснюють перевезення для потреб Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами, приймається Міністерством інфраструктури України (Мінінфраструктури) або обласними, Київською міською військовими адміністраціями за наявності відповідного обґрунтування щодо обсягів вантажів та кількості транспортних засобів, необхідних для їх перевезення, у  від будь-якого з таких органів, підприємств, установ, організацій, закладів:

  1. військових, правоохоронних органів;
  2. військових адміністрацій;
  3. медичних закладів;
  4. відправників чи отримувачів гуманітарної допомоги.

Рішення про виїзд за межі України, яке дає можливість перетину державного кордону, приймається на строк . Водночас, такі водії можуть безперервно перебувати за кордоном  з дня перетину державного кордону.

У разі перевищення строків перебування осіб за кордоном та/або зміни встановленої мети виїзду за кордон Мінінфраструктури та військові адміністрації скасовують своє рішення про виїзд за межі України відповідних осіб протягом семи робочих днів з моменту встановлення фактів зазначених порушень (пункт 28 Правил).

Інформація про  транспортних засобів суб'єктів господарювання, які мають ліцензію на право провадження господарської діяльності з міжнародних перевезень вантажів та пасажирів автомобільним транспортом, вноситься до відповідної інформаційної системи, адміністратором якої є Укртрансбезпека, на підставі  ліцензіата.

Перетин державного кордону здійснюється таким водієм лише на транспортному засобі, який є засобом провадження господарської діяльності ліцензіата, повна маса якого становить 3500 кілограмів та більше.

На одному транспортному засобі державний кордон можуть одночасно перетинати:

  1. один водій на вантажному транспортному засобі ліцензіата;
  2. два водії на пасажирському транспортному засобі (автобусі) ліцензіата.

Зазначені водії можуть безперервно перебувати за кордоном  з дня перетину державного кордону. У разі перевищення строків перебування осіб за кордоном Укртрансбезпека може припинити доступ відповідного ліцензіата до Єдиного комплексу інформаційних систем Укртрансбезпеки на три місяці (пункт 29 Правил).

НІЯКОЇ КРИМІНАЛЬНОЇ  ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА НЕПОВЕРНЕННЯ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНО.

НА КОРДОНІ НІЯКИХ ЗАХОДІВ ДО ВАС ПРИЙНЯТО НЕ БУДЕ - НЕМАЄ ЗА ЩО. 

КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ 

Стаття 33.

Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Громадянин України не може бути позбавлений права в будь-який час повернутися в Україну.

ххххххх

ЗАКОН УКРАЇНИ 

Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3857-12

Стаття 1. Право громадян України на виїзд з України і в'їзд в Україну

Громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на в'їзд в Україну.

хххххххх

ПОСТАНОВА КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ 

від 27.01.1995 року # 57

Правила перетинання державного кордону України громадянами України 

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#top

7. Громадяни в'їздять в Україну без будь-яких обмежень.

ВИСНОВКИ:

1. ЦЕ ВСЕ ЩО Є В ЗАКОНОДАВСТВІ УКРАЇНИ ПО ПИТАННЮ В'ЇЗДУ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ В УКРАЇНУ. 

ЦЕ АБСОЛЮТНЕ ПРАВО, ПЕРЕДБАЧЕНЕ КОНСТИТУЦІЄЮ УКРАЇНИ. 

2. ВИ МАЄТЕ ПРАВО БЕЗПЕРЕШКОДНО ПОВЕРНУТИСЬ В УКРАЇНУ.

3. ЯКЩО ВИ ЗАКОННО ПЕРЕТНУЛИ КОРДОН, ЯК ВОДІЙ, А ПІСЛЯ ЗАЛИШИЛИСЯ ЗА КОРДОНОМ, ТО НІЯКОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ЦЕ ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНО. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram