Военнослужащие

Военнослужащие ВСУ после скольких месяцев службы в армии могут брать отпуск ? ( Нужны рапорты)
Права мобилизированых военнослужащих ВСУ в условиях военного времени ?
Кто из вышего руководства и когда должны делать записи в военном билете о том что они находятся в гарячей точке и если нет записи то что это значит ( на законодательном уровне) ?

Имеют ли право военнослужащие увидеть приказ о их перемещении в горячую точку ?
И кто выдал этот приказ ( к кому обращаться военнослужащим )

20.11.2022 21:13 756

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
744 отзывы (743 +) (1 -)
Консультации: 1941
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброї ночі.

1. Щодо відпусток.

Право військових на відпустки регулюється ст. 10-1 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (див. за посиланням: Про соціальний і правовий з... | від 20.12.1991 № 2011-XII (rada.gov.ua)

В умовах правового режиму воєнного стану відпустки військовим можуть надаватися:

В особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

Такими сімейними обставинами вважаються: укладення  шлюбу, хвороба члена сімї (дружини, дітей, батьків), або в інших виняткових випадках, коли присутність військовослужбовця в сім'ї необхідна, за рішенням командира (начальника) військової частини.

Проте, законопроектом 8081 (див. за посиланням:  Картка законопроекту - Законотворчість (rada.gov.ua) 

пропонуються зміни в цю статтю у вигляді виключення фрази: «за сімейними обставинами та з інших поважних причин». Тобто, відпуска не більше 10 днів має надаватися за рапортом військового незалежно від обставин. Проте, цей проект ще не має сили закону, його ще не прийняла Верховна Рада.

2. Щодо прав військових, то Ви маєте уточнити саме які права Вас цікавлять ( право на відпустку, на лікування (медичні послуги), на звільнення зі служби тощо). Основні права передбачені ЗУ  "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

3. Правилами військового обліку не передбачено внесення будь-яких записів в військово-облікових документах про направлення на виконання бойових завдань в зону бойових дій.  В квитку проставляється запис про призов на військову службу та в яку військову частину, у разі переведення теж робиться відповідний запис. 

4. Щодо будь-яких наказів командирів, то звичайно для того щоб привести наказ (будь-який наказ) на виконання, з ним Вас мають ознайомити  ( зачитати його). При цьому, хоч законодавством (зокрема Інструкцією  з організації обліку особового складу Збройних Сил України див. за посиланням: Про затвердження Інструкції з ор... | від 26.05.2014 № 333 (rada.gov.ua) не передбачено обовязку ознайомлювати військових із наказами під особистий підпис, але   звичайно якщо Ви бажаєте ознайомитися із наказом особисто, Ви маєте на це право. Ви можете звернутися до свого командування із письмовим запитом щодо надання будь-якої інформації стосовно Вас, про несення служби, розміру грошового забезпечення тощо, а також про ознайомлення із наказами які стосуються виконання Вами бойових завдань.

Також пропоную Вам детально описати ситуацію, що у Вас відбувається, спробую допомогти  адже Ваші питання достатньо абстракті, треба більше конкретики.

Звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram