Охорона праці при роботі з підрядником

Готуємо положення про роботу з підрядником. "При необхідності додати до Акту-допуску додаткові заходи, що забезпечують безпечне виконання робіт підрядною організацією на території даного підрозділу, керівник структурного підрозділу повинен повідомити Відповідальному за ведення договору" - який є перелік цих "додаткових заходів, що забезпечують безпечне виконання робіт підрядною організацією на території підприємства"?


Що це за заходи?

29.11.2022 16:08 1039

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
147 отзывов (146 +) (1 -)
Консультации: 736

Вітаю!

ВИ НЕ НАДАЛИ ІНФОРМАЦІЮ ПРО ПРОФІЛЬ ДІЯЛЬНОСТІ ВАШОГО ПІДПРИЄМСТВА. 

НАВОДЖУ ВІДПОВІДЬ НА ПРИКЛАДІ БУДІВЕЛЬНІЙ ГАЛУЗІ.

Відповідно до ст. 67 Господарського кодексу України відносини підприємства з іншими суб’єктами господарської діяльності, зокрема між замовником і підрядником, здійснюються на основі договорів.

Підрядником є суб’єкт господарювання.

Підрядниками можуть бути як підприємства (юридичні особи), так і окремі громадяни (фізичні особи).

Своєю чергою замовник зобов'язується надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт) та передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов'язок не покладається на підрядника, прийняти об'єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх.

Генеральний підрядник це підрядник, який залучає до виконання робіт третіх осіб (субпідрядників), залишаючись відповідальним перед замовником за результати їх роботи.

Для виконання окремих видів робіт, встановлених законом, підрядник зобов’язаний одержати спеціальний дозвіл. Це передбачено ст. 837 ЦК. Перелік видів робіт підвищеної небезпеки, які виконуються на підставі дозволу, визначено Додатком 2 Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затвердженого постановою КМУ від 26.10.2011 № 1107. До робіт підвищеної небезпеки, які виконуються на підставі дозволу, зокрема, відносяться роботи з монтажу, демонтажу та капітального ремонту будинків і споруд.

Згідно з пунктом 4.13 Основних положень з охорони праці і промислової безпеки у будівництві Державних будівельних норм України (ДБН А.3.2-2-2009) під час виконання робіт на будівельних об’єктах кількома організаціями генпідрядник повинен визначити одну з підрядних організацій відповідальною за охорону праці на об’єкті, яка зобов’язана:

  • здійснювати допуск до виконання робіт лише тих субпідрядників (підрядників), які мають дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки;
  • спільно з субпідрядниками (підрядниками), які залучаються до виконання робіт, розробити графік виконання сумісних робіт, заходи безпечного виконання робіт;
  • перед початком робіт визначити небезпечні зони на будівельному майданчику та позначити їх відповідними знаками;
  • координувати дотримання виконавцями вимог з охорони праці;
  • контролювати дотримання працівниками субпідрядних організацій рішень із питань охорони праці;
  • унеможливити допуск на об’єкт будівництва сторонніх осіб та забезпечити реєстрацію всіх осіб, які входять на об’єкт будівництва або виходять з нього.


У випадку одночасного виконання робіт генпідрядником і субпідрядниками забезпечення виконання заходів з охорони праці загального характеру є обов’язком генпідрядника.

Недотримання генпідрядником цих вимог не знімає відповідальності з субпідрядника (підрядника) за порушення ним правил і норм безпеки праці під час виконання робіт і можливі у зв’язку з цим нещасні випадки.

Також у разі залучення замовником підрядника до виконання робіт додатковим фактором дотримання заходів з безпеки праці може стати акт-допуск, підписаний представниками сторін.

З цього приводу в ДБН А.3.2-2-2009 зазначено, що перед початком виконання робіт на території діючого підприємства або цеху замовник (підприємство) і генпідрядник за участю субпідрядних (підрядних) організацій зобов’язані скласти акт-допуск за формою згідно з додатком Д (п. 4.14).

 
Ці вимоги стосуються і фізичних осіб, які залучаються на договірних засадах до виконання підрядних робіт, тобто на умовах цивільно-правового договору.

Забезпечення виконання заходів з охорони праці на будівельних майданчиках також унормовано іншими актами законодавства, зокрема:

  • Правилами з охорони праці при будівництві та ремонті об’єктів житлово-комунального господарства (НПАОП 45.2-1.02-90);
  • Правилами безпеки при реконструкції будівель та споруд промислових підприємств (НПАОП 45.2-1.12-01);
  • Мінімальними вимогами з охорони праці на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках, затвердженими наказом Міністерства соціальної політики України від 23.06.2017 № 1050 (далі — Мінімальні вимоги).

Мінімальними вимогами передбачено: якщо на будівельному майданчику будівельні роботи будуть виконувати або виконують два і більше підрядників (включаючи генерального підрядника), або підрядник і фізична(і) особа(и), або фізичні особи, замовник або керівник будівництва призначає одного або кількох координаторів з питань охорони праці на стадії розроблення проектної документації на будівництво та координаторів з питань охорони праці на стадії будівництва.

Допускається суміщення обов’язків координатора з питань охорони праці на стадії розроблення проектної документації на будівництво та координатора з питань охорони праці на стадії будівництва. Тобто координатор із питань охорони праці не є штатною одиницею. Його функції може виконувати будь-яка посадова особа, яка перебуває у підпорядкуванні замовника або керівника будівництва та відповідає Мінімальним вимогам.

Крім того, цим нормативним документом встановлено, що замовник або керівник будівництва зобов’язаний:

  • до початку виконання будівельних робіт скласти план з охорони праці будівельного майданчика з урахуванням вимог державних будівельних норм ДБН А.3.2-2-2009;
  • не пізніше ніж за 30 календарних днів до початку виконання будівельних робіт направити у територіальний орган Державної служби України з питань праці попередню інформацію про виконання будівельних робіт за відповідною формою, якщо передбачена тривалість будівельних робіт перевищуватиме 30 робочих днів і на будівельних роботах одночасно буде зайнято понад 20 працівників та фізичних осіб або ж планований обсяг виконання будівельних робіт перевищуватиме 500 людино-днів. 

      Один примірник попередньої інформації замовник має розмістити на видному для всіх учасників будівництва місці, розташованому на території будівельного майданчика.

Своєю чергою, підрядник зобов’язаний у визначеному договором підряду порядку інформувати замовника про:

хід виконання робіт, у тому числі про відхилення від графіка їх виконання (причини, заходи щодо усунення відхилення тощо);
забезпечення виконання робіт матеріальними ресурсами;
залучення до виконання робіт робочої сили та субпідрядників;
результати здійснення контролю за якістю виконуваних робіт, матеріальних ресурсів;
загрозу виконанню договору підряду з вини замовника.
Так скеровує п. 73 Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, затверджених постановою КМУ від 01.08.2005 № 668.

Невиконання підрядником (субпідрядником) заходів з безпеки праці може слугувати підставою для вжиття замовником відповідних санкцій, передбачених умовами договору та нормами чинних законодавчих актів.



Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram