ВЛК. Оскарження. Служба у рідному місті.

З 24.02 був мобілізований. Розпочав службу у місцевому воєнкоматі. Через декілька місяців розпочалося формування нового підрозділу з солдатів воєнкоматів. Багатьох перевели до нього у тому числі і мене. Медкомісія при переводі в новий підрозділ не відбувалось. Під час переводу виявилось що я чомусь у них по базі рахуюсь повністю придатним .За довоєнними результатами Мед.Комісії був визнаний обмежено придатним та знятий з обліку. Під час формування підрозділу був відповідно направлений на ВЛК. І вже тоді відповідно був визнаний обмежено придатним. З невідомих причин під час проходження ВЛК хірург та невропатолог написали що я здоровий - хоча проблеми з здоров`ям по їх профілю були присутні. Рішення ВЛК було винесено тільки згідно висновку травматолога. 61 Б графа 2. Хоча моя знайома в особистій розмові (яка працює в іншій комісії ВЛК повідомила що теоретично має бути також 79Б) Згідно чого і було сформоване остаточне рішення ВЛК. На підставі цього рішення в середині підрозділу мене було переведено до взводу МТЗ.
З вище написаного в мене є 2 питання
1. Чи є підстави (на основі указів, законів, і т.д а не особистих рішень командирів)для переведення мене для несення служби у моє рідне місто ?
2. Що потрібно для оскарження рішення ВЛК з відповідними доповненнями інформації по захворюванням і наслідкам травм по профілям невропатолога та хірурга ?

12.08.2022 11:41 942

Консультация исполнителя

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
На портале: 5 лет
247 отзывов (246 +) (1 -)
Консультации: 796
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, яке затвердженно наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 № 402.

Пункт "б" графи 2 статтей 61 та 79 Розкладу хвороб встановлює непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально. 

Відповідно до п.п. г) п. 20.3 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402, при медичному огляді військовослужбовців ВЛК приймає, зокрема, постанови такого змісту:  «Обмежено придатний до військової служби». Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби,  непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах. 

Отже, все залежить не від того, де саме знаходиться підрозділ, в якому проходить служба (в тилу чи на фронті), а від того, які саме службові обов'язки виконує військовослужбовець, враховуючи вказівки у рішенні ВЛК щодо зазначених протипоказань. 

Враховуючи викладене, відповідаємо на ваші питання:

1. Чи є підстави (на основі указів, законів, і т.д а не особистих рішень командирів)для переведення мене для несення служби у моє рідне місто ? - питання переведення/переміщення військовослужбовців та підстави для переміщення регулюються  Положенням про проходження громадянами України військової служби у ЗСУ (пункт 113). Переміщення військовослужбовця за станом здоров'я здійснюється за рапортом військовослужбовця та за наявності відповідного медичного висновку. Для переміщення в іншу місцевість військовослужбовець до рапорту додає відповідні документи, які підтверджують необхідність зміни місця проживання.

Отже, Вам необхідно подати рапорт на переведення на ім я начальника  військової частини з обгрунтуванням причин такого переведення , а також подання від військової частини, до якої Ви бажаєте здійснити переведення на подальше проходження служби, та висновок ВЛК про відсутність протипоказань до проходження служби за обраним напрямком.

Окрім зазначеного, також Положенням передбачені підстави для переміщення в іншу місцевість у зв’язку зі станом здоров'я членів  сім'ї, а саме:

дружини;

неповнолітніх дітей, повнолітніх дітей - учнів (студентів) навчальних закладів за денною формою навчання, які перебувають на утриманні військовослужбовця, та дітей-інвалідів I або II групи;

непрацездатних батьків військовослужбовця та його дружини;

братів, сестер військовослужбовця та його дружини, які перебувають на його утриманні.


2. Що потрібно для оскарження рішення ВЛК з відповідними доповненнями інформації по захворюванням і наслідкам травм по профілям невропатолога та хірурга ? - постанова ВЛК може бути оскаржена у Центральну ВЛК або у судовому порядку. Також Ви маєте право звернутися до командування із рапортом для проведення додаткового медичного огляду і обстеження необхідних фахівців з метою встановлення придатності до військової служби.

Досудове оскарження до ЦВЛК - Для перегляду рішення ВЛК необхідно подати у ВЛК вищого рівня або ЦВЛК заяву про перегляд оскаржуваної постанови ВЛК нижчого рівня та додати до заяви всі наявні документи, видані військово-лікарською комісією, рішення якої переглядається. До заяви також бажано додати висновки хірурга та невропатолога, які підтверджують наявність захворювання, яке не було враховано медкомісією (при наявності). Також в заяві необхідно вказати причини ініціювання перегляду. У вашому випадку це можуть бути:                          - Наявність або відсутність захворювання, що були встановлені лікарем не тої спеціалізації;
- Був обраний не той ступінь порушення функції організму внаслідок хвороби відповідно до Таблиці Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби;
- При винесенні рішення не був врахований взаємозв'язок двох або більше хвороб;
- Визначаючи обмежену придатність особи, ВЛК не індивідуалізувало таку придатність відповідно до можливості або неможливості здійснення тих чи інших військових обов’язків.

Судове оскарження рішення ВЛК здійснюється в порядку адміністративного судочинства відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства України шляхом подання позовної заяви до суду.

Якщо у Вас є додаткові питання чи уточнення можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації

Успіхів Вам! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram