Виїзд студента-призовника за кордон

 
Виїзд за кордон студента, який за відношенням до військового обов`язку має статус призовника
07.10.2022 18:15 1444

Консультация исполнителя

Галина Токмач
Юрист Мирноград
На портале: 4 года
133 отзывы (133 +) (0 -)
Консультации: 457
Топ 3 специализации:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Відповідно до пункту 3 Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64 "Про введення воєнного стану в Україні" у зв`язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 – 34, 38, 39, 41 – 44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

Так, статтею 33 Конституції  України встановлено: "Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом".

При цьому, пунктом 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57 (далі - Правила) передбачено, що у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Враховуючи зазначене, напрошується логічний висновок, що обмеження на виїзд за кордон у зв`язку з введенням воєнного стану стосуються ЛИШЕ військовозобов`язаних осіб, призовників - ні.

Так, відповідно до частини 9 статті 1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" щодо військового обов`язку громадяни України поділяються на такі категорії: допризовники, призовники, військовослужбовці, військовозобов`язані та резервісти.

При цьому, згідно пункту 16 Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов`язаних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07 грудня 2016 року № 921, військовий облік призовників ведеться на підставі посвідчення про приписку до призовної дільниці, а військовозобов`язаних - військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного.

Незважаючи на це, Державна прикордонна служба України застосувує обмеження на перетин кордону не лише для військовозобов`язаних, а для всіх осіб чоловічої статі віком від 18 до 60 років, що підтверджується останніми роз`ясненнями на їхній офіційній сторінці (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...):

"Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які є здобувачами передвищої та вищої освіти, асистенти – стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, але дана категорія не має права виїжджати за кордон, так як ця категорія зазначена в абзаці другому частині третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну  підготовку та мобілізацію», а не у частині першій цієї статті. А тому, відповідно до п. 2-6 Правил, дана категорія громадян не має права виїжджати за межі території України.".

Однак, така позиція Державної прикордонної служби України суперечить нормам чинного законодавства, адже призову на військову службу під час мобілізації підлягають резервісти та військовозобов`язані, а не чоловіки віком від 18 до 60 років, що підтверджується Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 65 "Про загальну мобілізацію" та ст. 39 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу".

Враховуючи вищенаведене, я пов`язую право чоловіка на виїзд за кордон з його статусом призовника, а не студента іноземного ВНЗ. Тому вважаю, що для виїзду за кордон особі зі статусом призовника потрібні лише:

1) закордонний паспорт;

2) посвідчення про приписку до призовної дільниці (з відміткою про зняття з військового обліку на підставі абз. 3 п. 1 ч. 5 ст. 37 Закону);

3) дозвіл керівника ТЦКСП (військкомату) на виїзд за кордон.

Якщо у Вас виникнуть питання по даній статті, можете звертатися до мене з прямим питанням на цьому сайті або писати на пошту Alexlawyer@i.ua

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram