Звільнення/відстрочка від служби в зв‘язку з тяжким перегібом вагітності

Я мобілізований військовослужбовець, що раніше не проходив службу в армії, на данний час служу по місцю проживання. дружина вагітна, перебуває на збереженні під загрозою втрати дитини, доглядати окрім мене нема кому, чи маю я право на звільнення чи відтермінування від служби?

13.09.2022 14:41 961

Консультация исполнителя

Добрий день.

Щодо підстави для звільнення у Вашому випадку

Відповідно до ч.4 ст. 26 ЗУ «Про військовий обов'язок та військову службу» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text), військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:

г) з таких сімейних обставин або інших поважних причин (якщо військовослужбовці не виявили бажання продовжувати військову службу):

  • у зв'язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною, дитиною, а також батьками своїми або дружини (дружина), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я;
  • у зв'язку з наявністю дружини (дружина) з числа осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків або батьків дружини (дружина) з числа осіб з інвалідністю І або ІІ групи

Таким чином, у Вашому випадку можуть підійти вищенаведені варіанти:

1) у зв'язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною- для звільнення необхідно надати медичний висновок медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я.

2)у зв'язку з наявністю дружини (дружина) з числа осіб з інвалідністю -  для звільнення необхідно надати документ, що підтверджує Вашу інвалідність:
• довідку до акту огляду медико-соціальної експертної комісії (форма первинної облікової документації № 157-1/о);
або
• пенсійне посвідчення особи з інвалідністю;
або
• посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», де зазначено групу та причину інвалідності; довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики).

Слід зауважити, що для цього необхідно пройти складний процес отримання інвалідності(спочатку пройти можливе лікування, у разі неможливості лікування отримати направлення лікаря на ЛКК, пройти обстеження та лікування на ЛКК, а потім вже на МСЕК для визначення інвалідності), серед іншого необхідно мати захворювання, що свідчить про втрату працездатності(процес в середньому може займати 2-3 місяці, та можливий при захворюванні). Якщо у Вас є захворювання, що підпадає під одну із трьох груп інвалідності(про це можливо поцікавитись у Вашого лікаря) звичайно Ви можете скористатись таким варіантом.

З урахуванням вищенаведеного, цей варіант з огляду на обставини не підходить,Вашим варіантом може бути, за наявністю захворювання внаслідок якого Ваша дружина буде потребувати догляду, для  звільнення на підставі у зв'язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною.

Щодо документів на підтвердження необхідністю здійснення постійного догляду 

Як зазначено вище такими документами може бути висновок медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я.

Стосовно висновку медико-соціальної експертної комісії, такий висновок у Вашому випадку не підходить, оскільки його отримати можливо тільки при встановленні інвалідності.

Висновок, що Вам необхідний це висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я.

Для отримання довідки ЛКК

ЛКК (лікарсько-консультативна комісія) — клініко-консультативна комісія, колегіальний орган, який створюється на базі державних лікувально-профілактичних установ або при регіональних органах охорони здоров'я.

Необхідно звернутися до лікаря необхідної спеціалізації за місцем проживання дружини(де вона перебуває на обліку). Лікар видасть направлення на ЛКК для отримання довідки. Необхідно зазначити, що довідка необхідна для підтвердження необхідності догляду та видана була саме ЛКК(рекомендована форма довідки -  080-4/о.(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0510-21#n19)), або у довільній формі. 

Таким чином, для можливості звільнення  з військової служби, звичайний висновок(довідка) від лікаря Вам не підійде, необхідно отримати висновок лікарсько-консультативної комісії.

У разі наявності вищенаведених документів, Ви подаєте рапорт на звільнення з доданням відповідної довідки(висновку) до командира військової частини та з зазначенням відповідної підстави(наведено вище).

Порядок звільнення 

Згідно п 213 Положення, 

Керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, одержавши документи від командира військової частини або заяву безпосередньо від родичів військовослужбовця про дострокове звільнення в запас, призначає комісію, яка перевіряє в десятиденний строк сімейний стан родичів військовослужбовця. Таким чином за неможливістю подати, рапорт Ваша дружина може подати заяву про звільнення  з вищеневеденими документами.

За результатами перевірки складається акт обстеження, який надсилається для розгляду керівнику обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов'язаний у триденний строк розглянути документи про дострокове звільнення військовослужбовця зі строкової військової служби і за наявності законних підстав надіслати їх командиру військової частини, де проходить службу військовослужбовець. 

У разі відсутності законних підстав для дострокового звільнення військовослужбовця зі строкової військової служби за сімейними обставинами керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки надає заявнику відповідь про причини відмови і повідомляє про це командира військової частини, де проходить службу військовослужбовець. 

Інші підстави для звільнення(для ознайомлення)

Відповідно до ч.4 ст. 26 ЗУ «Про військовий обов'язок та військову службу» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text), військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:

2) під час воєнного стану:

а) за віком – у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

б) за станом здоров'я – на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;

в) у зв'язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у вигляді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання. 

г) з таких сімейних обставин або інших поважних причин (якщо військовослужбовці не виявили бажання продовжувати військову службу):

  • у зв'язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;
  • у зв'язку з вихованням дитини, хворої на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, важкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, важкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі. нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, вимагає трансплантації органу, вимагає паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією установи охорони здоров'я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державна політика у сфері охорони здоров'я , але якою не встановлена ​​інвалідність;
  • у зв'язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (дружиною), дитиною, а також батьками своїми або дружини (дружина), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я;
  • у зв'язку з наявністю дружини (дружина) з числа осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків або батьків дружини (дружина) з числа осіб з інвалідністю І або ІІ групи;
  • у зв'язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;
  • у зв'язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю І групи;
  • у зв'язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю ІІ групи або за особою, за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії установи охорони здоров'я, вимагає постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;
  • військовослужбовці-жінки – у зв'язку із вагітністю;
  • військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш ніж до досягнення нею шестирічного віку;
  • один із подружжя, обидва з яких проходять військову службу та мають дитину (дітей) у віці до 18 років;
  • військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(телефон у профілі).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram