Правила переміщення через кордон готівки, коштовностей, особистих речей та іншого

Стаття розкриває правила ввозу в Україну та вивезення з України готівки, коштовностей, особистих речей, товарів, домашніх тварин, продуктів харчування, алкоголю, ліків.

02.09.2022 23:51 1351

Консультация исполнителя

Олена Сітарчук
Адвокат Львів
На портале: 1 год
0 отзывов (0 +) (0 -)
Консультации: 10

Питання що можна перевозити через кордон, скільки грошей / валюти можна вивозити з України, які правила ввезення товарів до України та вивозу з країни завжди цікавили українців, які подорожують. Із початком збройної агресії РФ та необхідністю громадян виїжджати за межі України заради захисту свого життя, можливість вивезення із собою власних заощаджень та інших речей набуває неабиякої популярності.

 Митні правила транскордонного переміщення грошових коштів та речей відрізняються в залежності від:

  • напрямку руху (в Україну або за її межі),
  • об’єкту переміщення (готівка, банківські метали, цінні папери, товари, ліки, тютюн, алкоголь, особисті речі, продукти харчування тощо).

Тож спробуємо розібратись у вимогах законодавця.

 

ВИВЕЗЕННЯ З ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ

Готівка, банківська метали, цінні папери

За митними правилами готівкою вважаються національна готівкова валюта (гривня) та готівкова іноземна валюта.

Фізичні особи мають право вивозити за межі України готівкову валюту і банківські метали в сумі/вартістю, що не перевищує в еквіваленті 10 000 євро, без письмового декларування.

Зауважте, що:

  • «ліміт» в 10 000 євро розповсюджується одночасно і на грошові кошти, і на банківські метали;
  • без декларування можна переміщати через кордон грошові кошти та банківські метали, сумарна вартість яких нижче 10 000 євро; якщо ж сумарна вартість дорівнює 10 000 євро або є вищою, то декларувати потрібно;
  • перерахунок сум готівкової валюти і вартості банківських металів у євро здійснюється за офіційним курсом гривні до євро або за крос-курсом на день перетинання кордону України.

В разі вивезення готівки, банківських металів на суму понад 10 000 євро, декларуванню підлягає вся сума. Разом із заповненою декларацією, фізична особа-резидент повинна мати документи, що підтверджують:

  • зняття готівки з власних рахунків у банках і квитанції про здійснення валютно-обмінної операції з цією готівкою (у разі здійснення такої операції) виключно на ту суму, що перевищує на день вивезення в еквіваленті 10 000 євро;
  • придбання цією особою банківських металів у банках виключно на ту суму, що перевищує на день вивезення в еквіваленті 10 000 євро.

Документи, що підтверджують зняття готівки з власних рахунків у банках з метою її вивезення, є чинними протягом 90 календарних днів із дня зняття готівки.

Діти віком до 18 років мають право на переміщення готівкових коштів. При цьому так само потрібно декларувати валютні цінності, якщо їх вартість дорівнює або перевищує 10 000 євро. Письмове декларування від імені особи, яка не досягла 16-річного віку, здійснюється її законним представником.

Декларацію також потрібно заповнювати при вивезенні за межі України платіжних документів та цінних паперів (акцій, облігацій тощо), виражених у валюті України, в іноземній валюті або банківських металах, сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 10 000 євро.

Товари

Товари, сумарна вартість яких не перевищує еквівалент 10 000 євро, не підлягають письмовому декларуванню (крім товарів, на які законом встановлено вивізне мито та/або відповідно до закону державними органами видаються документи, необхідні для здійснення митного контролю та митного оформлення таких товарів).

Товари, сумарна вартість яких перевищує еквівалент 10 000 євро при вивезенні їх громадянами за межі території України підлягають письмовому декларуванню зі сплатою вивізного мита. Виняток становлять речі, сумарною вартістю понад 10 000 євро, які вивозяться у зв`язку з виїздом за межі України на постійне місце проживання.

При цьому слід бути обачними при вивезенні цінностей, які можуть бути визнані культурними або історичними, незалежно від матеріальної вартості останніх.

Особисті речі

Особистими речами вважаються товари, призначені для забезпечення звичайних повсякденних потреб людини. Особисті речі не підлягають обкладенню митом, з вартості таких речей не сплачуються податки. Особистими речами вважаються:

  • товари особистої гігієни та індивідуальні косметичні засоби у кількості, що забезпечує потреби однієї особи на період поїздки;
  • одяг, білизна, взуття, що мають суто особистий характер, призначені виключно для власного користування і мають ознаки таких, що були у користуванні;
  • особисті прикраси, у тому числі з дорогоцінних металів та каміння, що мають ознаки таких, що були в користуванні;
  • один фотоапарат, одна кіно-, відеокамера;
  • переносні музичні інструменти у кількості не більше двох штук;
  • мобільні телефони у кількості не більше двох штук;
  • ноутбуки у кількості не більше двох штук;
  • електронні книжки у кількості не більше двох штук;
  • годинники у кількості не більше двох штук;
  • один переносний телевізор;
  • індивідуальні вироби медичного призначення для забезпечення життєдіяльності людини;
  • дитячі коляски у кількості, що відповідає кількості дітей;
  • 0,5 літра туалетної води та/або 100 грамів парфумів;
  • спортивне спорядження, призначене для використання однією особою.

 Домашні тварини

Для виїзду за межі України з улюбленцем потрібно мати:

  • ветеринарно-санітарний паспорт на тварину міжнародного зразка, який містить:
  • інформацію про чіпування тварини, із зазначення дати чіпування та локалізації мікрочіпу;
  • позначку про вакцинацію проти сказу (назва вакцини, підпис, печатка, дата). При цьому остання вакцинація повинна бути проведена не пізніше 30 днів і не раніше 12 місяців до дати від’їзду;
  • довідку про антитіла до вірусу сказу, яка видається вет клініками за результатами аналізу крові тварини;
  • довідку про відсутність племінної цінності у тварини;
  • спецзасоби для безпечного перевезення тварин (контейнер, що відповідає розмірам тварини, тощо).

При бажанні вивезти з України алкоголь, тютюн, ліки, продукти харчування варто поцікавитись митними правилами ввезення цих товарів до країни призначення.

  

ВВЕЗЕННЯ НА ТЕРИТОРІЮ УКРАЇНИ

Готівка, банківська метали, цінні папери

Правила ввезення на територію України готівки та банківських металів аналогічні до правил їх вивезення. Тобто в разі досягнення «ліміту» в 10 000 євро, потрібно заповнювати декларацію.

При цьому вимога щодо подання документів на підтвердження зняття готівки з власних рахунків у банках і квитанції про здійснення валютно-обмінної операції з цією готівкою, а також документів на придбання банківських металів в даному випадку митницею не застосовується.

Декларацію потрібно заповнювати також при ввезенні на митну територію України платіжних документів та цінних паперів (акцій, облігацій тощо), виражених у валюті України, в іноземній валюті або банківських металах, сумарна вартість яких перевищує еквівалент 1 000 євро.

При цьому обмежень щодо максимальної суми/вартості валютних цінностей, які фізична особа може ввозити на митну територію України, не встановлено.

Як вивезти з території України грошові кошти в сумі понад 10 000 євро без письмового декларування?

Варіантів не багато:

  • перерахувати грошові кошти на банківський рахунок з наступним знаттям цих коштів за кордоном у банкоматі. Недоліками цього варіанту є певні обмеження по сумі зняття коштів у банкоматах, сплата комісії при знятті коштів, проходження фінансового моніторингу в разі внесення на рахунок крупної суми;
  • придбання криптовалюти в Україні та обмін її на долари / євро за кордоном. Тут серед мінусів буде волатильність курсу криптовалют та необхідність проходження фінмоніторингу в деяких випадках.

 Товари

«На яку суму можна ввозити товар в Україну?» одне з поширених питань, з якими україніці звертаються до юристів.

Громадяни можуть ввозити всі товари, які не заборонено законом. Без сплати мита та податків можна ввезти товари вагою до 50 кг на суму до: 1000 євро – повітряним транспортом; 500 євро – автомобільним, залізничним чи морським транспортом. У разі перевищення цих норм, потрібно буде сплатити податки з суми понад встановлену норму.

Особисті речі

Правила ввезення особистих речей аналогічні до правил їх вивезення (див. вище).

 Алкоголь і тютюнові вироби

Ввозити алкоголь і тютюнові вироби в Україну можуть тільки повнолітні особи, у кількості, що не перевищує: 200 сигарет, або 50 сигар, або 250 грам тютюну на кожну особу. Щодо алкоголю, норми такі: 1л міцного алкоголю (з вмістом спирту понад 22%), 2л вина, 5л пива на одну особу.

 Продукти харчування

Вартість харчових продуктів, які громадяни можуть ввезти в Україну, не повинна перевищувати 200 євро на особу. При цьому на одну людину можна брати:

  • одну упаковку або до 2 кг одного найменування продукту;
  • по одному виду готової їжі.

Ліки

Громадянам дозволено ввозити в Україну ліки у кількості не більше 5 упаковок  кожного найменування на одну особу (крім лікарських засобів, що містять наркотичні чи психотропні речовини) та/або у кількості, що не перевищує зазначену в рецепті на такий лікарський засіб, виданому на ім`я особи, яка перетинає кордон.

Адвокат,
Керівник Адвокатського бюро "Олени Сітарчук"

Олена СІТАРЧУК
elena.sitarchuk@gmail.com
+3 8 067 444 56 64

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram