Чи можу виїзджати за кордон?

17 січня 2023 року проходив війскову медичну комісію та визнаний не придатним до військової служби за ст 64 Б. Видали тимчасове посвідчення військовозобовязаного та вісновок ВЛК в якому вказанна причина: деформуючий артроз в правому колінному суглобі з вираженним больовим синдромом. Порушення ІІ ступеня. Сказали, що на разі я не пригодний до служби та якщо закхочу можу виїзджати з країни, але запису, що я виключений з військового обліку нема. Чи можу я визджати за кордон?

26.01.2023 10:24 1008

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
743 отзывы (742 +) (1 -)
Консультации: 1938
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Мені треба бачити висновок ВЛК та запис в тимчасовому посвідченні про ступінь придатності. Але дивно чому у Вас стаття 64, адже вона стосується захворюваннь хребта. Можливо це опечатка?

Деформуючому артрозу відповідає стаття 61 розкладу хвороб. При порушеннях ІІ ступеню застосовують п. "б" ст. 61  див. в таблиці:

Стаття 61

Включено: артрози та інші ураження суглобів М15-М19, М22-М25 (поліартроз, коксартроз, гонартроз, інші артрози, ураження надколінка, внутрішньосуглобові ураження коліна та інших суглобів); хвороби м'яких тканин М60-М79 (хвороби та ураження м'язів, синовіальної оболонки та сухожилків, бурсопатії, ентезопатії, ураження плеча; остеопатії і хондропатії М80-М94 (остеопороз кісток з патологічним або без патологічного перелому, остеомаляція у дорослих, уповільнене зрощення перелому, стресові переломи, фіброзна дисплазія кісток, остеомієліт, остеонекроз, хвороба Педжета, юнацькі остеохондрози кісток (крім хребта), інші остеохондропатії та ураження хряща).
Виключено: фібробластичні порушення М72 (включено до статті 62)

а) зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) за наявності об'єктивних даних без порушень функцій

Придатні

Придатні

Придатні

Із пояснень до ст. 61 Положення про ВЛК: Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua)

До пункту "б" належать:

деформуючий артроз в одному з великих суглобів II стадії (ширина суглобової щілини на рентгенограмі - 2-4 мм) з больовим синдромом;

Але при п."б" ст. 61 не визнають непридатними до служби із виключенням. 

У Вас можливо обмежена придатність (при якій можливість виїзду за кордон не передбачена), або тичасова непридатність з відстрочкою ( з таким записом за кордон випускають), але дуже малоймовірно що у Вас тимчасова непридатність, адже як правило таку ступінь призначають у випадку застосування ст. 65:

Стаття 65

Стани після перенесених гострих, загострення хронічних хвороб кістково-м'язової системи і сполучної тканини, хірургічного лікування

Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення тощо

У разі визначення тимчасової непридатності виїзд за кордон можливий на підставі п. 2-6 Правил перетинання державного кордону ( див. за посиланням:Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua), згідно до якого у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Оскільки така особа не підлягає мобілізації згідно ч. 1 ст. 23 ЗУ Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua)Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

Для того, щоб чітко розуміти, чи маєте Ви право на виїзд за кордон, скиньте будь ласка фото висновку  та тимчасового посвідчення, я подивлюся: marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram