УКРАЇНА ВКОТРЕ ЗА КРОК ДО «ЛЕГАЛАЙЗУ» МЕДИЧНОГО КАНАБІСУ. ЧИ ВДАСТЬСЯ ЦЬОГО РАЗУ?

Поговоримо щодо проблем легалізації використання канабісу. Чи можливо це, аргументи ЗА та ПРОТИ.

16.08.2022 13:35 676

Консультация исполнителя

Сергій РОГОЗІН
Адвокат Київ
На портале: 1 год
10 отзывов (8 +) (2 -)
Консультации: 43

Тема легалізації медичного канабісу в Україні є доволі актуальною вже доволі давно, а останні декілька років обговорення цього питання стали ще більш активними.

У цих обговореннях суспільство розділилося на дві групи. Противники легалізації медичного канабісу вважають, що це шлях до поширення наркотиків чи не «на кожному кроці». Натомість прихильники легалайзу наголошують на ряді позитивних наслідків легалізації медичного канабісу в нашій державі.

Тези, які висуваються на користь легалайзу:

1) можливість забезпечення права кожної особи на здоров’я та надання більш якісної медичної допомоги, зокрема, канабіс у інших країнах світу широко застосовується для лікування окремих хвороб, підтримки стану важкохворих та невиліковних людей. При цьому, важливо те, що канабіс не затьмарює свідомість, як це, наприклад, відбувається при вживанні морфіну.

2) виконання державою обов’язку забезпечити доступ населення не лише до необхідних методів лікування, а й до лікарських засобів. Легалізація дозволить виробляти ліки з канабісом на території України, а не тільки ввозити їх з-за кордону. Це полегшить доступ пацієнтів до ліків, бо українські препарати будуть значно дешевші за іноземні.

3) можливість проведення подальших досліджень  щодо лікувальних властивостей канабісу в Україні, а не за кордоном.

Однак, незважаючи на таку кількість переваг, Верховна Рада України і досі не може розробити та прийняти відповідний закон.

Спробу легалізувати медичний канабіс українські парламентарі роблять не вперше. 13 липня 2021 року Верховна Рада України «провалила» голосування за першу версію законопроєкту. За ухвалення за основу законопроєкту про легалізацію медичного канабісу тоді проголосували 184 депутати за мінімально необхідних 226.

Станом на 10 червня 2022 року до Верховної Ради                                  України внесено законопроект № 7457 (див. тут https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39783).

Коментуючи ініціативу, глава Міністерства охорони здоров’я Віктор Ляшко несподівано навів аргумент воєнного часу: медичний канабіс здатен запобігати стражданням пацієнтів та покращити лікування, зокрема, посттравматичних стресових розладів (ПТСР), які виникли в українців під час війни. «Ми розуміємо негативні наслідки війни для стану психічного здоров’я… І ми розуміємо, що немає часу чекати», - зазначив міністр.

Віктор Ляшко стверджує, що найближчим часом медикаментозного лікування нервових розладів потребуватимуть три-чотири мільйони українців.

Вказаний законопроєкт вже підтримали у комітеті Верховної Ради України з питань здоров`я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Основними положеннями законопроекту є можливість використання канабісу в Україні у чотирьох сферах:

  • медичні цілі;
  • промислові цілі;
  • наукова діяльність;
  • науково-технічна діяльність.

Якщо народні депутати таки підтримають законопроєкт, то почнуть діяти наступні правила.

Українським пацієнтам можна буде купувати, зберігати та вживати ліки на основі медичних конопель, а лікарям – їх призначати. Щоправда, українським пацієнтам ліки з канабісом відпускатимуться лише за електронним рецептом. Виписувати їх зможуть медзаклади усіх форм власності, зокрема і ФОПи, які мають ліцензію. Пацієнти-іноземці, яким виписали медичний канабіс, зможуть ввозити його в Україну в об’ємі, який вказаний у рецепті.

Бізнес-структури зможуть культивувати та вирощувати медичні коноплі на території України. Для вирощування медичних конопель необхідна буде ліцензія, а також дозвіл поліції на використання приміщень. Окрім цього, суб’єкт господарювання мусить укласти договір з випробувальною лабораторією, або мати її у себе на території. Поліція буде мати доступ до всіх цих об’єктів, а також зможе відбирати та досліджувати зразки.

Бізнес-структури також отримають право перевозити та продавати ліки на території України. Кожна партія медичних конопель та одиниці фасованої продукції буде маркуватися штрих-кодами. До 1 січня 2033 року вводиться нульова квота на ввіз в Україну сировини та речовин з канабісу.

Також передбачається введення електронного реєстру переміщення сортів конопель та лікарських засобів.

Розробкою препаратів зможуть займатися наукові заклади державної, комунальної та приватної форм власності на території України.

Примітно, що згаданий законопроєкт не містить прямих норм щодо скасування кримінальної відповідальності за незаконне зберігання канабісу. Йдеться лише про потенційну можливість перенесення коноплі з «першого списку» небезпечних наркотиків, обіг яких суворо заборонено, до «другого» - препарати з контрольованим обігом.

«Законопроєкт не вводить вільний обіг канабісу. Це буде обмежений і контрольований державою обіг для чітко визначених трьох цілей – медичні, промислові і науково-технічні», – пояснює народна депутатка Ольга Стефанішина.

Поданий законопроєкт № 7457 в українському парламенті спочатку має пройти, як мінімум, два читання.

===

У ВИПАДКУ ВИНИКНЕННЯ ЗАПИТАНЬ ПРОКОНСУЛЬТУЮ ІНДИВІДУАЛЬНО, З КОНКРЕТНОЇ СИТУАЦІЇ.

відповім на поставлені запитання.

МОЯ КОНСУЛЬТАЦІЯ ДОЗВОЛИТЬ СКЛАСТИ ОПТИМАЛЬНИЙ ПЛАН ОСОБИСТІХ ДІЙ І УНИКНУТИ НЕГАТИВНИХ ТА НЕОЧІКУВАНИХ СИТУАЦІЙ.
КОНСУЛЬТАЦІЯ АДВОКАТА СЬОГОДНІ – ВАША БЕЗПЕКА ЗАВТРА ТА ЗАВЖДИ.
===
ІНДИВІДУАЛЬНІ КОНСУЛЬТАЦІЇ НАДАЮТЬСЯ ЗА ПОПЕРЕДНІМ ЗАПИСУ ЗА ТЕЛЕФОНОМ
☎ +38050 19-359-42,
☎ +38067-940-63-00.
===
У ВИПАДКУ ЯКЩО У ВАС ВИНИКЛИ ДОДАТКОВІ ЗАПИТАННЯ АБО НЕОБХІДНО ВИВЧИТИ КОНКРЕТНІ ДОКУМЕНТИ, ЗВЕРТАЙТЕСЯ ЗА АДРЕСОЮ -
rogozin555@ukr.net
(ДЛЯ ПЕРЕСИЛКИ ДОКУМЕНТІВ) АБО ЗА ВКАЗАНИМИ ТЕЛЕФОНАМИ.
===
Можливий правовий супровід процесу АДВОКАТОМ.
===
З повагою.
Адвокат Сергій Леонідович РОГОЗІН
https://bit.ly/3wsTZRE
☎ +38050 19-359-42
☎ +38067-940-63-00

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram