У чоловіка не має воєного білета, а є приписне. Сьогодні йому на вулиці виписали повістку

У чоловіка не має воєного білета, а є приписне. Сьогодні йому на вулиці виписали повістку,законе це?. Що буде йому якщо він не піде у воєнкомат?.У нього є бронь від приємства з 30.03.2022, зараз 05.11.2022(пів года відсрочка+2 місяці продлили). Та якщо він піде, які він має права?

06.11.2022 00:39 1546

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
727 отзывов (726 +) (1 -)
Консультации: 1903
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

1. Що стосується  правомірності вручення повістки. 

Сам факт вручення повістки особі, яку забронювало підприємство не є порушенням законодавства, адже  ст. 22 Закону України " Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачає обов'язок громадян з'явитися в ТСК СП (під старою назвою - військомат) за повісткою / мобілізаційним розпорядженням. 

Див. за посиланням: Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua)

Тобто, це обов'язок для всіх громадян, незалежно від віку або наявності відстрочки.

Проте, є один нюанс. Стосовно порядку вручення повісток, зокрема на вулиці.  Військове керівництво на всіх брифінгах або офіційних заходах стверджують, що вручення повісток на вулиці (в парках, торгівельних центрах тощо) не заборонено законом. Так, не заборонено, але чітко і не передбачено такого порядку вручення. Крім того, є дуже важливий нюанс. Справа в тому, що військомати вручають повістки за формою, що затверджена Порядком 921 (див. за посиланням: Про затвердження Порядку організ... | від 07.12.2016 № 921 (rada.gov.ua) (форма 24).

Згідно до  п. 33 Порядка 921 повістка має бути вручена за місцем проживання військовозобов’язаних під їх особистий підпис у картках первинного обліку, або за місцем роботи п. 47 Порядка. 

Інших способів вручення повісток не передбачено чинним законодаством. Тому при врученні повістки на вулиці можна сміло посилаючись на пункти 33, 47 Порядка 921 запропонувати цю повістку відправити за місцем проживання або роботи. 

2. Якщо вручення повістки вже мало місце під підпис, то з'явитися в свій ТЦК СП треба, адже за нез'явлення без поважних причин за повісткою може  бути адміністративна відповідальність за ст. 210-1 КУпАП, у вигляді штрафу у розмірі 3400 грн.

*Поважними причинами неприбуття є хвороба особи, або хвороба членів сімї що має бути підтверджено медичною документацією. Весь список поважних причин див. за посиланням:Про затвердження переліку поважн... | від 28.07.2010 № 673 (rada.gov.ua)

3. Щодо приписного. Якщо чоловіку зараз вже є 27 років, то його мають зняти з військового обліку призовників (які призиваються на строкову військову службу) та поставити на облік військовозобовязаних. Тоді приписне вилучається та видається військовий квиток. Це правила військового обліку. Чоловіка можуть відправити на ВЛК (медкомісію). Не лякайтесь, це нормальна ситуація, така процедура, це потрібно для формування особової справи в військоматі.  Але чоловіка зараз не мобілізують, оскільки в нього є відстрочка у зв'язку із бронюванням.

Згідно до ст. 23 ЗУ " Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Тож, в військомат з собою треба взяти наказ на бронювання та не хвилюватися. Мобілізувати йього під час дії вістрочки не зможуть.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram