Постійні дзвінки з воєнкомату попри непридатність та виключення з реєстру

Доброго дня! Прописаний у місті Тернопіль 5 років назад. Перебуваючи на території міста Дубно, вже під час воєнного стану, пройшов там медичну комісію,де за рішення ВЛК був визнаний непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку. Після цього виїзжав за кордон, де до мене не було питань з боку прикордонників. Через 3 місяці після проходження медкомісії отримав дзвінок з військомату, що мене по місцю прописки не знайшли і хочуть вручити мені повістку. Я пояснив,що виключений зі списків та наразі знаходжусь не в місті,а по роботі в західній Україні,сказав,що можу відправити туди знайомого з моїми нотаріально завіренними копіями влк та тимчасового військового посвідчення, мені відповіли,що я зобов`язаний з`явитись туди особисто згідно постанови Кабміну.
1) Чи зобов`язаний я з`явитись у військомат згідно законодавства Украхни для уточнення данних,якщо я вже проходив медкомісію та визнаний непридатним?
2) Чи можу я відправити згідно законодавства туди свого нотаріально завіреного представника, хоча до цього відправляв військомату цінний лист-повідомлення з вкладками тимчасового військового посвідчення та рішення влк
3) Яким чином я можу позбутись наполегливих дзвінків з воєнкомату,якщо я нічого не порушую та готовий надати всі данні?

06.10.2022 12:29 1937

Консультация исполнителя

Добрий день. 

По суті заданних питань.

1) Чи зобов`язаний я з`явитись у військомат згідно законодавства Украхни для уточнення данних,якщо я вже проходив медкомісію та визнаний непридатним?

Щодо виклику по дзвінку

Відповідно до змісту ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» громадяни зобов'язані прибути на виклик у військові комісаріати (військовообов'язані Служби безпеки України - на виклик Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України) для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час. Під час мобілізації та переведення Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту на штати військового часу громадяни(крім тих, хто проходить службу у військовому резерві) зобов'язані з'явитися у військові частини або на збірні пункти військових комісаріатів у строки, зазначені в отриманих ними документи (мобілізаційні розпорядження, повістки або розпорядження військових комісарів (військовообов'язані Служби безпеки України - керівників органів, де вони перебувають на військовому обліку, військовозобов'язані Оперативно-рятувальні служби цивільного захисту - керівників відповідних органів управління центрального) органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізацію політику у сфері цивільного захисту.) Резервісти повинні з'явитися у військові частини у строки, визначені командирами військових частин, де вони проходять службу у військовому резерві.

Відповідно до пункту 56 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 року № 352 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/352-2002-п#Text)оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Вручення повісток проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності. Окрім того, повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

У разі надходження на підприємство листа з військкомату, відповідальний за ведення військового обліку зобов'язаний вручити повістку військовозобов'язаному працівнику під підпис.

Якщо працівник відмовляється від отримання повістки, то відповідальна особа за ведення військового обліку має скласти акт про відмову від підпису та отримання повістки і відправити його до військкомату.

Повістка має бути вручена особисто або уповноваженими особами повинен бути складений акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків.

Таким чином, Ви не зобовязані з'являтися до військкомату(ТЦКСП), поки Вам не буде належним чином вручена повістка, такий обов'язок виникає після вручення повіски - обов'язок надати документи, що звільняють Вас від призову.

Відповідно до ч.11 ст.38 ЗУ ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу", призовники, військовозобов'язані, резервісти у разі зміни їх сімейного стану, стану здоров'я, адреси місця проживання (знаходження), освіти, місця роботи , посади зобов'язані особисто у семиденний строк повідомити про такі зміни відповідні органи, де вони перебувають на військовому обліку, у тому числі у випадках, визначених Кабінетом Міністрів України, через центри надання адміністративних послуг та інформаційно-телекомунікаційні системи.

Ведення та реєстрація військового обліку призовників і військовозобов'язаних громадян України регулюється ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу» та постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов'язаних» від 7 грудня 2016 р. N 921(далі постанова).

Згідно п.1 додатку №1 Постанови, призовники і військовозобов’язані повинні перебувати на військовому обліку за місцем проживання у районних (міських) військових комісаріатах (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ), за місцем роботи (навчання) на підприємствах, в установах, організаціях, виконавчих органах сільських, селищних та міських рад, а також у разі тимчасового вибуття за межі України за місцем консульського обліку в дипломатичних установах України.

Згідно п.1 Постанови, призовники і військовозобов’язані повинні:

 - особисто у семиденний строк прибувати до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (органів СБУ) з паспортом громадянина України і військово-обліковими документами для зняття з військового обліку в разі вибуття в іншу місцевість до нового місця проживання, у службові відрядження, на навчання, у відпустку чи на лікування (строком понад три місяці за межі України), у разі зміни місця проживання в межах міста з переїздом на територію іншого адміністративного району;

- особисто повідомляти у семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну їх сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади;

Згідно п.56 Постанови, взяття на військовий облік, зняття та виключення з військового обліку призовників і військовозобов’язаних у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки здійснюється за їх особистої присутності. При цьому взяття на військовий облік, зняття або виключення з нього здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України та військово-облікових документів, визначених у пункті 16 цього Порядку.Про взяття призовників і військовозобов’язаних на військовий облік, зняття та виключення з нього в їх військово-облікових документах проставляються відповідні відмітки.У разі відсутності у призовників і військовозобов’язаних військово-облікових документів районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки беруть їх на військовий облік, знімають або виключають з нього лише після відновлення зазначених документів.

Відповідно до п.3 ч.6 ст.37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу",
Виключення з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов'язаних та резервістів Служби безпеки України – у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов'язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України – у відповідному підрозділі Служби зовнішньої) підлягають громадяни України, які:
• визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

Враховуючи вищевикладене, Ви не підпадаєте під статус «військовообов'язаний», "призовник" або "резервіст", а виключені з обліку, тобто не маєте жодного статусу на яких застосувається обовязок зʼявлятися до військкомату , оскільки виключені з обліку. Для такої категорії осіб чинне законодавство такого не передбачає, в тому числі повторного ВЛК та постановки на облік.З урахуванням вищенаведеного, вимога військкомату(ТЦКСП) є не правомірною.

2) Чи можу я відправити згідно законодавства туди свого нотаріально завіреного представника, хоча до цього відправляв військомату цінний лист-повідомлення з вкладками тимчасового військового посвідчення та рішення влк

Ні, як наведено вище, всі дії здійснюється особисто, але не обмежено право надавати документи про зміну даних поштою, крім виключення з обліку(постановки на облік).


3) Яким чином я можу позбутись наполегливих дзвінків з воєнкомату,якщо я нічого не порушую та готовий надати всі данні?

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram