Загальна мобілізація

Доброго дня, у мене закінчена вища освіта + військова кафедра (офіцер запасу), якщо я вступлю в ПТУ, чи буде відстрочка від мобілізації?
27 років

Також цікавить позиція:

Окремо закон "Про військовий обов`язок та військову службу" також регулює підхід до питання мобілізації студентів. Зокрема, як повідомив Фокусу адвокат ЮФ "Ілляшев і партнери" Володимир Адонін, частиною 8 статті 17 зазначеного закону передбачено, що відстрочення від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

у закладах загальної середньої освіти III ступеня та професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання. В разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає чинність;

28.08.2022 13:36 1162

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
732 отзывы (731 +) (1 -)
Консультации: 1914
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

1. Питання надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації регулюється виключно статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Вказана норма Закону не передбачає винятків у вигляді віку, або наявності вищої освіти, або обмеження щодо періоду вступу до закладу ( до оголошення мобілізації або після).

Тож, Ви маєте право на відстрочку згідно до вказаної статті Закону про мобілізацію, якщо Ви зможете підтвердити документально, що Ви є студентом ПТУ денної або дуальної форми навчання.

2.  Що стосується другого питання. При всій повазі до колеги, але така позиція принципово є неправильною (як і юристів військоматів) і ось чому.

Стаття 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" передбачає відстрочку  від строкової військової служби. В ньому чітко зазначено: хто має  право на відстрочку від призову на строкову військову службу (зокрема  громадянам призовного віку, які навчаються: у закладах загальної середньої освіти III ступеня та професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання. В разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає чинність).

Ще раз звертаю  Вашу увагу- на строкову військову службу.

Указом Президента №230/2022  (див. за посиланням: УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №230/2022 — Офіційне інтернет-представництво Президента України (president.gov.ua) було скасовано чергові призови на строкову військову службу через оголошення мобілізації на 2022 рік шляхом виключення  пункту 1 статті 2 та пункту 1 статті 3 Указу Президента №687/2021 (див. за посиланням: УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №687/2021 — Офіційне інтернет-представництво Президента України (president.gov.ua)

Тобто чергові призови на СТРОКОВУ військову службу у квітні-червні та у жовтні-грудні 2022 року скасовані Указом Президента №230/2022.

Надавати відстрочку від строкової служби під час мобілізації коли призов на строкову службу СКАСОВАНИЙ, це абсурд. 

Строкова військова служба та військова служба під час мобілізації-це принципово різні види військової служби, тут не треба мати юридичну освіту щоб це розуміти.

Тож ТЦК СП  (військомати)  при наданні відстрочки  мають керуватися ч. 3 ст. 23  ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" адже підстави для надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації  передбачені виключно цією нормою Закону.   А тому статтю  17 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" на час дії правового режиму воєнного стану та оголошення мобілізації, військоматам потрібно забути, адже вона застосуванню не підлягає.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram