Потрібне роз‘яснення щодо зняття з військового обліку

Добрий день!

В ЗУ «Про військовий обовязок та військову службу» у статті 37 пункті 5 вказано - Зняттю з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України:

1) з військового обліку призовників (крім Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України): які вибувають на строк більше трьох місяців за межі України;
2) з військового обліку військовозобов’язаних: які вибули на строк більше трьох місяців за межі України.

Питання: що означає ця гра слів «Які вибувають та які вибули..»? Що це фактично означає, та чому різні слова написано для однієї і тієї самої підстави для зняття з військового обліку призовників та військовозобов’язаних?

Як правильно потрібно звернутися у ТЦК та СП з проханням зняття з обліку, на які закони схилятися у наш час? Рішення від ДМС про оформлення документу для виїзду громадян України за кордон на постійне місце проживання буде достатньо? Після зняття з обліку необхідно в ЦНАПі зняти місце реєстрації і тоді в ДМС дооформлять дозвіл на виїзд та внесуть інформацію у паспорт.



Дякую!

05.11.2022 06:23 938

Консультация исполнителя

Галина Токмач
Юрист Мирноград
На портале: 5 лет
165 отзывов (165 +) (0 -)
Консультации: 560
Топ 3 специализации:
  • Трудове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Добрий день!

1) Питання: що означає ця гра слів «Які вибувають та які вибули..»? Що це фактично означає, та чому різні слова написано для однієї і тієї самої підстави для зняття з військового обліку призовників та військовозобов’язаних? - раніше офіційне тлумачення законів України відносилося до повноважень Конституційного Суду України, наразі - ні.

На мою думку, таке словосполучення "які вибули..." являється суперечливим.

Відповідно до частини десятої статті 1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" громадяни України, які приписані до призовних дільниць або перебувають у запасі Збройних Сил України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України чи проходять службу у військовому резерві, зобов’язані виконувати правила військового обліку, встановлені законодавством (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text).

Так, згідно пункту 1 ПРАВИЛ військового обліку призовників і військовозобов’язаних призовники і військовозобов’язані повинні особисто у семиденний строк прибувати до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (органів СБУ) з паспортом громадянина України і військово-обліковими документами для зняття з військового обліку в разі вибуття в іншу місцевість до нового місця проживання, у службові відрядження, на навчання, у відпустку чи на лікування (строком понад три місяці за межі України), у разі зміни місця проживання в межах міста з переїздом на територію іншого адміністративного району (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%B...​).

Тому спочатку зняття з військового обліку, а вже потім вибуття на строк більше трьох місяців за межі України.

2) Як правильно потрібно звернутися у ТЦК та СП з проханням зняття з обліку, на які закони схилятися у наш час? - звертатися потрібно в письмовій формі, подавши відповідну заяву на ім'я начальника ТЦКСП (військкомату). Заява має відповідати вимогам статті 5 Закону України​ "Про звернення громадян​" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/393/96-%D0%B2%...​).

Заяву можна надіслати поштою рекомендованим листом із описом вкладення або віднести особисто (тоді необхідно роздрукувати її в 2-х примірниках, щоб на вашому проставили дату отримання та реєстраційний індекс). Так, згідно абзацу 15 пункту 2 ІНСТРУКЦІЇ з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об'єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 р. № 348 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/348-97-%D0%BF#Text):

"2. На вимогу громадянина, який подав звернення до організації, на першому аркуші копії звернення проставляється штамп із зазначенням найменування організації, дати надходження та вхідного номера звернення. Така копія повертається громадянинові.";

У заяві можна посилатися на наступні нормативно-правові акти:

Конституція України

Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" 

Порядок організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 р. № 921

Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2022 р. № 154

Інструкція про організацію розгляду звернень та проведення особистого прийому громадян у Міністерстві оборони України та Збройних Силах України, затвердженої наказом Міністерства оборони України 28.12.2016 № 735

3) Рішення від ДМС про оформлення документу для виїзду громадян України за кордон на постійне місце проживання буде достатньо? - законодавством не визначений перелік документів, що потрібно подати для зняття з військового обліку. Однак, я раджу спочатку звернутися в ЦНАП із заявою про зняття з зареєстрованого місця проживання та отримати письмове рішення про відмову (через відсутність у вашому військово-обліковому документі відмітки про зняття з військового обліку), щоб його також додати до заяви про зняття з військового обліку.

Буду вдячна за позитивний відгук. Якщо виникнуть додаткові питання або буде потрібна допомога з підготовкою документів, звертайтеся через пряме питання.

Успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram