Потрібна відстрочка від мобілізації за станом здоров'я, потрібно терміново робити операцію

Добрий день. Проходив службу в армиї в 2016р, там отримав травму коліна, зробив операцію і отримав документ про (не придатний до військової служби в мирний, обмежено придатний в воєнний) 78б, 54 графа. Лікую коліно з 2017 по сьогодні. Є документи про реабілітацію кожен рік, не можна присідати та робити нагрузку на коліно. Хожу в наколіннику.
На зараз в мене є проблеми з плечем, потрібно робити операцію на плечі (розрив суглобової губи правого плеча. Початкові прояви правобічного гонартрозу) + є підтвердження лікаря. Хочу робити операцію за кордоном, потрібно виїхати з країни. Чи можлива відстрочка від мобілізації та на який строк в яких умовах я можу її отримати і які дії робити?

06.11.2022 14:30 1645

Консультация исполнителя

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
На портале: 5 лет
247 отзывов (246 +) (1 -)
Консультации: 796
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, яке затвердженно наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 № 402.

Відповідно у зазначеному Положенні є Розклад хвороб зі статтями та пунктами захворювань, а також з поясненнями до статтей захворювання та таблицями додаткових вимог до стану здоров’я (ТДВ). Ці пояснення та ТДВ мають головне значення при визначенні придатності до військової служби.

Пункт "б" статті 78 Розкладу хвороб передбачає наявність помірних порушень функцій організму та встановлює обмежену придатність у воєнний час за графою 1, якщо Ви знаходитесь у призовному віці, та непридатність до військової служби (або обмежена придатність визначається індивідуально) за графою 2, якщо Ви є військовозобов’язаним. 

Ураження суглобів, в тому числі гонартроз, регулює стаття 61 Розкладу хвороб 

Стаття 61

Включено: артрози та інші ураження суглобів М15-М19, М22-М25 (поліартроз, коксартроз, гонартроз, інші артрози, ураження надколінка, внутрішньосуглобові ураження коліна та інших суглобів); хвороби м'яких тканин М60-М79 (хвороби та ураження м'язів, синовіальної оболонки та сухожилків, бурсопатії, ентезопатії, ураження плеча; остеопатії і хондропатії М80-М94 (остеопороз кісток з патологічним або без патологічного перелому, остеомаляція у дорослих, уповільнене зрощення перелому, стресові переломи, фіброзна дисплазія кісток, остеомієліт, остеонекроз, хвороба Педжета, юнацькі остеохондрози кісток (крім хребта), інші остеохондропатії та ураження хряща).
Виключено: фібробластичні порушення М72 (включено до статті 62)

а) зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) за наявності об'єктивних даних без порушень функцій

Придатні

Придатні

Придатні

Отже, наразі при зверненні до військомату Вам у будь-якому випадку необхідно буде проходити медкомісію та отримувати висновок ВЛК щодо ступеня придатності до військової служби. 

Якщо за результатами медогляду Вам буде встановлена обмежена придатність, то це не надає Вам права на відстрочку від призову і відповідно виїзд за кордон.

Якщо за результатами медогляду, враховуючи необхідність проведення щорічної реабілітації за ст.78, та якщо Вам необхідна буде за медичними висновками операція на плечі, Вас ВЛК може визнати тимчасово непридатним до військової служби. При першій ВЛК тимчасова непридатність надається на строк до 2 місяців. За медичними показаннями продовжується на строк до 2 місяців. Втретє продовження надається на такий самий строк. Після закінчення 6 місяців загальної відстрочки військовозобов'язані остаточно оглядаються для вирішення питання про придатність/непридатність до військової служби. Тобто, якщо після операції при повторному медичному огляді буде встановлена необхідність реабілітації або додаткове лікування, Вам може бути продовжена тимчасова непридатність із зазначенням дати наступного медичного огляду.

Стосовно виїзду за кордон на лікування (операцію) у зв’язку з наявним захворюванням, то це можливо виключно у разі визнання повної непридатності до військової служби або у разі визнання тимчасово непридатним. У разі, якщо Ви будете визнаний тимчасово непридатним до військової служби, то в цьому випадку будете мати право на відстрочку від призову під час мобілізації та виїзд за кордон.

В цьому питанні важливо, щоб ВЛК розглянуло та взяло до уваги необхідність проведення операції, що надасть можливість бути визнаним тимчасово непридатним. Якщо ВЛК не буде розглядати питання проведення операції, то є вирогідність бути визнаним обмежено придатним. Тобто, для того, щоб не отримати обмежену придатність у Вас повинні бути медичні висновки, обстеження, які Ви надасте на розгляд ВЛК, та при цьому діагноз та опис захворювання обов’язково повинен бути записаний так, як того вимагають Пояснення до Розкладу хвороб. Це збільшить шанси отримати тимчасову непридатність та відстрочку.

Отже, збираєте усі необхідні медичні документи, звертаєтесь до військомату, обов’язково надаєте наявні у вас меддокументи на комісію, отримуєте висновок ВЛК. Якщо буде тимчасова непридатність, то буде не висновок ВЛК, а довідка із заначенням наступного мед. огляду. 

Якщо у Вас є додаткові або уточнюючі питання, можете написати на ел.пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram