Відмова перетину кордону батьку який сам виховує неповнолітню дитину

Я сам виховую не повнолітню дитину, документ який це підтверджує ( рішення суду о розірвання шлюбу та встановлення місця проживання дитини з батьком). На кордоні мені дали відмову в перетині (так як визначений громадянин не зміг надати на паспортний контроль документи, що підтверджують підставу для виїзду за кордон). Зі слів прикордонників таке рішення суду не дає право на перетин кордону. Праві чи ні прикордонники? Які ще потрібно документи для прикордонників, щоб довести, що я виховую дитину сам? Що мені далі треба робити з цією відмовою? Є сенс оскаржувати це рішення?

30.01.2023 21:31 1611

Консультация исполнителя

Богдан Пересада
Адвокат Київ
На портале: 2 года
298 отзывов (297 +) (1 -)
Консультации: 994
Топ 3 специализации:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго вечора.

 

Отриману відмову Ви маєте право оскаржити до суду в порядку передбаченому кодексом адміністративного судочинства України.

Водночас, на мою думку, сенсу оскаржувати немає, оскільки, в описаній Вами ситуації, Ви не виховуєте дитину самостійно з точки зору законодавства.

Відповідно до частини другої та третьої статті 157 Сімейного кодексу України:

«Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов'язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею.

Той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини.».

 

Зазначеним рішенням суду всього лише було розірвано шлюб між вами та дружиною, а також визначено місце проживання дитини разом із вами.

Це рішення не вказує на те, що Ви виховуєте дитину самостійно.

У дитини є мама та батько.

Якщо дитина проживає із вами, то це не виключає того, що мама дитини приймає участь у її вихованні.

Мама дитини може приймати участь у вихованні дитини у різний спосіб, наприклад, інколи спілкуватись із нею, що і буде вважатись її участю у вихованні.

 

На своєму сайті прикордонна служба зазначає, які документи підтверджують факт самостійного виховання дитини для виїзду за кордон (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/ ):

«За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Зокрема, абзацом п’ятим ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено таку категорію, як жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

Таким чином, громадяни України, які самостійно виховують хоча б одну дитину віком до 18 років, мають право виїжджати за межі України за наявності одного з таких документів:

1) свідоцтво  про народження дитини (дітей);

2) свідоцтво про смерть матері дитини

або

рішення суду про позбавлення матері батьківських прав

або

рішення суду про відібрання дитини у матері без позбавлення її батьківських прав

або

рішення суду про визнання матері безвісти відсутньою

або

рішення суду про оголошення матері померлою»

 

Тобто, без вказаних документів, прикордонники не випустять за кордон.

 

Таким чином, Ви можете ініціювати процес отримання вказаних документів (позбавлення батьківських прав) з метою доведення того факту, що Ви самостійно виховуєте дитину.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram