Пункт 2-6 Правил перетину кордону та судове оскарження відмови у перетині кордону

Перспективи, проблематика та реалії оскарження відмови у виїзді за кордон у ситуації, коли військовозобов`язаний чоловік, який не підлягає мобілізації, намагається виїхати за кордон користуючись пунктом 2-6 Правил перетину кордону.

04.09.2022 17:17 1668

Консультация исполнителя

Богдан Пересада
Адвокат Київ
На портале: 2 года
298 отзывов (297 +) (1 -)
Консультации: 993
Топ 3 специализации:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Станом на сьогодні Єдиний державний реєстр судових рішень містить декілька судових рішень щодо оскарження відмови у виїзді за кордон у ситуації, коли військовозобов`язаний чоловік, який не підлягає мобілізації, намагається виїхати за кордон користуючись пунктом 2-6 Правил перетину кордону.

Рішення, із якими мені вдалось ознайомитись, ухвалені на користь позивачів.

Тобто, на користь чоловіків, які намагались виїхати за кордон використовуючи пункт 2-6 Правил перетину кордону.

Відмови у перетині кордону були скасовані судом першої інстанції.

Таким чином, на сьогодні починає формуватись позитивна судова практика щодо оскарження відмов прикордонної служби у виїзді за кордон.

Нагадую, відповідно до пункту 2-6 Правил перетину кордону: у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Тобто, якщо ви з тих чи інших підстав не підлягаєте мобілізації, то у вас є право на виїзд за кордон.

Власне про це і говорить вказаний пункт 2-6 Правил перетину кордону.

При цьому, я вважаю, що вам не потрібно отримувати додаткових документів від військкомату, достатньо лише пред`явити документи, які підтверджують право на звільнення від мобілізації, при перетині кордону.

Розглянемо приклад, коли може бути застосовано пункт 2-6 Правил перетину кордону:

батько вашої дружини інвалід другої групи - це дає вам право на звільнення від мобілізації.

Пункт 2-1 дає вам право на перетин кордону у супроводі батька дружини, а пункт 2-6 - право на перетин кордону у загальному порядку без супроводу батька дружини, вам достатньо лише мати при собі документи, що підтверджують ваше право на звільнення від мобілізації.

У випадку, якщо вас не пропустять на кордоні, вимагайте письмову відмову у перетині кордону, яку потім можна буде оскаржити до суду та захистити свої права.

Оскарження відмови у виїзді за кордон здійснюється у порядку адміністративного судочинства за правилами передбаченими кодексом адміністративного судочинства України.

Зверніть увагу, якщо в суді ваші інтереси буде представляти адвокат, то на вашу користь можуть також стягнути і витрати на професійну правничу допомогу (послуги адвоката), що є досить доречним в наш не простий час.

Якщо після ознайомлення із наведеною інформацією у вас залишились додаткові питання - звертайтесь, надам консультацію у вашій ситуації.

Звертатись можна за телефоном 0932049512 або безпосередньо тут на сайті.

З повагою, адвокат Пересада Богдан.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram