Сплата ЕСВ

ФОП 3 група (без працівників) + основне працювлаштування. Починаючи з 2021 року ФОП, які мали основне працевлаштуання не сплачували ЕСВ як ФОП. Але на основному місці з травня 2022 року знаходжуюсь в відпустці без збереження ЗП, відповідно ЕСВ підпрємство за мене не сплачувало (вияснив тільки зараз). Топто протягом травня - вересня 2022 не сплачувалось ЕСВ. Я так розумію, що я був повинен був сплачувати, як ФОП? Якщо так, то тоді за останній квартал (липень-вереснь) я сплачую ЕСВ (наприклад із розріхунку 10000 * 22%=2200 * міс = 6600), а як бути травень, червень? Дякую

06.10.2022 16:40 741

Консультация исполнителя

Іванна Гречко
Адвокат
На портале: 2 года
66 отзывов (65 +) (1 -)
Консультации: 233

     У випадку несплати роботодавцем ЄСВ, зобов'язання з його сплати лягає на підприємця. Перевірити нарахування та сплату роботодавцем єдиного внеску з отриманої заробітної плати найманий працівник може в Пенсійному фонді, звернувшись особисто чи через офіційний портал Електронних послуг Пенсійного фонду, та безкоштовно отримати Довідку про застраховану особу (форма ОK- 5 чи OK-7). Такий контроль варто здійснювати щомісяця.

     Це що стосується мирного часу.

  Відповідно до Закону України № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану», а саме - пункту «9-19», тимчасово, з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, особи, зазначені у пунктах 4, 5 та 5-1 частини першої статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (це: фізичні особи - підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування; особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності; члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах), мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе. При цьому положення абзацу другого пункту 2 частини першої статті 7 цього Закону щодо таких періодів для таких осіб не застосовується.

     При цьому такими особами розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу 1 цього пункту єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

   Окрім того, зазначені категорії можуть додатково не сплачувати ЄСВ упродовж 12 місяців після закінчення воєнного стану на території України.

    Пунктом «9-21» вказаного вище Закону передбачено - тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, штрафні санкції, визначені частиною 11 статті 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», не застосовуються, у тому числі й за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску. 

   Отже, за несплату ЄСВ Ви не будете нести відповідальності, оскільки штрафні санкції в період дії воєнного стану не застосовуються.

    Тобто, сплачувати ЄСВ чи ні має бути Вашим рішенням. Якщо є можливість – сплачуйте, адже  це Ваш стаховий стаж. Якщо така можливість тимчасово відсутня – несплата не буде мати фінансових наслідків.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram