ВЛК не виносить рішення про непридатність, затягують процес

Цікавить порядок дій в наступній ситуації: маю діагноз гіпертонічна хвороба 3 стадії, є виписки із лікарень. За цим діагнозом маю бути знятий з обліку. Але ВЛК вже тричі направляє мене на дообстеження і уточнення діагнозу до профільних лікарень, вписуючи у направленні г/з 2 стадії. Кожного разу діагноз підтверджували і видавали на руки акт із заключенням що в мене саме 3 стадія гіпертонічної хвороби. На цей час маю на руках вже третій акт, який я повинен принести до розгляду ВЛК, але передбачаю, що можуть виписати четверте…п‘яте і т.д. направлення на наступне обстеження за цим самим діагнозом. Виглядає так, що в військкоматів є негласна заборона на зняття з обліку і вони максимально вимотують цими обстеженнями і тягнуть час. Як правильно поступати, якщо мені почнуть виписувати ще одне направлення для підтвердження г/х 3 ст.? Можна якось цей процес оскаржувати або взагалі відмовитися від наступних обстежень, бо є результати попередніх?

02.11.2022 23:16 2821

Консультация исполнителя

Добрий день. 

Згідно ст. 39 Додатку№1 та Додатку№2 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402(далі- Положення )(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text),

№ з/п

Особи, які підлягають медичному огляду

Якою ВЛК проводиться медичний огляд

Графа Розкладу хвороб, ТДВ, за якими проводиться медичний огляд

1

2

3

4

10

Військовозобов`язані, які призиваються та проходять воєнні навчальні (перевірочні) та спеціальні збори осіб рядового та офіцерського складу; призиваються та проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період

ВЛК військових комісаріатів, гарнізонні (госпітальні) ВЛК

II, III (залежно від військового звання), ТДВ "Б", "В", "Г"

Стаття 39

Включено: хвороби, що характеризуються підвищеним кров`яним тиском I10- I15 (гіпертонічна хвороба, вторинна гіпертензія)

а) гіпертонічна хвороба III стадії

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) гіпертонічна хвороба II стадії

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) гіпертонічна хвороба I стадії

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

Особи з підвищеним артеріальним тиском підлягають стаціонарному обстеженню у спеціалізованому лікувальному закладі. Стадія гіпертонічної хвороби встановлюється з урахуванням рівня АТ та наявності об`єктивних ознак ураження органів-мішеней. Експертний діагноз гіпертонічної хвороби формулюється з визначенням її стадії та характеру ураження органів-мішеней.

Таблиця 4

Класифікація ступеня артеріальної гіпертензії за рівнем АТ

Категорії

Систолічний АТ мм рт. ст.

Діастолічний АТ мм рт. ст.

1

2

3

АТ

Оптимальний
Нормальний
Високий нормальний

<120
<130
130-139

<80
<85
85-89

Гіпертензія

1 ступінь (м`яка АГ)
2 ступінь (помірна АГ)
3 ступінь (тяжка АГ)
Ізольована систолічна гіпертензія

140-159
160-170
>180
<=140

90-99
100-109
>= 110
<= 90

До пункту "а" належать:

гіпертонічна хвороба III стадії;

злоякісна (швидкопрогресуюча) форма гіпертонічної хвороби;

симптоматичні артеріальні гіпертензії з підвищенням артеріального тиску до 3 ступеня;

поєднання симптоматичної артеріальної гіпертензії будь-якого ступеня з асоційованими клінічними станами.

Асоційовані клінічні стани:

а) інфаркт міокарда, коронарна реваскуляризація;

б) СН II-А - III ст.;

в) інсульт, транзиторна ішемічна атака, гостра гіпертензивна енцефалопатія, хронічна гіпертензивна енцефалопатія III стадії, судинна деменція;

г) крововиливи та ексудати в сітківці з набряком диска зорового нерва або без нього;

ґ) ниркова недостатність з концентрацією креатиніну в плазмі в чоловіків вище за 133 мкммоль/л ( або > 1,5 мг/дл), у жінок - вище за 124 мкмоль/л (або > 1,4 мг/дл);

д) протеїнурія більше 300 мг за добу;

е) розшаровуюча аневризма аорти;

є) симптоматичне ураження периферичних судин.

При III стадії гіпертонічної хвороби є об`єктивні ознаки ушкодження органів-мішеней із симптомами з їх боку та порушенням функції. Діагноз гіпертонічної хвороби III стадії за наявності інфаркту міокарда, інсульту або інших ознак III стадії слід установлювати лише в тих випадках, коли ці серцево-судинні ускладнення виникають на фоні тривало існуючої гіпертонічної хвороби, що підтверджується наявністю об`єктивних ознак гіпертензивного ураження органів-мішеней (гіпертрофія лівого шлуночка, генералізоване звуження артерій сітківки тощо).

Показники артеріального тиску можуть бути знижені в осіб, які перенесли інфаркт міокарда або інсульт та отримують адекватну гіпотензивну терапію.

Таким чином, при наявності гіпертонічної хвороби ІІІ стадії військовозобовязаний визнається "непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку", а для підтвердження діагнозу гіпертонічної хвороби ІІІ стадії необхідно мати підтвердження наявності об`єктивних ознак ураження органів-мішеней з визначенням її стадії та характеру ураження органів-мішеней з урахуванням рівня АТ.

Згідно п.3.11 Положення, у разі коли лікарям ВЛК військового комісаріату важко остаточно визначити стан здоров'я військовозобов'язаного, він направляється на амбулаторне або стаціонарне обстеження у лікувально-профілактичний заклад МОЗ України з подальшим оглядом ВЛК військового комісаріату. Якщо обстеження проводилось у військовому лікувальному закладі, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

Відповідно до п. 3.8. Положення, після закінчення медичного обстеження під час мобілізації ВЛК виносить щодо військовозобов’язаного одну із таких постанов:

"Придатний до військової служби";

"Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)";

"Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку".

З урахуванням вищенаведеного, чиннне законодавство не містить, ані строків, ані кількості разів дообстеження, однак необхідно враховувати, той факт, що на дообстеження військовозобовʼязаний направляється, коли лікарям ВЛК військового комісаріату важко остаточно визначити стан здоров'я військовозобов'язаного, тобто коли вони не мають підтвердження або є сумніви у встановленні діагнозу. У Вашому випадку, якщо вони всі 3 рази надавали одне і теж направлення, та Ви приносили підтвердження гіпертонічної хвороби ІІІ стадії, дії ВЛК неправомірні та вони мали вже винести постанову - "Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку". Крім того згідно ст.39 Додатку№2 Положення, стадія гіпертонічної хвороби встановлюється з урахуванням рівня АТ та наявності об`єктивних ознак ураження органів-мішеней, тому якщо при дообстеженні ці вимоги дотримані, то наступне направлення є неправомірним. 

У Вашому випадку, при наявності висновків(довідок) та акту обстеження з підтвердженням захворювання за п.а Ви можете:

1)Відмовитись від дообстеження та вимагати надати Вам постанову - довідку(додаток №4 до Положення), в такому разі, ВЛК може прийняти постанову або за п.а при врахуванні актів або п.б ст.39 при ігноруванні      підтвердження ІІІ стадії. Скоріше за все, Ви праві та на практиці деякі ВЛК, не ризикують виносити постанови про виключення з обліку, остерігаючись відповідальності, тому вони затягають час та виносити за п. "б" вони не повинні, однак такий ризик є. У разі встановлення п. "б" Вас визнають обмежено придатним(підлягає мобілізації з певними обмеженнями) і тоді Вам доведеться оскаржувати цю постанову у наступному порядку. Оскарження постанови не зупиняє дії, крім забезпечення позову при оскарженні у судовому порядку, тому спочатку раджу 2й варіант, оскільки при першому можливо доведеться оскаржувати вже винесену постанову, а при її оскарженні, ТЦКСП(військкомат) може прийняти рішення про мобілізацію.Якщо ж навіть при відмові до обстеження, вони не будуть видавати постанову, тоді необхідно подати скаргу, як наведено нижче.

Відповідно до п.п. г) п. 20.3 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402(далі- Положення про ВЛК)(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text), при медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються постанови такого змісту, зокрема: «Обмежено придатний до військової служби». 

Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. 

Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Обгрунтування та порядок оскарження.

Порядок проходження медкомісії та оскарження її результатів регулюється Наказом Міністерства оборони України «№402 від 14.08.2008 року «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» (далі «Положення»).

Відповідно до пункт 2.1 глави 2 розділу I Положення Постанови ВЛК оформлюються свідоцтвом про хворобу, довідкою військово-лікарської комісії, протоколом засідання військово-лікарської комісії з визначення причинного зв'язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв у колишнього військовослужбовця.

Відповідно до пункту п.2.1 глави 2 розділу І Положення Постанови штатних та позаштатних ВЛК обов’язкові до виконання.

Центральна військово-лікарська комісія (ЦВЛК) є органом військового управління, який здійснює керівництво ВЛК регіонів у Збройних Силах України та є керівним органом із військово-лікарської експертизи в Збройних Силах України.

ЦВЛК Міністерства оборони України розташована у м Київ, вул. Госпітальна, 16.

Відповідно до підпункту 2.3.2 пункту 2.3 глави 2 розділу I Положення Усі штатні ВЛК Збройних Сил України безпосередньо підпорядковуються голові ЦВЛК.

Відповідно до підпункту 2.4.10 пункту 2.4 глави 2 розділу I Положення Постанова ВЛК регіонів може бути оскаржена у ЦВЛК або у судовому порядку.

Відповідно до підпункту 2.3.5 пункту 2.3 глави 2 розділу І Положення Постанови ЦВЛК можуть бути оскаржені в судовому порядку.

Таким чином, у разі незгоди із прийнятим рішенням його можливо оскаржити прийняте рішення ВЛК як до вище стоячого органу ВЛК так  і звернувшись до адміністративного суду.

При подані заяви про перегляд рішення ВЛК до вище стоячого ВЛК або ЦВЛК необхідно зазначити всі наявні обставини справи (надати пояснення з чим саме Ви не погоджуєтесь і чим це підтверджується) та долучити всі наявні документи, що підтверджують відповідні захворвання. Заяву необхідно надіслати поштою (цінним листом із описом).

Є вибір, можливо подати спочатку до обласного ВЛК(ВЛК регіону), а потім у разі відмови, оскаржити до ЦВЛК.

2)Звернутись до голови ВЛК та начальника ТЦКСП(військкомати), навести аргументи, що наведені у першій половинні консультації та вимагати закінчити медичний огляд та надати довідку(Додаток №4 Положення), у разі відмови та направлення на дообстеження, подати скарги до ВЛК області(регіону) або до ЦВЛК з зазначенням Вашої ситуації з посиланням на вищенаведенні норми, та долучити всі наявні документи, що підтверджують Ваше захворювання та акти обстеження ВЛК. Скаргу необхідно надіслати поштою (цінним листом із описом) або здати нарочно, тоді скаргу друкуєте у двох екземплярах, та на Вашому Вам проставлять відмітку при отриманні, якщо відмовляються надсилайте поштою. Розгляд скарги 30 днів. 

Ви маєте право подати скаргу відповідно до наступних пунктів Положення:

п. 2.3.1. ЦВЛК є органом військового управління, який здійснює керівництво ВЛК регіонів у Збройних Силах України та є керівним органом із військово-лікарської експертизи в Збройних Силах України.

2.3.3. На ЦВЛК покладається організація військово-лікарської експертизи у Збройних Силах України, а також: 

розгляд заяв, пропозицій, скарг та прийом відвідувачів з питань військово-лікарської експертизи;

2.3.4. ЦВЛК має право:

перевіряти роботу підпорядкованих ВЛК з питань військово-лікарської експертизи;

перевіряти організацію медичного огляду військовослужбовців та інших осіб у військових, цивільних лікувальних закладах, військових частинах;

витребовувати документи в частині, що характеризують обставини отримання захворювання, поранення, травми, каліцтва, необхідні для прийняття постанови про їх причинний зв'язок, а саме:

виписки (витяги) з матеріалів адміністративного розслідування, матеріалів дізнання або судового розгляду, а також витяги з наказів, актів;

2.4.4. На ВЛК регіону покладаються:

розгляд заяв, пропозицій, скарг та прийом відвідувачів з питань військово-лікарської експертизи;

2.4.5. ВЛК регіону має право:

оглядати військовослужбовців та інших осіб, зазначених у пункті 1.2 розділу I цього Положення;

перевіряти роботу підпорядкованих ВЛК та давати їм роз'яснення з питань військово-лікарської експертизи;

приймати постанови згідно з Положенням, контролювати, розглядати, затверджувати, за наявності підстав не затверджувати, переглядати або скасовувати постанови підпорядкованих ВЛК. Постанову про придатність до військової служби колишніх військовослужбовців на період їх фактичного звільнення зі Збройних Сил України має право приймати або переглядати тільки ЦВЛК.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram