Відстрочка від мобілізації/призову

Будучи студентом денної форми 2011-2015 , отримав бакалавра. Під час навчання вступив на військову кафедру.Склав присягу ,але документи(військовий квиток до сих пір не забрав)
Після закінченння бакалаврату вступив до Академії в м.Краків (Польща) в магістратуру. Закінчив польський заклад освіти.
Диплом про закінчення не отримав на руки, оскільки не в`їжджав на територію Польщі після закінчення освіти.

Чи можу вступити до ВУЗУ і в подальшому бути не призваним ?Які ризики ? Мені 28 років.

11.08.2022 11:48 649

Консультация исполнителя

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
На портале: 5 лет
245 отзывов (244 +) (1 -)
Консультации: 789
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня! 

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову під час мобілізації військовозобов’язані, які є  здобувачами професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Отже, якщо Ви вступите до ВУЗу, то  Ви будете мати право на відстрочку від призову під час мобілізації у зв’язку з навчанням. При цьому немає значення, яка це рахунком освіта - перша, друга, третя. Головне, щоб навчання відбувалося за денною або дуальною формою. Відстрочка від призову у цьому випадку надається на весь період здобуття освіти. Різниця лише полягає в обранні ВНЗ - якщо це український ВНЗ, то відстрочка не надає право виїзду за кордон, якщо це іноземний ВНЗ, то виїзд за кордон можливий.

Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які є здобувачами передвищої та вищої освіти, асистенти – стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти в Україні не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, але дана категорія не має права виїжджати за кордон. 

Здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які,навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі) у закладах освіти за кордоном і на час оголошення мобілізації перебували на території України,  мають право на виїзд з України у разі наявності:

студентського квитка або студентської візи;

перекладених та нотаріально завірених документів навчання особи у закордонному вузі;

військово-облікових документів з записом щодо надання відстрочки від призову;

довідки військомату для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Якщо мова йдеться про вступ до українського ВНЗ, то після зарахування Вам не потрібно особисто з’являтися до військомату та отримувати відстрочку (якщо тільки у ВНЗ не потрібно буде надавати військовий квиток). Право на відстрочку Ви будете мати автоматично після вступу. Але, якщо Вас викличуть до військомату, то потрібно буде з’явитися, встати на військовий облік, пройти медкомісію, отримати військовий квиток, надати документи, які підтверджують право на відстрочку, та отримати відстрочку у зв’язку з навчанням. 

Якщо мова йдеться про іноземний ВНЗ, то для отримання відстрочки необхідно буде з’явитися до військомату, встати на облік, пройти медкомісію (за необхідністю), отримати військовий квиток та надати документи про навчання для отримання відстрочки та дозвілу на виїзд за кордон. 

Щодо ризиків - то це може бути попередження або адмін.штраф за порушення порядку військового обліку (так як не отримали своєчасно військовий квиток). Інших ризиків (призов чи відповідальність) не повинно бути, якщо у Вас на руках будуть документи, підтверджуючі право на відстрочку. 

Якщо Ви маєте уточнюючі або додаткові питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації

Успіхів вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Oleh
    Oleh
    1 год

    Я отримав максимум інформації за короткий термін часу. Вдячний за інформативність, маю надію не виникне проблем в майбутньому !Дякую за зворотній зв'язок

Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram