Отпуск после реабилитации, влк

Здравствуйте мне назначат восстановление после операции 30 суток, сейчас я в больнице, потом прохожу влк, мне сказали нужно приехать на позиции написать рапорт, дождаться ответа, потом все отвезти в часть и часть выдает этот отпуск. Если все это не сделать будет сзч(тип розыск). У меня вопрос, нельзя ли онлайн или по почте все поскидывать? Во первых у меня стан состояния моего здоровья не позволяет ездить туда сюда, я 20-30 мин хожу, мне уже плохо, а доехать до позиций туда туда. Я не представляю что будет, мне запрещено тяжёлое, много ходить итд.

05.11.2022 09:01 3246

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
732 отзывы (731 +) (1 -)
Консультации: 1914
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Порядок надання відпустки за станом здоров'я не передбачає обов'язок військовослужбовця з'явитися на позиції (або  в військову частину) для подання рапорту. 

Відпустка надається на підставі постанови ВЛК на 30 календарних днів згідно до п. 6.35 Положення про ВЛК (див. за посиланням: Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua), згідно до якого у воєнний час лікування військовослужбовців має бути закінчене у військовому лікувальному закладі (солдатів, матросів, сержантів і старшин - у батальйонах (командах) видужуючих). У виняткових випадках військовослужбовцям може бути надана відпустка за станом здоров'я на 30 календарних днів. За постановою ВЛК відпустка за станом здоров'я може бути продовжена на такий самий строк, а за відповідних медичних показань - повторно продовжена ще на 30 календарних днів. Постанова ВЛК про продовження відпустки за станом здоров'я записується в книгу протоколів засідань ВЛК та в довідку ВЛК, на підставі якої була надана перша відпустка за станом здоров'я, і підписується головою, членами комісії (не менше двох), секретарем комісії та скріплюється гербовою печаткою.

Якщо після продовження відпустки за станом здоров'я військовослужбовець не може приступити до виконання службових обов'язків, то він оглядається ВЛК для визначення ступеня придатності до військової служби.

Тобто, у Вас має бути постанова ВЛК яка передбачає надання Вам відпустки за станом здоров'я. Це є документальним підтвердженням правової підстави надання відпустки та причиною неприбуття до місця несення військової служби.

Згідно до ст. 10-1 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", у зв'язку з хворобою військовослужбовця йому надається відпустка для лікування із збереженням грошового та матеріального забезпечення на підставі висновку військово-лікарської комісії. Тривалість такої відпустки визначається характером захворювання. Загальний час безперервного перебування військовослужбовця в закладах охорони здоров'я та у відпустці для лікування у зв'язку з хворобою не повинен перевищувати 4 місяців підряд (крім випадків, коли законодавством передбачено більш тривалі строки перебування на лікуванні).

Після закінчення встановленого безперервного перебування на лікуванні у закладах охорони здоров'я та у відпустці для лікування у зв'язку з хворобою військовослужбовець підлягає огляду військово-лікарською комісією для вирішення питання про придатність його до військової служби.

Після видання наказу про звільнення військовослужбовця з військової служби відпустка для лікування у зв'язку з хворобою не надається.

Згідно до п. 22.3 Положення про ВЛК, Свідоцтво про хворобу, довідка ВЛК із затвердженою постановою не пізніше ніж через два дні після їх затвердження та одержання із штатної ВЛК висилаються командиру військової частини, у якій проходить службу військовослужбовець, що пройшов медичний огляд, або начальнику, який направив його на медичний огляд, або видаються на руки представникам військових частин за наявності у них підтверджуючих документів.

Тобто, Ваші медичні документи, зокрема свідоцтво про хворобу/довідка ВЛК надсилається комісією ВЛК  командуванню військової частини в якій Ви обліковуєтеся. Але на практиці цього не відбувається. При цьому, законодавством не передбачений обовязок проходити цю процедуру особисто Вами, враховуючи також Ваш фізичний стан, Ви не можете прибути до свого командування. Тож, не мучайте себе якщо у Вас немає такої фізичної можливості. Але, я б рекомендувала Вам направити рапорт із документами в свою військову частину Укрпоштою, а також в ТЦК СП (військомат), який Вас направляв на військову службу. Відповити Вам у наданні відпустки якщо є постанова ВЛК, немає законодавчих підстав.

Щодо погроз командування про оголошення Вас у розшук, не звертайте уваги, це лише страшилки. Ви офіційно проходете лікування та маєте право на відпустку, що підтверджується медичною документацією. Крім того, коммандування зобовязано володіти інформацією де перебувають їхні військовослужбовці, в якому госпіталі, в якому стані тощо. Це їхня відповідальність, не Ваша.  Тож, якщо немає можливості фізично прибути в свою військову частину, надсилайте Укрпоштою ( цінним листом з описом вкладення) рапорт з документами в свою військову частину на  імя командира, а також копії документів в військомат (ТЦК СП) для ознайомлення. Ви також можете надіслати документи на електронну пошту військової частини, з Вашого боку це не буде порушенням. Але тільки не на Вайбер/Телеграмм=) Бажано щоб це була офіційна ел адреса В/Ч.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

Скорійшого одужання

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram