ВВЕЗЕННЯ ІНОЗЕМНОГО АВТО ДО ТУРЕЧЧИНИ ЧИ ПОКУПКА АВТО НА ТЕРИТОРІЇ ТУРЕЧЧИНИ: ЩО ВИГІДНІШЕ?

ВВЕЗЕННЯ ІНОЗЕМНОГО АВТО ДО ТУРЕЧЧИНИ ЧИ ПОКУПКА АВТО НА ТЕРИТОРІЇ ТУРЕЧЧИНИ: ЩО ВИГІДНІШЕ? Як поступити в кожному випадку. Розробка плана оптимальних дій. Що робити? Які документи необхідні? 

15.08.2022 12:39 1203

Консультация исполнителя

Сергій РОГОЗІН
Адвокат Київ
На портале: 1 год
10 отзывов (8 +) (2 -)
Консультации: 43

Війна змусила багатьох українців покинути свої домівки та виїхати за кордон. До списку країн, куди найчастіше виїжджають громадяни України належить і Туреччина. Саме тому, ця стаття буде корисною, якщо Ви бажаєте їхати до Туреччини на власному авто або плануєте придбати авто там.

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ, ЯКЩО ВИ ПЛАНУЄТЕ ЇХАТИ У ТУРЕЧЧИНУ НА АВТО З ІНОЗЕМНИМИ НОМЕРАМИ

Кожному варто враховувати, що у Туреччині є свої національні правила користування та експлуатації автомобілів  з іноземною реєстрацію, які є більш жорсткими порівняно з країнами ЄС.

Документи, які вам необхідно мати для  перетину кордону з Туреччиною на авто:

- водійське посвідчення;

- техпаспорт;

- страховка міжнародного зразка, яка діятиме на території Туреччини.

У разі, якщо авто належить не особі, котра керує авто, обов’язково потрібно мати довіреність на керування транспортним засобом, засвідчену нотаріусом або у консульстві чи посольстві Туреччини.

Пам’ятайте про «Правило 185 днів»

При ввезенні авто на іноземних номерах до Турецької республіки діє правило: протягом 1 року до в’їзду машини на територію Туреччини, власник авто повинен перебувати поза Турецькою Республікою 185 днів. Цей термін не обов’язково повинен бути безперервним, а обраховується сумарно по днях, коли власник був відсутній в Туреччині за останній рік.

Таким чином, якщо авто належить не особі, котра фактично ним керує на момент перетину кордону, необхідно пересвідчитися: що щодо власника такого авто спрацьовує ПРАВИЛО 185 ДНІВ. Натоміть, щодо особи, яка фактично керує авто, діють загальні правила перетину кордону Туреччини іноземною особою.

Доволі часто виникає також питання: ЧИ МОЖНА В`ЇХАТИ ДО ТУРЕЧЧИНИ НА ІНОЗЕМНИХ НОМЕРАХ, ПОЇХАТИ І ПОТІМ ЗНОВУ ЗАЇХАТИ БЕЗПЕРЕШКОДНО?

На жаль такої можливості законодавство Турецької республіки не надає. Якщо ви поїхали з Туреччини на авто, всі попередні дозволи анулюються і заїхати з ним знову ви зможете тільки за умови перебування поза Туреччиною 185 днів на момент в’їзду за стандартним правилом. Тому безперешкодно їхати з Туреччини вам дозволяється лише за умови, що автомобіль лишається на території Туреччини.

ВРАХУЙТЕ! Коли Ви виїжджаєте з Туреччини без автомобіля, не менше ніж за добу до виїзду, потрібно повідомити митну службу про адресу стоянки автомобіля на час Вашої відсутності. Ігнорування цього правила може призвести до накладення штрафів за порушення митних правил.

Максимальні строки законної експлуатації ввезеного авто на території Туреччини

Загалом, якщо Ви перебуваєте в Туреччині у статусі туриста і не оформлюєте дозвіл на проживання (т.зв. ВНЖ), користуватися авто на іноземних номерах ви можете стільки ж, скільки триває Ваш безвізовий режим. У випадку з Україною це 90 днів протягом півроку.

Це означає, що якщо Ви в’їхали перший раз на територію Туреччини та пробули три місяці, наступного разу Ви зможете в’їхати не раніше ніж через три місяці, які обраховуються з моменту Вашого виїзду.

Якщо ж Ви оформили дозвіл на проживання в Туреччині, максимальний термін перебування Вашого автомобіля в країні збільшується до 2 років. Для цього потрібно звернутися в митну службу за місцем проживання і продовжити термін знаходження вашої автівки до 2 років. З собою необхідно мати документи на автомобіль, водійське посвідчення, страховку та ікамет (картка дозволу на проживання). На декларацію автівки у вас є не більше доби.

 

КУПІВЛЯ АВТОМОБІЛЮ В ТУРЕЧЧИНІ

Якщо Ви вирішили придбати авто на території Туреччини (особливо нове), будьте готові до того, що це потягне за собою чималі витрати.

Де можна придбати автомобіль у Туреччині?

  1. Ринок вторинних автомобілів.
  2. У фірмовому дилерському салоні, якщо бажаєте автомобіль найвищої якості.
  3. У звичайному салоні. У таких місцях можна купити як новий автомобіль, так і б/у.

Залежно від того, який вид автомобілю Ви оберете (новий чи б/у) залежить подальша процедура.

Які документи необхідні для покупки нового авто?

  • паспорт і копія паспорту;
  • посвідка на проживання;
  • податковий турецький номер.

Якщо при собі немає останнього Ви можете звернутися до найближчого бюро реєстрації з проханням про видачу такого номеру з бази даних.

При покупці необхідно сплатити ПДВ у розмірі 18 % від вартості автомобіля та спеціальний податок на споживання (ÖTV). Ставка податку залежить від об’єму двигуна.

ВАЖЛИВО! ЦІ ДВА ВИДИ ПОДАТКІВ ПОШИРЮЮТЬСЯ ТАКОЖ І НА ЕЛЕКТРОМОБІЛІ.

При покупці цього виду укладання ніякого договору не передбачено, сторонами лише підписується лист комплектації. Після цього, необхідно завітати у дорожню поліцію для оформлення документів та отримання номерів на автомобіль. Але цим займається автосалон, а не покупець. У більшості випадків страхування вже включено у вартість автомобілів. Оплата проводиться готівкою або на картку.

 

Які документи необхідні для покупки б/у авто?

  • паспорт і копія паспорту;
  • закордонний паспорт з перекладом і нотаріальним посвідченням;
  • документ, що підтверджує оплату роботи державного перекладача;
  • посвідка на проживання;
  • податковий турецький номер;

При покупці цього виду необхідно сплатити ПДВ у розмірі 18 % від вартості автомобіля

При покупці цього виду, обов’язковим є укладання договору з нотаріальним посвідченням, тому у цьому випадку  варто враховувати вартість нотаріальних послуг. Оплата за договором відбувається у кабінеті нотаріуса.

Після цього, необхідно завітати у дорожню поліцію для оформлення документів, отримання номерів на автомобіль та оформлення страхового полісу. У цьому випадку покупець усі ці дії вчиняє самостійно.

У подальшому власникові будь-якого виду автомобілю необхідно буде додатково сплачувати:

  • Податок на транспорт - одноразово або двома рівними платежами кожен рік. Розраховується з урахуванням 3 критеріїв: об’єм двигуна, вартість автомобіля та вік автомобілю
  • Проходження техогляду та контролю вихлопних газів 1 раз на 2 роки.
  • Транспортну страховку
  • Акциз на паливо
  • Дорожній податок

ДЛЯ ІНОЗЕМЦІВ У ТУРЕЧЧИНІ ДІЄ ТАКОЖ ВИГІДНА СИСТЕМА ПОКУПКИ АВТО «ВІД ІНОЗЕМЦЯ ДО ІНОЗЕМЦЯ».

Придбати авто у Туреччині без податків можна через систему TAXFREE. Переваги такого придбання полягають у тому, що ціни на авто, як правило, значно нижчі стандартної ринкової вартості. А все тому, що також послугою можуть скористатися лише іноземці, які мають робочу візу або посвідкою на проживання (так званий ВНЖ). Через таку систему не можна продати автомобіль по довіреності або громадянину Туреччини.

Робоча віза та посвідка на проживання: як впливає на Ваші права при покупці авто?

Якщо у покупця є робоча віза, він зобов’язаний при покупці авто за системою «ВІД ІНОЗЕМЦЯ ДО ІНОЗЕМЦЯ» відкрити депозитний рахунок в турецькому банку на суму податку і її не можна витрачати протягом строку експлуатації авто.

Закінчення строку робочої візи означає те, що у власника авто з’являється обов’язок продати автомобіль протягом 3 місяців. Цим зазвичай користуються недобросовісні покупці, які можуть навмисно занижувати ціну Вашого авто при його продажі.

Якщо у Вас є посвідка на проживання не менше ніж на 6 місяців, Ви, по-перше, маєте право не вносити кошти на депозит. По-друге, управляти транспортним засобом у цьому випадку можуть лише члени сім’ї, які мають однакове прізвище.

В обох випадках договір купівлі-продажу оформлюється через нотаріуса у письмовому вигляді, а автомобілю присвоюються спеціальні номерні знаки державного зразка.

Таким чином, щоб обрати оптимальний варіант володіння Вами авто на території Туреччини, необхідно враховувати ряд обставин, зокрема, тривалість поїздки, статус особи, яка в’їжджає на авто, наявність необхідних документів, матеріальний статус тощо, оскільки кожний запропонований варіант має як переваги, так і недоліки.

Безумовно, якщо не спрацьовує ПРАВИЛО 185 днів, в’їхати на автомобілі до Туреччини Ви не зможете. У такому випадку авто можна взяти в оренду, якщо тривалість Вашого перебування на території Туреччини буде незначною.

Де орендувати?

Звернутися за орендою автомобіля можна у велику контору або невелику приватну фірму. Якщо плануєте довгу подорож, краще брати автомобіль в оренду у великій організації, а ось для короткочасної поїздки можливо скористатися послугами і дрібного агентства, оскільки там нижчі тарифи і є можливість отримати знижку.

На що варто звертати увагу при укладенні договору оренди авто у Туреччині.

  1. Вік орендаря. Ви можете орендувати авто, якщо Вам виповнилося 21 рік і стаж водіння становить не менше 1 року. У такому випадку Ви можете орендувати автомобіль економ-класу і при цьому повинні додатково оплачувати щоденно «збір за молодого водія». Якщо водію 25 років і більше, він має право орендувати автомобіль преміям-класу.

Увага! В окремих фірмах дозволяють взяти в оренду автомобіль особі, якій виповнилося 18 років за умови наявності документу, що підтверджує право водіння.

  1. Мінімальний строк оренди – 1 доба.
  2. Вартість залежить від двох умов: регіон та сезон. Для прикладу, у травні-жовтні ціни є найвищими.

Підготуйте такі документи: закордонний паспорт (або його копія) та водійське посвідчення.

Важливо!  Для того, щоб українські права діяли в Туреччині, водію необхідно оформити міжнародне посвідчення.

При укладенні договору оренди, обов’язково звертайте увагу на правила страхування цивільної відповідальності: хто зобов’язаний оплатити пошкодження автомобілю та хто платить, якщо ви потрапили в ДТП.

Якщо ж таки Ви вирішили придбати автомобіль на території Туреччини, вигідно користуватися системою «ВІД ІНОЗЕМЦЯ ДО ІНОЗЕМЦЯ». Однак, пам’ятайте, що цей варіант є доступним лише якщо у Вас наявна робоча віза або посвідка на проживання.

===

У ВИПАДКУ ВИНИКНЕННЯ ЗАПИТАНЬ ПРОКОНСУЛЬТУЮ ІНДИВІДУАЛЬНО, З КОНКРЕТНОЇ СИТУАЦІЇ.

відповім на поставлені запитання.

МОЯ КОНСУЛЬТАЦІЯ ДОЗВОЛИТЬ СКЛАСТИ ОПТИМАЛЬНИЙ ПЛАН ОСОБИСТІХ ДІЙ І УНИКНУТИ НЕГАТИВНИХ ТА НЕОЧІКУВАНИХ СИТУАЦІЙ.
КОНСУЛЬТАЦІЯ АДВОКАТА СЬОГОДНІ – ВАША БЕЗПЕКА ЗАВТРА ТА ЗАВЖДИ.
===
ІНДИВІДУАЛЬНІ КОНСУЛЬТАЦІЇ НАДАЮТЬСЯ ЗА ПОПЕРЕДНІМ ЗАПИСУ ЗА ТЕЛЕФОНОМ
☎ +38050 19-359-42,
☎ +38067-940-63-00.
===
У ВИПАДКУ ЯКЩО У ВАС ВИНИКЛИ ДОДАТКОВІ ЗАПИТАННЯ АБО НЕОБХІДНО ВИВЧИТИ КОНКРЕТНІ ДОКУМЕНТИ, ЗВЕРТАЙТЕСЯ ЗА АДРЕСОЮ -
rogozin555@ukr.net
(ДЛЯ ПЕРЕСИЛКИ ДОКУМЕНТІВ) АБО ЗА ВКАЗАНИМИ ТЕЛЕФОНАМИ.
===
Можливий правовий супровід процесу АДВОКАТОМ.
===
З повагою.
Адвокат Сергій Леонідович РОГОЗІН
https://bit.ly/3wsTZRE
☎ +38050 19-359-42
☎ +38067-940-63-00

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram