Непокора працівнику поліції: чи буде відповідальність?

В статті розглянемо, чи настане відповідальність за непокору вимогам працівника поліції та що робити в разі незгоди із складанням адмін протоколу.

14.09.2022 22:11 6763

Консультация исполнителя

Олена Сітарчук
Адвокат Львів
На портале: 1 год
0 отзывов (0 +) (0 -)
Консультации: 10

Непокора працівнику поліції: чи буде відповідальність?

Поліція – орган державної влади, покликаний служити суспільству шляхом протидії злочинності, охорони публічного порядку та громадської безпеки, забезпечення дотримання прав і свобод громадян.

Для виконання цих високих цілей поліція повинна перш за все сама бути взірцем законності та правопорядку. Та чи завжди вимоги поліцейського відповідають букві закону? І якщо ні, чи можна не виконувати такі вимоги працівника поліції і чи настане відповідальність за злісну непокору поліції?

 Статтею 62 Закону України «Про Національну поліцію» визначено, що поліцейський під час виконання покладених на поліцію повноважень є представником держави. Законні вимоги поліцейського є обов`язковими для виконання всіма фізичними та юридичними особами.

Зрозуміло, що невиконання законних розпоряджень або вимог поліцейського перешкоджає нормальній діяльності поліції, виконанню представниками влади своїх службових обов`язків по охороні суспільного порядку та забезпеченню суспільної безпеки.

Відповідно до ст. 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення (надалі – КупАП) злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського при виконанні ним службових обов`язків тягне за собою:

    • накладення штрафу від 136 грн. до 255 грн.;
    • або громадські роботи строком від 40 до 60 годин;
    • або виправні роботи строком від 1 до 2 місяців з відрахуванням 20% із заробітку;
    • або адміністративний арешт строком до 15 діб.

Дане правопорушення виражається в злісній відмові підкорятися законним розпорядженню та вимозі поліцейського при виконанні останнім службових обов`язків. Тобто, у відмові від обов`язкового виконання наполегливих, і найголовніше, неодноразово повторених розпоряджень чи вимог співробітника поліції, або ж в непокорі, що виявляється в зухвалій формі, яка є свідченням прояву явної зневаги до Нацполіції.

Отже для притягнення особи до відповідальності за непокору працівникам поліції потрібна наявність одночасно таких умов:

    • поліцейський має бути при виконанні службових обов’язків (а не просто зайшов до магазину хліба купити у свій вихідний день). Про перебування його при виконанні робимо висновок із: форменого одягу, нагрудного знаку, пред`явленого службового посвідчення;
    • непокора має бути злісною (тобто правопорушник має не виконувати вимоги, які наполегливо та неодноразово озвучені працівником поліції);
    • вимога поліцейського має бути правомірною.

Недотримання хоча б одного із наведених критеріїв унеможливлює притягнення особи до адміністративної відповідальності за невиконання вимог поліцейського.

 В разі виявлення злісної непокори працівнику поліції, останній повинен скласти адміністративний протокол. Протокол про адміністративне правопорушення складається не пізніше 24 годин з моменту виявлення особи, яка вчинила правопорушення, у 2-х примірниках, один із яких під розписку вручається особі, яка притягається до адміністративної відповідальності.

В протоколі зазначається: дата і місце його складення, посада, ПІБ особи, яка склала протокол; відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності (у разі її виявлення); місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення; прізвища, адреси свідків і потерпілих, якщо вони є; пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності; інші відомості, необхідні для вирішення справи. Якщо правопорушенням заподіяно матеріальну шкоду, про це також зазначається в протоколі.

Протокол підписується особою, яка його склала, і особою, яка притягається до адміністративної відповідальності; при наявності свідків і потерпілих протокол може бути підписано також і цими особами.

У разі відмови особи від підписання протоколу, в ньому робиться запис про це. Особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право подати пояснення і зауваження щодо змісту протоколу, які додаються до протоколу, а також викласти мотиви свого відмовлення від його підписання.

При складенні протоколу особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, роз`яснюються її права і обов`язки, про що робиться відмітка у протоколі.

Отже в разі незгоди особи із складенням протоколу, викладеними в ньому обставинами, потрібно обов’язково зазначити про це в протоколі. Відмовлятись від підписання від протоколу не має практичного сенсу, а от підписати протокол, попередньо виклавши в ньому свої зауваження – це дієвий механізм захисту прав.

Зверніть увагу: в протоколі має бути чітко вказано, які саме законні вимоги працівника Нацполіції особа не виконала. Не зазначення цього де-юре свідчить про відсутність складу адміністративного правопорушення. Яскравим прикладом того слугує постанова Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 14.01.2020 року у справі № 359/11771/19 (https://reyestr.court.gov.ua/Review/86941226).

Тож в разі не зазначення в протоколі які конкретно законні вимоги і розпорядження, висунуті поліцейським, особою не виконано, по-перше: пишіть про це в зауваженнях до протоколу; по-друге, наполягайте в суді на відсутності складу адміністративного правопорушення і, як наслідок, закритті провадження у справі.

Керівник Адвокатського бюро "Олени Сітарчук"
Адвокат Олена СІТАРЧУК

elena.sitarchuk@gmail.com
+38 067 444 56 64

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram