🎯 Виїзд студентів іноземних ВУЗів за кордон

Причини відмови у виїзді за кордон студентам іноземних ВУЗів та перспективи судового оскарження відмови у виїзді.

17.11.2022 12:26 3378

Консультация исполнителя

Богдан Пересада
Адвокат Київ
На портале: 2 года
298 отзывов (297 +) (1 -)
Консультации: 992
Топ 3 специализации:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

🎯 Виїзд студентів іноземних ВУЗів за кордон

 

На жаль, станом на зараз студентів іноземних ВУЗів не випускають за кордон ⛔️

Прикордонна служба посилається на те, що вони не мають права на виїзд ❌ та надають письмову відмову у виїзді за кордон 📄

 

Перш за все, почнемо з основи даного питання – відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

 

Дискусійним є питання щодо того в якій саме «частині» статті 23 знаходиться згадка про студентів, у другій «частині» чи у третій 🤷‍♂️

На перший погляд, це начебто немає особливого значення, але це напряму пов’язано із забороною виїзду студентів не тільки іноземних ВУЗ, а також і студентів українських ВУЗів.

 

Прикордонники зазначають, що обмеження щодо виїзду студентів встановлено Постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України», а саме її пунктом 2-6 у якому зазначено наступне:

«У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".» 📜

 

Прикордонники зазначають, що «звільнення» студентів від мобілізації знаходиться саме у «третій частині» статті 23 📜 й відповідно студенти не мають права на виїзд за кордон.

 

Водночас, суди не завжди погоджуються із таким трактуванням прикордонниками статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», про що піде мова далі.

 

Відмову у виїзді за кордон можна оскаржити до суду ⚖️ , для оскарження буде потрібно звернутись до адміністративного суду із позовною заявою 📝 яку можна підготувати самостійно або ж звернувшись за допомогою до адвоката чи юриста.

 

На сьогодні судова практика 👩‍⚖️ оскарження у таких випадках є різною та поки що остаточно не сформована.

 

Водночас, у справах:

➡️ 260/3152/22 ( https://reyestr.court.gov.ua/Review/106982114 );

➡️ 380/11537/22 ( https://reyestr.court.gov.ua/Review/107123513 )

➡️ 260/3428/22 (https://reyestr.court.gov.ua/Review/106614662 )

➡️ 260/3377/22 ( https://reyestr.court.gov.ua/Review/106855921 )

➡️ 260/3844/22 ( https://reyestr.court.gov.ua/Review/106855914 )

➡️ 260/3486/22 ( https://reyestr.court.gov.ua/Review/106884624 )

 

Суд визнав протиправними та скасував рішення про відмову в перетинанні державного кордону України 📃

 

Основними мотивами, з яких виходив суд, було те, що відповідачем в оскаржуваному рішенні не вказано конкретних документів, які повинні були бути подані позивачем для виїзду за кордон, однак не подані.

 

У деяких справах також було зазначено, що «звільнення» студентів від мобілізації знаходиться у «другій частині» статті 23, через що на них не поширюється заборона виїзду встановлена у пункті 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України, й відповідно, вони мають право на виїзд.

 

Тобто, фактично, суди виходили із того, що відповідачем (прикордонна служба) не було доведено законності прийнятого ними рішення.

 

Отже, якщо Ви є студентом іноземного ВУЗу та вам відмовили у перетині кордону – Ви можете боротись за свої права 💪 та оскаржувати відмову у перетині кордону до суду 📑

 

З повагою, адвокат Пересада Богдан ⚖️

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram