Як правильно сплачувати податки з доходу від продажу фотографій через закордонні фотобанки (фотостоки)

Питання заключається в тому, як правильно сплачувати податки з доходу від продажу фотографій на таких ресурсах як Shutterstock, Adobe stock, Freepik та інших фотобанках.
Чи можливо отримувати дохід та сплачувати податки як фізична особа, чи краще це робити як ФОП? Як вигідніше?
Чи є які небудь пільги, якщо в мене інвалідність другої групи?
Як покроково все організувати?

17.01.2023 00:12 1287

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
735 отзывов (734 +) (1 -)
Консультации: 1923
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Ви звичайно маєте право працювати як фізична особа та декларувати свої доходи в щорічній податковій декларації та сплачувати 18% податку на доходу на фізичних осіб (ПДФО) та 1,5% Військового збору. Але звичайно таке оподаткування не є вигідним для Вас.

Тому можна Вам запропонувати відкрити ФОП ( на спрощеній системі оподаткування) із зазначенням КВЕДУ (це вид економічної діяльності) на 2 або 3 групі єдиного податку.

74.20

Діяльність у сфері фотографії

Цей клас включає:
  • виробництво рекламних і споживчих фоторобіт:
    • портретну фотографію для паспортів, шкіл, весіль тощо
    • виготовлення фотографій для реклами, видавничої продукції, журналів мод, агентств нерухомості, туризму
    • аерофотозйомку
    • відеозйомку подій: весіль, зустрічей тощо
  • оброблення плівки:
    • проявлення, друкування та збільшення з негативів замовника
    • лабораторії з проявлення фотоплівки та друкування фотографій
    • моментальні фотомагазини (не є частиною магазинів із продажу фототехніки)
    • виготовлення слайдів
    • копіювання та відновлення або ретушування фотографій
  • роботу фотожурналістів
Цей клас також включає:
  • мікрозйомку документів
Цей клас не включає:

 Ви можете обирати ще інші КВЕДи, то вже буде залежити від того які послуги (можливо супуті Ви надаєте), тож я можу Вам підібрати ще коди (але там є певні особливості для кожної групи спрощеної системи).

Ви можете також обрати групу спрощеної системи, адже вони між собою відрязняються в оподаткуванні, в обмеженнях тощо. Тож:

ФОП на 2 групі єдиного податку  з таким КВЕДОМ може працювати (адже це побутові послуги), при умові:

1.  надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню;

2.  виробництво та/або продаж товарів;

3. обсяг доходу не может 834 розміри мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року ( тобто,  5 587 800 грн. за рік)

Ставка податку єдиного: 20% від мінімальної заробітної плати, тобто 1 340 грн. щомісячно. ФОПи 2 групи мають сплачувати ЄСВ 22% від мінімальної зп (тобто 1474грн.), проте Ви як особа з інвалідністю ІІ групи звільняєтеся від обовязкової сплати ЄСВ за себе (тобто сплата є добровольною), за виключенням якщо у ВАс будуть наймані працівники, то Ви маєте сплачувати ЄСВ за них. 

Єдиний нюанс для цієї групи: Ви не можете надавати послуги юридичним особам (компаніям) які не перебувають на спрощеній системі оподаткування та юридичним особам-нерезидентам. Це лише нюанс стосується наданням послуг, продаж товарів будь-яким особам можливий.

ФОП на 3 групі єдиного податку:

На цій групі Ви не обмежуєтеся в вибору КВЕДів (адже на 2 групі Ви можете надавати побутові послуги), Ви можете надавати послуги нерезидентам юридичним особам, а також резидентам України на загальній системі оподаткування.

Обмеження: обсяг доходів за рік не може перевищувати 1167 розмірів мінімальної заробітної плати (тобто, 7 818 900 грн).

Ставка: 5 % від всіх доходів від провадження діяльності (все що надходить на Ваші банківські рахунки), на період дії правового режиму воєнного стану ВИ можете перейти на 2 % єдиного податку.

ЄСВ також сплачується добровільно особами з інвалідністю.

Єдиний нюанс ( треба окремо з Вами це обговорювати в яких формах Ви працюєте, як відбувається продаж фотографій), на спрощеній системі дохід  роялті ( винагорода за користування авторськими правами на твори/фотографії) не включається в дохід платника спрощеної системи, тож мають бути оподатковані за ставкою 18% ПДФО та 1,5% Військового збору. Тобто, треба розбиратися чи отримуєте Ви цей дохід як роялті, чи ні. 

Щодо того, як можна відкрити ФОП. Це дуже просто та доступно для Вас, та займає не більше 20 хвилин=) Ви можете зареєструвати ФОП через Дію Автоматична реєстрація ФОП | Дія (diia.gov.ua) , при реєстрації обирається система оподаткування, КВЕДи, для цього  заповнюєте форми, Вам їх система поетапно сама видає. Після заповнення, система відправляє інформацію про ВАс в податкову, яка вже приймає Вас на облік. На наступний день Ви вже зможете побачити свої дані про реєстрацію як платника податків в електронному кабінеті Електронний кабінет платника (tax.gov.ua) , через який Ви зможете подавати в подальшому звітність. Через 2 дні в Дії Ви вже зможете отримати виписку про реєстрацію ФОП. Єдине що про звільнення від сплати  ЄСВ Ви маєте подати заяву в податкову через кабінет платника, додавши копію довідки МСЕК та/або пенсійного посвідчення. 

У разі виникнення додаткових питань/уточнень тощо, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram