ЯК БОРОТИСЯ ІЗ НЕЛЕГАЛЬНИМ ХОСТЕЛОМ

У Вашому багатоквартирному будинку влаштували хостел?
Гості хостелу вживають алкогольні напої та вчиняють бійки?
В цьому дописі поговоримо про те, як боротися із нелегальним хостелом в багатоповерхівці.

13.12.2022 19:14 3762

Консультация исполнителя

Олена Сітарчук
Адвокат Львів
На портале: 1 год
0 отзывов (0 +) (0 -)
Консультации: 10

Вікіпедія говорить, що слово «хостел» походить від англійського «hostel» (в перекладі - гуртожиток) і означає тимчасове житло економ-класу для туристів, орієнтоване в основному на молодь, головна відмінність якого від готелю - плата за місце, а не за номер.

Здавалося б гарна ідея, адже існування бюджетного житла буде приваблювати туристів з усіх куточків світу, збільшувати надходження до державного бюджету, створювати робочі місця для українці тощо. Та й навіть для самих українців житло за доступною ціною відкриває більше можливостей подорожувати власною країною.

На жаль чи на щастя кожна медаль має дві сторони. Так і хостел: для небагатих туристів – це рай, для власників багатоквартирного будинку, в якому незаконно  розташований хостел, - може виявитись пеклом.

Майже щоденно до нас звертаються громадяни із запитаннями: «Чи законно хостел в житловому будинку? Чи прийнятий новий закон про заборону хостелів в житлових будинках? Як написати скаргу на готель? Чи є заборона на розміщення хостелів в житлових будинках?».

Отже що робити та куди скаржитись на хостел в житловому будинку? Про це та інше поговоримо далі.

 

 Поняття хостелу в законодавстві

Законодавець розкриває цю дефініцію в п. 5.31. ДСТУ 4527:2006 «Послуги туристичні. Засоби розміщення», де зазначає, що хостел – це готель, у якому номери, розташовані зазвичай за коридорною або блочною системою, і має умови для самостійного готування їжі та санітарно-технічні зручності на поверсі або у блоці.

Будь-якого нормативно-правового акту який би цілеспрямовано та системно  регулював діяльність хостелів наразі не існує. Відсутній і закон про заборону хостелів (готелів) в житлових будинках.

Тож поки чекаємо на новий закон про хостели, будемо керуватись нормами Конституції України, Цивільного, Житлового, Податкового кодексів України та іншими підзаконними нормативно-правовим актами. І перш за все нам треба з’ясувати, чи легально працює хостел.

 

 Офіційна реєстрація підприємницької діяльності

Власник хостелу має право займатися підприємницькою діяльністю лише після відповідної державної реєстрації. Найбільш поширеними формами підприємництва є ФОП або ТОВ.

Провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб`єкта господарювання тягне за собою накладення штрафу від 17 000 грн. до 34 000 грн. з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої. Про це зазначено в ст. 164 КУпАП.

Протокол про таке правопорушення складається органами Нацполіції, а вже притягнення до адмін відповідальності здійснюється судом. Про це законодавець зазначає в ст. ст. 255, 221 КУпАП.

Для перевірки наявності відповідної державної реєстрації як суб`єкта господарювання можна спробувати ознайомитись із куточком споживача, якщо такий наявний в хостелі, пошукати інформацію на сайті хостелу, запитати її в адміністратора хостелу. Обов’язок хостелу повідомляти ці відомості закріплений в п. 2.2. Правил користування готелями й аналогічними засобами розміщення та надання готельних послуг, затверджених наказом Державної туристичної адміністрації України від 16.03.2004 № 19. Заради справедливості варто відзначити, що відповідно до вказаних правил інформацію про суб’єкт господарювання хостел має надавати споживачу, тобто особі яка замовляє або має намір замовити номер (місце) для тимчасового проживання. Втім, хостели які функціонують офіційно та легально навряд чи будуть робити з цього проблему та залюбки повідомлять назву компанії або ПІБ ФОПа.

Якщо ж в результаті проведених «пошуків» не вдалося знайти ознак державної реєстрації господарської діяльності суб’єкта господарювання, варто звернутись до Нацполіції, яка зафіксує порушення в адміністративному протоколі і передасть справу до суду.

 

 Виконання податкових обов’язків

Поряд із необхідністю проведення державної реєстрації, кожен підприємець та підприємство мають подавати податкову звітність та сплачувати податки. Невиконання таких вимог тягне за собою як адміністративну, так і фінансову відповідальність.

Якщо власник хостелу здійснює господарську діяльність без відповідної реєстрації, він автоматично порушує податкове законодавство. За таке порушення на нього чекають штрафи:

- в розмірі 340 грн. за неподання заяви та документів для взяття на облік в податковому органі (п. 117.1 ст. 117 Податкового кодексу України);

- в розмірі 340 грн. за першу та 1020 грн. за кожну наступну не подану податкову декларації (п. 120.1 ст. 120  Податкового кодексу України).

До того ж в ході перевірки фіскальний орган самостійно визначить розмір податку, який має сплатити так званий бізнесмен, та ще й нарахує 25% штрафу від визначеного податкового зобов’язання (п. 123.2 ст. 123 Податкового кодексу України).

Не минає власника хостелу і адміністративна відповідальність. Відповідно до ст. 164-1 КУпАП за неподання декларації про доходи на порушника чекає попередження або штраф від 51 грн. до 136 грн.

Тож скарга до податкової може вилетіти ухилянту в копійочку, а відтак це дієвий інструмент боротьби із нелегальним хостелом.

 

 Дотримання правил протипожежної безпеки

Правила пожежної безпеки в Україні затверджені наказом МВС № 1417 від 30.12.2014. Пункт 5 розділу VI вказаних правил встановлює вимоги до будинків тимчасового проживання людей (тобто до хостелів в тому числі). Із основного:

  • гості хостелу мають бути ознайомленні із основними вимогами пожежної безпеки;
  • в номерах на видимих місцях мають бути вивішені план евакуації з відповідного поверху із зазначенням даного номера, кімнати, евакуаційних виходів та шляхів руху до них, місць розміщення первинних засобів пожежогасіння та ручних пожежних сповіщувачів, а також необхідний пояснювальний текст і пам`ятка про дії на випадок виникнення пожежі; стисла пам`ятка для мешканців про правила пожежної безпеки;
  • у хостелах, де мешкають іноземні громадяни, пам`ятки про правила пожежної безпеки та поведінку людей повинні бути виконані українською та англійською мовами.

Відповідальність за порушення Правил встановлена ст. 175 КУпАП у вигляді штрафу від 3 400 грн. до 5 100 грн.

З наведеного доходимо висновку, що скарга до Державної служби з надзвичайних ситуацій додасть клопоту нелегальному хостелу.

 

 Правомірність розміщення хостелу в житловому багатоквартирному будинку

Згідно із ст. 320 Цивільного кодексу України власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом.

В ст. 383 вказаного кодексу зазначено, що власник житлового будинку, квартири має право використовувати помешкання для власного проживання, проживання членів своєї сім`ї, інших осіб і не має права використовувати його для промислового виробництва. Власник квартири може на свій розсуд здійснювати ремонт і зміни у квартирі, наданій йому для використання як єдиного цілого, - за умови, що ці зміни не призведуть до порушень прав власників інших квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку та не порушать санітарно-технічних вимог і правил експлуатації будинку.

Стаття 6 Житлового кодексу України говорить, що жилі будинки і жилі приміщення призначаються для постійного або тимчасового проживання громадян, а також для використання у встановленому порядку як службових жилих приміщень і гуртожитків. Надання приміщень у жилих будинках для потреб промислового характеру забороняється.

Громадяни повинні використовувати жиле приміщення відповідно до його призначення (ст. 10 Житлового кодексу України).

Відповідно до п. 3 Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків, затверджених постановою КМУ № 572 від 08.10.1992, використовувати житлові приміщення для провадження господарської діяльності промислового характеру заборонено.

Системний аналіз наведених норм у їх сукупності дає підстави для висновку про те, що використання житлових приміщень для промислових потреб імперативно заборонено. Прямої відповіді на питання, чи можна розміщувати хостел в багатоквартирному будинку, в процитованих кодексах не знаходимо, тож занурюємось у «нормативку» глибше та шукаємо відповідь у ДБН.

В п. 5.40. ДБН В.2.2-15:2019 «Житлові будинки. Основні положення» зазначено, що розміщення хостелів та готелів у житлових будинках не допускається. Однак нюанс в тому, що вказані ДБН застосовуються при проектуванні нових, та при реконструкції / капітальному ремонті будинків, побудованих раніше.

Що ж стосується «старобудов», керуємось ДБН В.2.2-20:2008 «Будинки і споруди. Готелі», в п. 6.1.1. якого стверджується, що до складу готелю (а як зазначено вище хостел – це різновид готелю) входять житлова та приймально-вестибюльна група приміщень; житлова частина будинків готелів (номерний фонд) повинна бути функціонально та планувально відокремленою;  випадку розташування готелю у складі багатофункціонального будинку, готелі повинні бути планувально відокремлені, ізольовані та забезпечені самостійними входами та  комунікаціями (вертикальними та горизонтальними).

Отже якщо готель (читайте: хостел) не обладнаний відокремленими, ізольованими входами та комунікаціями, це є порушенням ДБН.

Пункт 2.50 ДБН В.2.2-15-2005 «Житлові будинки. Основні положення» містить вичерпний перелік приміщень, які допускається розміщуватись у першому, другому і цокольному поверхах житлових будинків. Такого приміщення як готель та/або хостел вказаний перелік не містить.

Притягнути власника хостелу в багатоквартирному будинку до відповідальності за порушення ДБН навряд чи вдасться, оскільки власник не є забудовником. Однак використовувати порушення ДБН як вагомий аргумент при зверненні із позовом до суду варто. І прикладом тому слугує рішення Голосіївського районного суду м. Києва. Про це далі.

 

Позиція судів щодо хостелу в житловому будинку

Голосіївська РДА звернулась до суду із позовом до власника квартири, в якому просила суд припинити дії щодо використання квартири під хостел. Із матеріалів даної судової справи слідує, що розпорядженням Голови Голосіївської районної в м. Києві державної адміністрації було створено робочу групу з розгляду питань щодо виявлення фактів використання не за призначенням квартир в багатоквартирних житлових будинках Голосіївського району м. Києва (за участю представників управління житлово-комунального господарства, районного управління поліції, військового комісаріату, держсанепідемслужби, Державної податкової інспекції у Голосіївському районі ГУ ДФС у м. Києві), якою проводилася перевірка квартир, які використовуються під так звані «хостели».

Робоча група провела обстеження та склала акт, що спірна квартира використовується власником як хостел; вхід до хостелу здійснюється через під`їзд багатоквартирного будинку комунальної власності; в трикімнатній квартирі налічується 38 ліжкомісць (19 двоярусних ліжок), санітарний стан в квартирі незадовільний.

Звертаючись із позовом до суду, позивач надав складений акт та послався на порушення власником квартири Житлового кодексу та норм ДБН.

Розглянувши справу суд виніс рішення, яким зобов’язав власника припинити використання квартири під розміщення хостелу (посилання на рішення суду: https://reyestr.court.gov.ua/Review/94430597).
Позитивні рішення щодо заборони хостелів в житлових будинках приймали й інші суди:

https://reyestr.court.gov.ua/Review/106407522,

https://reyestr.court.gov.ua/Review/105495890,

https://reyestr.court.gov.ua/Review/101511787.

 

 Куди скаржитись на хостел в багатоквартирному будинку

Підсумовуючи викладене, пропонуємо власникам багатоквартирного будинку такий алгоритм дій:

  • пересвідчитися у наявності державної реєстрації підприємницької діяльності власника хостелу; якщо така відсутня – викликати Нацполіцію
  • звернутися із відповідною скаргою до податкового органу
  • подати скаргу до Державної служби з надзвичайних ситуацій та просити перевірити дотримання норм пожежної безпеки
  • викликати поліцію та належним чином фіксувати кожен факт порушення громадського порядку гостями хостелу (бійки, вживання алкогольних напоїв та куріння в недозволених місцях тощо)
  • ініціювати обстеження приміщення представниками райдержадміністрації, управління житлово-комунального господарства, районного управління поліції тощо
  • ініціювати звернення із позовом до суду.

 

 І наостанок

Позбутися нелегального хостелу в багатоквартирному будинку – справа не швидка та не легка. Але й дорогу здолає лише той, хто йде!

Чемних вам сусідів, компетентних адвокатів, мирного неба та скорішої перемоги як над ворогом, так і в боротьбі із нелегальним хостелом!

Автор консультації:

Керуюча Адвокатського бюро «Олени Сітарчук»

адвокатка Олена СІТАРЧУК 

elena.sitarchuk@gmail.com

+38 067 444 56 64

FB: https://www.facebook.com/profile.php?id=100011572005574

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram