Получение заграничного паспорта на территории другой страны

Здравствуйте!

Я гражданин двух стран: Украины и России. Родился в Украине, получал гражданство России в несовершеннолетнем возрасте. В общем, так сложилось, всегда жил с двумя гражданствами. Жил то тут, то там.

Последние годы проживал в России, но с начала войны уехал в Турцию. Нахожусь здесь по российскому заграничному паспорту. Летом мне исполнилось 25 лет, хотел в консульстве обновить гражданский паспорт Украины, но такой услуги консульство оказывается не предоставляет. У меня 2 вопроса:
1) Могу ли я получить заграничный паспорт в консульстве по истекшему гражданскому паспорту? (он у меня старого образца, ID не получал)
2) Раньше никогда не задумывался, но сейчас изучил вопросы вопросы наличия у меня 2х паспортов. Оказалось, что это не очень законно. Но также узнал, что так как второе гражданство в РФ получено в несовершеннолетнем возрасте, то проблем быть не должно. Так ли это? Есть ли у меня какие-то риски связанные с наличием паспорта РФ?

26.10.2022 20:25 544

Консультация исполнителя

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
На портале: 4 года
428 отзывов (426 +) (2 -)
Консультации: 1618
Топ 3 специализации:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня.

1. Відповідно до порядку Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон затвердженого постановою КМУ від 7 травня 2014 р. № 152 для отримання паспорту громадянина України для виїзду за кордон в дипломатичному представництві України за кордоном в тому числі в Туреччині необхідно до консульства подати наступний пакет документів:

1. Заява-анкета, яка формується в електронній формі консульською посадовою особою під час подачі документів;

2. Паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України;

3. Довідка про реєстрацію громадянином України (якщо паспорт оформлюється вперше);

4. Документ, що підтверджує постійне проживання або тимчасове перебування громадянина України за кордоном. Це може бути один з таких документів: дозвіл на проживання (ikamet izni), дозвіл на працевлаштування (çalışma izni), договір оренди (kira sözleşmesi), довідка з адресою місця проживання в Туреччині (yerleşim yeri belgesi) тощо;

5. Квитанції про сплату консульського збору (направлення та реквізити для сплати консульського збору надаються консульською посадовою особою після безпосереднього звернення заявника до Генерального консульства, перевірки документів та внесення його даних до паспортної системи).

В свою чергу ви повинні мати паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України дійсний на момент звернення за оформленням. 

Відповідно до п. 8 Постанови ВР України Про затвердження положень про паспорт громадянина України Термін дії паспорта, виготовленого у вигляді паспортної книжечки, не обмежується.

До паспортної книжечки при досягненні громадянином 25- і 45-річного віку вклеюються нові фотокартки, що відповідають його вікові. Паспорт, в якому не вклеєно таких фотокарток при досягненні його власником зазначеного віку, вважається недійсним та підлягає обміну або вклеюванню фотографії.

Таким чином, на підставі недійсного паспорту громадянина України, ви не зможете отримати паспорт для виїзду за кордон. Спочатку потрібно обміняти (вклеїти фото) до внутрішнього паспорту, що можна зробити за кордоном, але не в Туреччині. 

Відповідно до Порядку реалізації експериментального проекту щодо оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянам України,які перебувають за межами України затвердженого Постановою КМУ від 10 червня 2022 р. № 678 оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обмін паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, документи для оформлення яких подано особами до відокремленого підрозділу, здійснюються визначеним ДМС територіальним органом/територіальним підрозділом ДМС за кордоном. 

На сьогодні даний проект вже частково реалізовано, зокрема такий орган ДМС України (ДЦ "ДОКУМЕНТ") працює в Варшаві.

Тому, якщо у вас є можливість, то рекомендую записатись в чергу до ДЦ "ДОКУМЕНТ" в Варшаві, приїхати подати документи до центру та зробити паспорти одразу два через Польщу.

2. В Україні діє принцип єдиного громадянства. Тобто у відносинах між вами та державою Україна, держава визнає лише громадянство України. Тому рекомендую вийти з громадянства рф, це можна зробити через дипломатичне представництво рф в державі перебування, повертатись в рф не потрібно. 

Щодо проблем у звʼязку з його наявністю, то тут складно відповісти будуть проблеми чи, так як законодавство не встановлює відповідальності за сам факт наявності громадянства країни-агресора, але можуть бути різні розвитки подій зокрема у вас можуть конфіскувати майно належне на праві власності в Україні.

Тому для уникнення неприємних ситуацій рекомендую від російського громадянства відмовитись.  

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram