Продовження відстрочки / зняття з обліку: військовозобов'язаний з  групою інвалідності, який визнаний ВЛК обмежено придатними та у якого дружина інвалід ІІ групи.

Продовження відстрочки / зняття з обліку: військовозобов`язаний з  групою інвалідності, який визнаний ВЛК обмежено придатними та у якого дружина інвалід ІІ групи.

Запитання:

1. Як діяти військовозобов`язаному з інвалідністю (ІІ група), якого ВЛК визнало "обмежено придатними" і який має дружину  ІІ групи інвалідності, коли закінчується відстрочка від призову?

Відстрочка надавалася терміном на 6 місяців на підставі абзацу 11 частини 1 ст. 23 Закону:  "які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи".

2. Чи потрібно знову з`являтися у військомат?

3. Чи можна написати заяву на звільнення від призову та виключення з військового обліку, згідно ст. 23, як інваліда ІІ групи?

4. Чи можна продовжити відстрочку у зв`язку з тим, що дружина військовозобов`язаного є інвалідом?

5. Чи мобілізують осіб з інвалідністю, які ВЛК визнано обмежено придатними?

Дякую.

20.11.2022 11:27 7919

Консультация исполнителя

Богдан Пересада
Адвокат Київ
На портале: 2 года
298 отзывов (297 +) (1 -)
Консультации: 992
Топ 3 специализации:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Спершу наведу загальну інформацію по вашій ситуації.

 

Відповідно до абзацу третього частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Тобто, Ви, як особа з інвалідністю, не підлягаєте мобілізації.

Мобілізувати Вас можуть лише за Вашою згодою та лише за місцем проживання, це передбачено положенням згаданої статті:

особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

 

Відповідно до абзацу одинадцятого частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», Ви не підлягаєте мобілізації на підставі того, що ваша дружина є особою з інвалідністю другої групи, а саме зазначено, що призову з мобілізації, не підлягають військовозобов’язані:

«які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи».

Тобто, ця обставина також унеможливлює вашу мобілізацію, мобілізувати вас можуть лише за вашою згодою та лише за місцем проживання.

 

Отже, у вас є дві підстави для звільнення (відстрочки) від мобілізації, мобілізувати вас можуть лише за вашою згодою та лише за місцем проживання.

 

Далі щодо ваших питань.

 

  1. Як діяти військовозобов`язаному з інвалідністю (ІІ група), якого ВЛК визнало "обмежено придатними" і який має дружину ІІ групи інвалідності, коли закінчується відстрочка від призову?

Відстрочка надавалася терміном на 6 місяців на підставі абзацу 11 частини 1 ст. 23 Закону:  "які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи".

 

Перш за все, на мою думку, військкомат діяв не правомірно надаючи вам відстрочку лише на 6 місяців.

Законодавством цей момент не врегульований.

Водночас, у вас не «відстрочка», Ви впринципі не підлягаєте мобілізації через наявні у вас обставини.

Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не містить положення щодо строку «відстрочки» чи строку, протягом якого Ви не підлягаєте мобілізації.

Ви не підлягаєте мобілізації протягом усього строку існування відповідних обставин.

 

Можете написати до військкомату лист (заяву) про те, що ви не підлягаєте мобілізації та просите не мобілізовувати вас, зазначивши відповідні обставини і додавши документи на їх підтвердження.

 

Для військкомату вам знадобляться наступні документи:

- документи про вашу інвалідність (або/або – довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою № 157-1/о, посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення по інвалідності, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги по інвалідності, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу);

- документи про інвалідність дружини (або/або – довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою № 157-1/о, посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення по інвалідності, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги по інвалідності, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу);

- свідоцтво про шлюб з дружиною;

- якщо були зміни прізвищ чи імен потрібні будуть документи про це (простіше кажучи – щоб усі прізвища та імена сходилися і було зрозуміло, що це точно ваша дружина, а ви її чоловік);

- копії паспортів (ваш та дружини (1-2 сторінки)).

 

Конкретні вимоги щодо документів (копії чи оригінали) ніде не зазначені.

Однак, може трапитись ситуація, коли захочуть подивитись оригінали, бажано їх мати із собою.

Я би порекомендував мати із собою оригінали документів.

До листа можна прикласти звичайні копії, можна копії із написом на кожній із копій «Згідно з оригіналом, дата, Прізвище ініціали та підпис», також це можуть бути нотаріально посвідчені копії.

На мою думку, краще нотаріальні копії.

 

Якщо у військкоматі будуть відмовлятись ставити вам відмітку про отримання від вас листа із документами або ж взагалі відмовлятимуться брати документи, то ви можете їх відправити Укрпоштою цінним листом із описом вкладення.

Також, Ви можете відправити документи до військкомату Укрпоштою цінним листом із описом вкладення до моменту візиту до військкомату.

У вас залишаться документи, які Ви надіслали до військкомату, опис вкладення та чек, які будуть доказами того, що військкомат проінформовано про наявну у вас підставу для звільнення від мобілізації та те, що Ви просите вас не мобілізовувати.

На мою думку, краще попередньо направити документи поштою.

 

Встановленого зразка листа (заяви) немає, нижче наведу можливий варіант такої заяви.

 

 

_____________________ районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки

 

Від:

_____________________

____________ року народження

тел: ____________________

 

 

Відповідно до абзацу третього частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Згідно до абзацу одинадцятого частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають мобілізації військовозобов’язані:

«які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи».

Такі військовозобов’язані у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою.

Дійсним повідомляю, що я, ПІБ, є інвалідом другої групи.

Моя інвалідність підтверджується наступними документами, зокрема: Довідка МСЕК від _____ № ______, … .

Також повідомляю, що я, ПІБ, маю дружину-інваліда другої групи ПІБ.

Інвалідність моєї дружини підтверджується наступними документами, зокрема:  Довідка МСЕК від _____ № ______, … .

Оскільки я маю інвалідність другої групи та маю дружину із числа осіб з інвалідністю другої групи, і я не маю бажання служити, я не підлягаю призову за мобілізацією та маю право на відстрочку від мобілізації відповідно до вимог законодавства.

Відповідно прошу не мобілізовувати мене.

 

Окремо звертаю увагу, що зі змісту норми, що міститься в абзаці одинадцятому частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», слідує, що право на відстрочку надається незалежно від того, чи проживає особа з інвалідністю разом з військовозобов’язаним, чи здійснює за нею військовозобов’язаний догляд тощо.

Документами, які надають право на відстрочку, є документи про мою інвалідність та інвалідність моєї дружини та документи, що підтверджують родинні відносини із нею (свідоцтво про шлюб).

Вимоги про надання будь-яких інших документів є неправомірними.

 

Додатки:

  1. Копія довідки МСЕК від _____ № ______ (щодо інвалідності ПІБ) на __ арк. в 1 прим.
  2. Копія довідки МСЕК від _____ № ______ (щодо інвалідності ПІБ) на __ арк. в 1 прим.
  3. Копія свідоцтва про шлюб від ___.___.____ на __ арк. в 1 прим.
  4. Копія паспорту (1-2 сторінки) ПІБ на __ арк. в 1 прим.
  5. Копія паспорту (1-2 сторінки) ПІБ на __ арк. в 1 прим.

 

 

____.____.2022

ініціали прізвище

 

 

  1. Чи потрібно знову з`являтися у військомат?

 

На мою думку, краще направити їм документи як описано вище, почекати поки вони їх отримають та після отримання повторно з’явитись.

Якщо не з’являтись взагалі, то є ймовірність того, що можуть спробувати притягнути до адміністративної відповідальності за статтею 210-1 «Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію» Кодексу України про адміністративні правопорушення:

Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Можливий розмір штрафу 3400-5100 гривень.

 

  1. Чи можна написати заяву на звільнення від призову та виключення з військового обліку, згідно ст. 23, як інваліда ІІ групи?

 

Написати на звільнення від мобілізації можна, але наявність інвалідності не є само по собі підставою для виключення із військового обліку.

Інакше кажучи – через наявність інвалідності із військового обліку не виключать.

 

  1. Чи можна продовжити відстрочку у зв`язку з тим, що дружина військовозобов`язаного є інвалідом?

 

Так, як описано до цього.

 

  1. Чи мобілізують осіб з інвалідністю, які ВЛК визнано обмежено придатними?

 

За згодою особи з інвалідністю можуть мобілізувати, але лише за місцем проживання.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram