Проходження ВЛК за повісткою.

04 січня отримав повістку для уточнення даних. Наступного дня в центрі комплектації в мене забрали військовий квиток  і направили на комісію в поліклініку. В 2015 році мав операцію (артроскопія правого колінного суглобу . Пластика передньої схрещеної зв`язки з кріпленням ендобатен(скоба)), рентген зробив. Районний травматолог поставив діагноз артроз 1-2 ст і направив до обласного терапевта. 
В центрі комплектування направлення на розгляді , на руках маю повістку на 10 січня.
Проконсультуйте , будь ласка:  Чи можливо з таким діагнозом отримати статус "обмежено придатний"? Чим загрожує те , що забрали військовий квиток і що робити , якщо не повернуть? Що робити , якщо в центрі комплектування не підпишуть направлення  на обласну комісію?
Дякую,
З повагою, Олександр. 
08.01.2023 20:22 1068

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Юрист
На портале: 4 года
751 отзыв (750 +) (1 -)
Консультации: 1903
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

Отже, по вашому діагнозу:
Практично всі існуючі захворювання, розміщені у відповідних статтях Розкладу хвороб Наказу № 402. В залежності від тяжкості захворювання, кожна стаття розділяється як мінімум на три частини: "а", "б", "в". Що означають ці пункти:
а -- Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;
б -- НЕПРИДАТНІСТЬ до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально;
в -- ПРИДАТНІСТЬ до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально.
В умовах воєнного стану, по всім статтям з індексом "в" на ВЛК встановлюють повну придатність до служби, а майже по всім статтям з індексом "б" - обмежену придатність.
Що означає термін "обмежено придатний"? Вас не можуть направити в бойову частину, але можуть мобілізувати і залишити, наприклад, проходити службу при військкоматі.
Окрім цього, ВЛК при прийнятті відповідного рішення повинна вказати в ньому види служби та роботи, які протипоказані конкретному військовослужбовцю, аби було зрозуміло в чому полягає обмежена придатність.
Тепер поясню, на який висновок ВЛК можна розраховувати з таким діагнозом:
Вказане захворювання класифікується за статтею 61 Розкладу хвороб Наказу № 402.
Відкриваємо Пояснення до статті 61:
До пункту "а" належать:
дефект кісток більше 1 см з нестабільністю кінцівки;
деформуючий артроз в одному з великих суглобів III-IV стадій.
До пункту "б" належать:
деформуючий артроз в одному з великих суглобів II стадії (ширина суглобової щілини на рентгенограмі - 2-4 мм) з больовим синдромом.
До пункту "в" належать:
деформуючий артроз в одному з великих суглобів I стадії.
Звіряємо з заключенням лікаря: "кісткові дефекти та артроз 1-2 стадії". Тобто, таке заключення підпадає як під визначення статті 61-б, так і під визначення статті 61-в. Але це дуже важливо, бо стаття 61-б означатиме в вашому випадку обмежену придатність, а стаття 61-в означатиме повну придатність до служби. Також є питання щодо кісткових дефектів. Що робити, або отримати більш чітке формулювання - я написав на ел. пошту.
Чим загрожує те , що забрали військовий квиток і що робити , якщо не повернуть? - нічим не загрожує. В принципі, вони не мають права забирати військовий квиток, але навмисно так роблять, щоб Ви нікуди від них не втікли, і пройшли медкомісію. Тому що відповідальність за невиконання вимог повістки на медкомісію - адміністративний штраф в розмірі від 5100 до 8500 грн. Військовий квиток мають повернути після проходження ВЛК.
Що робити , якщо в центрі комплектування не підпишуть направлення на обласну комісію? - якщо не направлять, то будуть складати висновок ВЛК на підставі наявних даних. Висновок ВЛК завжди можна оскаржити до ВЛК вищестоящого рівня, або до суду.
Більш детально певні моменти розписав в листі на ел. пошту.
З повагою, Дмитро Дончак.
Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram