Світлодіодні гірлянди, новорічний декор під час воєнного стану

Доброго дня, у мене магазин з новорічним декором, гірляндами, ялинками.

Цікавить таке питання: Чи можна під час воєнного стану 2022 прикрашати вікна світлодіодними гірляндами, прикрашати двори, якщо це буде працювати до комендантської години, чи немає на це заборони ?
Так як є заборона на піротехнічні засоби

16.09.2022 17:09 1766

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
742 отзывы (741 +) (1 -)
Консультации: 1935
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Статею 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" передбачені  обмужувальні заходи, які можуть застосовуватися під час дії воєнного стану, зокрема запроваджувати у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, комендантську годину (заборону перебування у певний період доби на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень), а також встановлювати спеціальний режим світломаскування.

Так, Повноваження встановлювати обмеження в тому числі режиму світломаскування мають військові адміністрації відповідного регіону, військову командування згідно до  Розпорядження КМУ від 24 лютого 2022 р. № 181-р (див. за посиланням:Питання запровадження та забез... | від 24.02.2022 № 181-р (rada.gov.ua) такі ж саме повноваження мають органи місцевого самоврядування (виконавчі комітети сільських/міських рад), та приймати рішення щодо освітлення відповідних територій, встановлення режимів освітлення або заборони. Такі ж рішення приймаються стосовно використання піротехники згідно до Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»,  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні" а також затвердженими  відповідними правилами благоустрою території населеного пункту. 

За порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів передбачений адміністративний штраф у розмірі від 510-1020 грн. згідно до ст. 195-6 КУпАП.

За порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях предбачена відповідальність у вигляді штрафу 250-510 грн. згідно до ст. 182 КУпАП.

Щодо використання гірлянд на вікнах (вітринах). Прямої заборони законодавством не передбачено. При цьому, такий обмежувальний захід може бути застосований під час воєнного стану на певних територіях відповідним рішенням військової адміністрації або виконавчого комітету міської ради.

Тому, я Вам рекомендую подати письмовий запит до цих уповноважених органів (військової адміністрації та виконкому міської/сільської ради) де Ви перебуваєте, для отримання інформації щодо прийнятих заборон (обмежень)  використання гірляд, новорічних засобів освітлення тощо, та наданням копії такого рішення. 

Якщо така заборона встановлена на відповідній місцевості, то за порушення  державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів передбачений штраф у розмірі від 340-1360 грн. для посадових осіб підприємств/фоп- 850-1700 грн. 

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram