Право на відстрочку у зв'язку постійним доглядом

Хочу з`ясувати деталі щодо надання відстрочки у зв`язку з доглядом “за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд” (ст. 23). З інших консультацій на b2bconsult багато обставин мені вже відомі, але немає цілісної картини.

У мене проживає батько 84 р., ВПО, і я єдиний, хто доглядає за ним. Його стан зафіксовано у висновку ЛКК лікувального закладу такої форми (висновок отриманий у кінці 2022 р.):
====
Форма первинної облікової документації № 080-4/о
ВИСНОВОК № ****
про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі
1. ПІБ / 2. Дата народження / 3. Місце проживання
Група рухової активності IV, ступінь 7 (сума балів 37)
4. Рекомендовано соціальні послуги: отримання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі від фізичної особи
Висновок надається для одержання компенсаії фізичною особрою, яка надає соціальні послуги на непрофесійній основі.
====
ПИТАННЯ 1: чи дає такий висновок підстави для постійного догляду?
ПИТАННЯ 2: якщо так, який алгоритм дій/список документів для оформлення постійного догляду з правом відстрочки від призиву?

06.01.2023 14:06 4163

Консультация исполнителя

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
На портале: 4 года
422 отзывы (420 +) (2 -)
Консультации: 1609
Топ 3 специализации:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий вечір. 

1. Стаття 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачає, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду. 

Тобто підставою для звільнення від призову є не факт потреби батька в постійному догляді, а сам догляд за ним. 

В свою чергу, факт здійснення догляду підтверджується довідкою про призначення компенсації за здійснення догляду на не професійній основі або акт здійснення постійного догляду. 

Відповідно до постанови КМУ від 23 вересня 2020 р. № 859 компенсація за постійний догляд призначається особам які здійснюють догляд за невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися що встановлено висновком ЛКК за формою № 080-4/о.

В тому числі висновок ЛКК за формою № 080-4/о є підставою ля отримання акту здійснення постійного догляду. 

Таким чином, висновок ЛКК за формою № 080-4/о є підставою для оформлення постійного догляду за батьком. 

2. Оформити постійний сторонній догляд можна двома шляхами в залежності від вашого офіційного місячного доходу за останні 6 місяців.

Якщо ваш місячний дохід за останні 6 місяців менше ніж 2 589 грн. на одного члена родини, то вам необхідно звернутись до управління соціального захисту населення за місцем обліку ВПО та подати наступні документи:

- заяви про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі;

- заяви про згоду отримувати соціальні послуги;

- декларації про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за формою, затвердженою Мінсоцполітики. У декларації також зазначається інформація про склад сім’ї фізичної особи, яка надає соціальні послуги;

- висновку лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді невиліковно хворих осіб, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися, за формою, затвердженою МОЗ;

Копії поданих документів засвідчуються посадовими особами уповноваженого органу або центру надання адміністративних послуг, який прийняв заяви про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі та про згоду отримувати соціальні послуги. 

В результаті розгляду вам повинні призначити соціальну допомогу (компенсацію) за здійснення догляду за особою на непрофесійній основі і ця довідка буде підтвердженням дл ТЦК та СП здійснення догляду та відповідно підставою для звільнення від призову. 

Якщо дохід більший за 2 589 грн. на одного члена родини за останні 6 місяців, то необхідно звернутись до органу місцевого самоврядування з заявою про надання акту здійснення постійного догляду. 

Після отримання одного з документів (довідки про призначення соціальної допомоги (компенсації) за постійний догляд на непрофесійній сонові або акту здійснення постійного догляду) звертаєтесь до ТЦК та СП з заявою пропадання відстрочки від призову у звязку з зайняття постійним доглядом за батьком.

До заяви потрібно надати нотаріально засвідчені копії:

1. Свідоцтва про народження (ваше);

2. Висновку ЛКК за формою № 080-4/о;

3. Довідки про призначення соціальної допомоги (компенсації) за постійний догляд на непрофесійній сонові або акту здійснення постійного догляду;

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram