Як виїхати за кордон батькові усіновлювачу 2 дітей сиріт

Підскажіть будь-ласка. Чи може виїхати за кордон чоловік усиновлювач? Які документи для цього потрібні? Є документи про усиновлення 2 дітей ще до війни, постанова суду. Чи потрібно перед виїздом отримувати якісь документи в ТЦК, або відмітки, чи взагалі туди йти?

27.01.2023 19:19 561

Консультация исполнителя

Богдан Пересада
Адвокат Київ
На портале: 2 года
299 отзывов (298 +) (1 -)
Консультации: 994
Топ 3 специализации:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго вечора.

 

Відповідно до абзацу дев’ятого статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.

Тобто, Ви не підлягаєте мобілізації, якщо вами було усиновлено дитину-сироту або дитину позбавлену батьківського піклування.

 

Правила виїзду громадян України за кордон регулюються Постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» (далі – Правила).

Відповідно до пункту 2-6 Правил:

«У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».».

Це також підтверджується і змістом листа Адміністрації державної прикордонної служби України від 17.03.2022 р. N 23-6855/0/6-22-Вих відповідно до пункту шостого частини третьої якого:

«Обмеження щодо заборони на період дії правового режиму воєнного стану виїзду за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років не застосовуються до осіб: 6) Усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.

Підтверджуючими документами можуть бути: документ, який підтверджує усиновлення, опікунство, піклування (рішення суду, довідка з органів опіки та піклування, посвідчення - до 2005 року).».

Тобто, Ви маєте право на виїзд за кордон як особа, яка не підлягає мобілізації, якщо вами було усиновлено дитину-сироту або дитину позбавлену батьківського піклування.

Для виїзду вам знадобляться:

  • закордонний паспорт для вас;
  • рішення суду щодо усиновлення;
  • свідоцтва про народження або закордонні паспорти для дітей.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram