Постанова 1487

Добрий вечір.

Чи правда згідно до Постанови №1487 будуть повертати (депортувати) в Україну  військовозобов’язаних чоловіків які живуть за кордоном?

08.01.2023 17:50 1011

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
732 отзывы (731 +) (1 -)
Консультации: 1914
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір.

Це м'ягко кажучи некоректна інформація що розганяється нашими ЗМІ.

Постанова КМУ №1487 від 30 грудня 2022 р., яким затверджено Порядок організації та ведення військового обліку
призовників, військовозобов’язаних та резервістів, не передбачає депортації військовозобов’язаних чоловіків в Україну ( див. за посиланням: Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів | Кабінет Міністрів України (kmu.gov.ua) 

А тепер по порядку.

Постановою №1487 передбачений обов'язок ведення військового обліку дипломатичними установами України військовозобов’язаних чоловіків які вибувають за кордон більше ніж на 3 місяці для постійного проживанння/перебування за кордоном.

Такі ж положення діяли і раніше в  Постанові КМУ  №921 Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних (див. за посиланням: Про затвердження Порядку організ... | від 07.12.2016 № 921 (rada.gov.ua) (яку скасовує  Постанова №1487) 

Тож, принципово нічого не змінилося, дипломатичні установи як і раніше мають вести військовий облік чоловіків що перебувають за кордоном.

див. в таблиці для порівняння:

 Постанова КМУ №921 від 7.12. 2016р.

Постанова КМУ №1487 від 30.12.2022р.

57. Дипломатичні та консульські представництва України:

забезпечують прибуття до місця проживання на територію України громадян, які досягли повноліття і не мають відстрочки або не звільнені від призову на строкову військову службу, для проходження призовної комісії;

сприяють поверненню військовозобов’язаних в Україну в разі проведення мобілізації та у воєнний час;

повідомляють у семиденний строк з дня взяття на консульський облік або зняття з нього про призовників і військовозобов’язаних відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування їх на військовому обліку;

ведуть військовий облік призовників і військовозобов’язаних, які перебувають на тимчасовому консульському обліку, за списком (додаток 14). Список зберігається в консульський установі протягом п’яти років;

проводять роз’яснювальну роботу із призовниками і військовозобов’язаними щодо виконання ними встановлених правил військового обліку;

повідомляють відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки про призовників і військовозобов’язаних, які порушують встановлені правила військового обліку.

52. Закордонні дипломатичні установи України:

інформують громадян, які перебувають на тимчасовому консульському обліку та досягли призовного віку і не мають відстрочки або не звільнені від призову на строкову військову службу, про початок чергового призову громадян України на строкову військову службу;

сприяють поверненню військовозобов’язаних та резервістів в Україну в разі проведення мобілізації та у воєнний час (в особливий період);

повідомляють у семиденний строк з дня взяття на консульський облік або зняття з нього про призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, органам СБУ, підрозділам Служби зовнішньої розвідки за місцем перебування їх на військовому обліку;

ведуть військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку, за списком (додаток 15). Список зберігається в закордонній дипломатичної установі України протягом п’яти років.

Щодо повернення чоловіків, або залякування про депортацію. 

Як Ви бачите, про депортацію в Постанові 1487 мова не йдеться. Простими словами депортація- примусове відворення з країни  іноземних громадян  які не мають/або втратили законні підстави перебування в цій країні (наприклад порушили візовий режим).  Це взагалі не стосується військового обов'язку.

В Постанові №1487 лише вказано про "сприяння поверненню військовозобов’язаних та резервістів в Україну в разі проведення мобілізації та у воєнний час (в особливий період)".

Але в чому полягає таке "сприяння"?=) Тобто, механізму або алгоритму  такого сприяння нічим не передбачено. Що автори Постанов 921 або 1487 мали на увазі, невідомо. В кращому випадку таке сприяння може обмежуватися лише патріотично-виховною бесідою, не більш того. І це тільки буде стосуватися тих осіб які стали на консульський облік. Адже дипломатичні установи можуть взяти на військовий облік тільки тих, хто став на консульський облік.

К слову,  на громадян  що проживають за кордоном (в тому числі чоловіків) не покладений обов'язок ставати на консульський облік, це є правом громадян.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Ігор .
    Ігор .
    1 год
    Консультация № 43249
    Постанова 1487

    Дякую пані Марино, як завжди Ваші консультації професійні, чіткі та легкі на сприйняття, читаю на одному диханні.

Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram